Novosti


Ericssonova istraživanja ukazuju na važnost unutarnjih malih ćelija u heterogenim mrežama

  Kategorije: Tehnološki noviteti Trendovi


Rješenja za unutrašnje male ćelije igraju važnu ulogu za korisnike, operatore, poslovne sustave te prodajne centre. Male pikoćelije raspoređene u interijerima mogu biti uspješno integrirane s mrežom u okolini te unaprjeđuju iskustvo korisnika, a operatorima pomažu da najbolje iskoriste mrežu. Većina širokopojasnog prometa odvija se u interijerima. In-building rješenja poput malenih pikoćelija ili većih sustava važna su kada se performanse ne mogu ostvariti vanjskom mrežom.

Sara Landström iz Ericssonove jedinice za istraživanje objašnjava zašto rješenja za unutrašnje male ćelije igraju važnu ulogu za korisnike, operatore, poslovne sustave te prodajne centre. 
 
inddor_400.jpgMale pikoćelije raspoređene u interijerima mogu biti uspješno integrirane s mrežom u okolini te unaprjeđuju iskustvo korisnika, a operatorima pomažu da najbolje iskoriste mrežu. 
 
Većina širokopojasnog prometa odvija se u interijerima. In-building rješenja poput malenih pikoćelija ili većih sustava važna su kada se performanse ne mogu ostvariti vanjskom mrežom. Na primjer, pojedine zgrade imaju veliki gubitak penetracije te je u tom slučaju učinkovitije koristiti in-building rješenje. Također, male ćelije su odlično rješenje za vrhunsko pokrivanje glasovnim i podatkovnim prijenosom na ključnim lokacijama kao nadopuna makro pokrivanju interijera kada je ono nedovoljno jako. Zahtjevima za sve većom brzinom prijenosa podataka, in-building rješenja postaju sve atraktivnija.
 
Postoji niz drugih čimbenika koje treba razmotriti pri odabiru i planiranju rješenja: gustoća korisnika; njihova odluka za plaćanje vrhunskih usluga; izgled interijera (velika otvorena područja, ćelijski uredi, itd.); položaj zgrade u odnosu na mrežu koja je okružuje te mogućnost sporedne veze, samo su neke.
Operatori koji žele izaći u susret potrebama poslovnih korisnika moći će im ponuditi niz proizvoda temeljenih na oblaku, npr. u paketu s povezanosti. Omogućavanje dobre povezanosti u kafićima, restoranima i trgovinama njihove će korisnike privući te ih učiniti lojalnijima.
 
In-building
rješenja koja su dobro uklopljena u mrežu koja ih okružuje osiguravaju dobre performanse u cijeloj zgradi, a trošak ove implementacije nije velik. Neki od primjera kako se ova integracija može postići su sljedeći: radio koordinacija se koristi za upravljanje interferencijom između unutrašnjih i vanjskih mreža te upravljanje prometom što korisnike usmjeruje na najpogodniji pristup mreži u ovisnosti o njihovim trenutačnim preferencijama. Drugi su primjeri koordinacija prijenosa, jedan sustav podrške radu mreže (OSS) koji upravlja cjelovitom mrežom i jedan pogled na isporuku usluge.

Postojeći antenski sustavi za distribuciju (Distributed Antenna Systems - DAS) trebaju se modernizirati da bi se osigurale najnovije tehnologije te dobro podatkovno pokrivanje; stoga je pravo vrijeme za ponovnu validaciju postojećih rješenja i planiranje budućih potreba. Ericsson već posjeduje snažni portfelj u DAS i Wi-Fi području, a prva ponuda malih pikoćelija planirana je za rujan 2013. godine (WCDMA).
 
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice