Novosti


Potpisani sporazumi o suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Ekonomskim Fakultetom u Rijeci

  Kategorije: Projekti


Danas su u prostorijama Primorsko-goranske županije potpisana dva sporazuma o poslovnoj suradnji na području regionalnog razvoja i infrastrukture ove županije. Prvi sporazum je mr. sc Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, potpisala s prof.dr.sc. Vidojem Vujićem, obnašateljem dužnosti župana PGŽ. Drugi je, s istim ciljem, potpisala s prof.dr.sc. Herijem Bezićem, dekanom Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

Cilj je ovih sporazuma povezivanje lokalne samouprave, obrazovanja i industrije kao preduvjeta za bržu i kvalitetniju implementaciju novih ICT tehnologija, gospodarski rast te pripremu za ulazak u umreženo društvo budućnosti. Posebna pozornost ove suradnje daje se uspostavljanju čvrste veze u ovome trokutu jer se tako djeluje na sve uključene strane u smislu bolje i brže prilagodbe zahtjevima razvoja društva i poslovanja te pozitivnog utjecaja na okoliš.

Župan Vujić  naglasio je kako je projekt „e - Županija" bitan s dva aspekta: inicira aktivnosti na neophodnoj transformaciji PGŽ u suvremenu, regionalnu elektroničku upravu, s uključivanjem stanovništva u informacijsko društvo / zajednicu  te istaknuo kako je ključan preduvjet za realizaciju vizije, odnosno razvojnih projekata PGŽ raspoloživost elektroničke komunikacijske infrastrukture. Posebni ciljevi projekta su :osmisliti razvoj širokopojasne ( svjetlovodne ) okosnice PGŽ uz korištenje postojećih optičkih magistralnih pravaca u vlasništvu države te trgovačkih društava i ustanova u većinskom vlasništvu države.

Mr. sc. Gordana Kovačević i prof.dr.sc. Vidoje Vujić„Radi kvalitetnije pripreme realizacije našeg osnovnog cilja danas se potpisuju dokumenti za poslovnu suradnju na području regionalnog razvoja i infrastrukture Županije s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla. Ovime dobivamo priliku za daljnju edukaciju i savjetodavnu pomoć od kompanije koja se dokazala kao lider u novim tehnologijama i, što posebno želim naglasiti, kao društveno odgovoran poduzetnik. U razvoju našeg projekta  „e –županije”  uključujemo i tri jedinice lokalne samouprave, Rab. Kastav i Delnice kao pilot projekt, a izabrali smo ih po ključu- jedan grad iz priobalja , jedan s otoka i jedan iz  Gorskog Kotara. Ovakvom suradnjom s Ericssonom Nikolom Teslom i realizacijom svojih postavljenih ciljeva, PGŽ postaje lider u projektima informatizacije na nivou države. Do kraja ove godine PGŽ će biti spremna kandidirati se za sredstva strukturnih fondova EU, za daljnju realizaciju projekta „e-Županija", a za ovaj je iskorak PGŽ već dobila podršku hrvatske Vlade, odnosno ključnih Ministarstva“, naglasio je Vujić.

Gordana Kovačević je ovom prigodom istaknula: „Ericsson Nikola Tesla je regionalni ICT lider i najveći hrvatski izvoznik znanja te aktivno kreira pozitivne trendove u razvoju industrije ponajprije kroz razvojno-istraživačke i inovacijske aktivnosti s ciljem izgradnje prosperitetnog društva znanja. Kao društveno odgovorni poduzetnik svjesni smo značaja informacijsko-komunikacijskih tehnologija za brži rast drugih gospodarskih grana te razvoj društva u cjelini pa potpisivanje ovakvih sporazuma smatramo našim ulogom u budućnost. Nove tehnologije mogu značajno pomoći da se poveća konkurentnost i omogući privlačenje novih industrija i kvalitetne radne snage te da se zaustave negativni trendovi i osigura zapošljavanje obrazovanije radne snage.

Ova suradnja u skladu je s Ericssonovom vizijom umreženog društva u kojem će sve što ima koristi od umrežavanja biti povezano što otvara neograničene mogućnosti za inovativnost, ali i potrebu za kontinuiranim investiranjem u nova znanja, rješenja, proizvode i usluge. Predviđa se da će do 2020. godine biti umreženo oko pedeset milijardi uređaja te da će potreba za razmjenom informacija među ljudima i uređajima biti sve izraženija. U umreženom društvu doći će do povezanosti različitih industrijskih grana, a koristi će, osim ekonomskog razvoja, biti vidljive i u području javne uprave, prometa, sigurnosti, zdravstva i obrazovanja.

Samo zajedno, kroz povezivanje i suradnju, možemo omogućiti preduvjete za brži razvoj jedinica lokalne samouprave. Primorsko-goranska županija i Ekonomski fakultet u Rijeci potpisivanjem ovog sporazuma pokazale su svijest o potrebi povezivanja s industrijom te napravile važan iskorak  vlastitim angažmanom u stvaranju umreženog društva koje se temelji na mobilnom širokopojasnom pristupu i računarstvu u oblaku. Drago mi je da zajedno surađujemo u stvaranju preduvjeta koji će, uz do sada nabrojene dobrobiti, poboljšati i kvalitetu života svih građana.“

Dekan  Ekonomskog fakulteta prof.dr.sc.Heri Bezić, iznio je osnovne smjernice  djelovanja Centra za lokalni ekonomski razvoj Ekonomskog fakulteta u Rijeci te istaknuo da  projekti u okviru suradnje s Ericssonom Nikolom Teslom i Županijom nemaju samo regionalni značaj u pogledu razvoja infrastrukture najviše razine, već će omogućiti razvoj na cijelom prostoru Republike Hrvatske.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice