Novosti


Ericssonov energetski izvještaj: pozitivan utjecaj umreženog društva

  Kategorije: Trendovi


Najnoviji Ericssonov izvještaj potvrđuje značajan utjecaj umreženog društva na potrošnju energije i ugljični otisak. Dokument pokazuje kako zbog napretka u tehnologiji te zahvaljujući nastojanjima industrije za smanjenjem potrošnje energije u ICT sektoru u cjelini, očekivana granica od ukupno dva posto svjetske emisije ugljičnog dioksida iz ovog sektora vrlo vjerojatno neće biti probijena.

Upotreba informacijskih i komunikacijskih tehnologija sve više raste pa izvještaj „Ericsson Mobility Report“ predviđa se da će se podatkovni promet u mobilnim mrežama do 2018. povećati 12 puta u odnosu na 2012. godinu. Premda ovo širenje u ICT području pomaže gospodarski rast i razvoj te čini svijet sve dostupnijim, otvorenijim i demokratskijim postavlja se pitanje uvjetuje li to istodobno i dramatičan porast potrošnje energije te emisije ugljičnog dioksida?

Novi Ericssonov izvještaj o potrošnji energije i ugljičnom otisku svjedoči da čak i uz dramatični rast koji se predviđa za ICT sektor, izračun emisije ugljičnog dioksida za sektor u cjelini vrlo vjerojatno neće premašiti količinu od dva posto globalne emisije CO2. Ovo postignuće je uvjetovano ponajviše napretkom u tehnologiji kao i nastojanjima te cjelokupne industrijske grane da smanji potrošnju energije. Spomenuti izvještaj prati i apsolutni svjetski porast u pogledu korištenja energije te pojašnjava kako će umreženo društvo sa svim svojim povezanim uređajima utjecati na potrošnju energije i emisiju ugljičnog dioksida.

Ericssonov dokument također, jasno opisuje kako ICT sektor može ponuditi rješenja koja omogućuju promjene prema neutralizaciji ukupne globalne emisije CO2 iz drugih sektora.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice