Novosti


Umreženo društvo inspiriralo studente

  Kategorije: Događanja


I ovog ljeta u kompaniji Ericsson Nikola Tesla, već tradicionalno, trinaestu godinu za redom održan je međunarodni Ljetni kamp namijenjen najboljim studentima završnih godina studija elektrotehnike i računarstva. Zbog vrste i naravi projekta ove godine u kampu su prvi puta sudjelovali studenti Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U programu kampa, uz stručni nadzor mentora iz Hrvatske, Švedske, Mađarske i Kine, sudjelovalo je ukupno 68 studenata radeći na 33 projekta u Zagrebu, Splitu i Budimpešti.

Uz unaprjeđenje kvalitete obrazovanja visokoškolskog sustava, dodana vrijednost ovog projekta jest priprema studenata da radom na stvarnim ICT projektima steknu iskustvo koje će im biti dragocjeno na tržištu rada na kojem će se uskoro naći. Ujedno, kamp je odlična prilika da se studenti bolje upoznaju s načinom i uvjetima rada u vodećoj ICT kompaniji kao što je Ericsson Nikola Tesla. Uvijek s ponosom ističemo da je prethodnih godina za mnoge naše današnje zaposlenike upravo pozitivno iskustvo stečeno u Ljetnom kampu bilo presudno pri odabiru poslodavca prilikom zapošljavanja.

Ljetni kamp 2013. održao se pod radnim nazivom: „Izazovi umreženog društva“, a sudionici kampa proučavali su odabrane probleme vezane uz aktivne istraživačko-razvojne projekte (M2M, IPTV&Multimedija) te radili na aplikacijama i alatima namijenjenim internoj primjeni. Osnovna ideja bila je omogućiti predlaganje inovativnih rješenja i prototipnih aplikacija, kao i poboljšanja postojećih, uz aktivno sudjelovanje studenata u istraživanju.
Završetak rada kampa obilježen je cjelodnevnim programom, 1. listopada 2013., u prostoru kompanije koji se sastojao od demo sesija tijekom kojih su posjetitelji mogli razgovarati sa studentima i mentorima koji su radili na projektima, nekoliko stručnih prezentacija te svečanog zatvaranja kampa kojeg su video linkom pratili studenti i mentori u našem R&D centru u Splitu.

U Zagrebu su se, uz studente i njihove mentore, okupili predstavnici akademske zajednice predvođeni prorektoricom za istraživanje i tehnologiju Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Melitom Kovačević. Skupu, kojeg je moderirala Snježana Bahtijari, direktorica Marketinga i komunikacija, u ime domaćina goste je pozdravila i prigodno im se obratila predsjednica kompanije mr. sc. Gordana Kovačević: „ Fenomen komuniciranja sa svakog mjesta i u svakom trenutku te umrežavanje svega od čega ljudi, poslovanje i društvo mogu imati koristi, samo su neke od karakteristika budućeg umreženog društva. Stoga, tehnološki i svaki drugi razvoj društva treba promatrati u svjetlu sve većeg korištenja ICT-a , a u zahtjevnom globalnom okruženju potreba za suradnjom, inovacijama i timskim radom danas je veća nego ikada do sada. Zbog rezultata koji su vidljivi i prepoznati, mi u Ericssonu Nikoli Tesli vjerujemo da je upravo naš Ljetni kamp idealno okruženje za jačanje inovativnosti, otvorene komunikacije, timskog rada, učenja, razmjene znanja i iskustva, dakle, svega onoga što nam je potrebno kako bismo odgovorili izazovima budućnosti. Izuzetno sam ponosna na kvalitetu i dugogodišnju tradiciju kampa te činjenicu da je dva puta do sada Ljetni kamp Ericssona Nikole Tesle dobio nagradu za najbolji studentski projekt, najbolju praksu i percepciju prema mišljenju studenata. Stoga ne čudi što je Ljetni kamp sam po sebi postao prepoznatljiv i cijenjen brand u Hrvatskoj, regiji i globalnom Ericssonu.“

U ime Sveučilišta u Zagrebu okupljene je pozdravila prorektorica  prof. dr. sc. Melita Kovačević koja je naglasila iznimnu važnost što jačeg povezivanja akademske zajednice s gospodarstvom s ciljem povećanja hrvatske konkurentnosti na zahtjevnom globalnom tržištu. Posebno je istaknula veliko zadovoljstvo odličnim rezultatima Ljetnog kampa Ericssona Nikole Tesle koji su prepoznati ne samo u Hrvatskoj već i šire.“

Voditelj suradnje s akademskom zajednicom dr. sc. Darko Huljenić, ujedno i jedan od osnivača Ljetnog kampa, govorio je o povijesti i kontinuitetu Ljetnog kampa kroz koji je tijekom proteklih  13 godina prošlo više od  500 studenata iz Hrvatske i inozemstva. Zahvalio je fakultetima koji su ove godine surađivali u Ljetnom kampu te im zajedno s predsjednicom Gordanom Kovačević uručio priznanja za uspješnu suradnju. Priznanja su dobili Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Odjel za informatiku Sveučilišta u Rijeci, Elektrotehnički fakultet Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku, Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Tuzli i Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore. U ime svih fakulteta koji su dobili priznanje zahvalio je prof. dr. sc. Dinko Begušić sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje koji nije skrivao zadovoljstvo što ovaj iznimno važan projekt suradnje između gospodarstva i akademske zajednice u središte pozornosti stavlja potrebe i interes studenata što je od strateške važnosti za budući razvoj zemlje i društva u cjelini.

Voditelj kampa dr. sc. Saša Dešić ukratko je predstavio ovogodišnji Ljetni kamp, a projekte na kojima su radili, koji su ove godine bili podijeljeni u tri cjeline: M2M, IPTV & Multimedija te aplikacije i alati za internu upotrebu, prezentirali su studenti Nikola Predovan, Petra Kirin i Matej Šerbec.
Svoja iskustva stečena u Ljetnom kampu s prisutnima podijelili su Silvija Prlić, Andrej Grgurić i Hrvoje Kolarić danas uspješni stručnjaci kompanije koji rade na veoma zahtjevnim globalnim projektima. Poručili su studentima da je za napredak u karijeri te rad na globalnim i EU projektima na kojima rade potrebna stalna usmjerenost na cjeloživotno učenje koje uključuje  stručno, poslovno i usavršavanje socijalnih vještina. S obzirom da se radi u multikulturalnom okruženju važno je stalno raditi na unaprjeđenju kompanijske kulture i prihvaćanju različitosti. Na kraju, svi zajedno su zaključili da za uspjeh uvijek je najvažnije timski rad.

Nakon svečanog zatvaranja, gosti s velikim zanimanjem obišli Tehnološki put Ericssona Nikole Tesle na kojem su im predstavljena najnovija ICT rješenja za umreženo društvo.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice