Novosti


Poslovni rezultati korporacije Ericsson u četvrtom tromjesečju i u cijeloj 2013. godini

  Kategorije: Poslovni rezultati


"Ericssonova prodaja za usporedne stavke, prilagođena za tečajne razlike, porasla je 5% na godišnjoj razini. Uspješno smo zaključili ugovor sa Samsungom vezan uz međusobno licenciranje intelektualnih prava. Naša industrija je izgrađena na ekonomiji razmjera i snažnoj tradiciji dijeljenja tehnologija putem licenciranja uz pravične, razumne i nediskriminirajuće (FRAND) uvjete. Ovaj ugovor pokazuje vrijednost naših investicija u istraživanje i razvoj te objema kompanijama omogućuje nastavak inoviranja i donošenja novih tehnologija na tržište”, kaže Hans Vestberg, predsjednik i generalni direktor korporacije Ericsson.


Financijski naglasci za četvrto tromjesečje:

  • Prodaja je na razini prethodne godine te iznosi 7,51 milijardu eura
  • Prodaja za usporedne stavke i prilagođena za tečajne razlike porasla je 4% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
  • Operativna dobit, uključujući zajednička ulaganja, iznosila je 1,02 milijardi eura (u istom tromjesečju prethodne godine -426,5 milijuna eura), uz operativnu maržu 13,5% (-5,7%), uključujući jednokratni trošak vezan uz akviziciju Airvana.
  • Neto dobit iznosila je 718,3 milijuna eura (-707,1 milijun eura)
  • Uspješno je zaključen ugovor sa Samsungom vezan uz međusobno licenciranje intelektualnih prava pod FRAND uvjetima. Utjecaj ovog ugovora na neto prodaju iznosi 471,4 milijuna eura, na operativnu dobit 471,4 milijuna eura i neto dobit 370,4 milijuna eura te je uključen u sve financijske pokazatelje.
  • Zarada po dionici (diluted) iznosi 0,22 eura  (-0,22). Zarada po dionici Non-IFRS iznosi 0,27 eura (-0,16).
  • Novčani tok od operativnih aktivnosti iznosi 1,64 milijardi eura (1,76 milijardi eura).
  • Poslovanje u području modema je konsolidirano od 1. listopada 2013. godine.


Financijski naglasci za cijelu godinu:

  • Prodaja za cijelu godinu na razini je prethodne godine te iznosi 25,5 milijardi eura.
  • Prodaja za usporedne stavke i prilagođena za tečajne razlike porasla je 5% u odnosu na prethodnu godinu.
  • Operativna dobit, uključujući zajednička ulaganja, iznosila je 2 milijarde eura (prethodne godine 1,18 milijardi eura), uz operativnu maržu 7,8% (4,6%).
  • Neto dobit iznosila je 1,37 milijardi eura (662 milijuna eura).
  • Svi financijski pokazatelji uključuju efekt ugovora sa Samsungom vezan uz međusobno licenciranje intelektualnih prava, s utjecajem na neto prodaju u iznosu od 471,4 milijuna eura, na operativnu dobit 471,4 milijuna eura i neto dobit 370,4 milijuna eura.
  • Zarada po dionici (diluted) iznosi 0,41 euro (0,20). Zarada po dionici Non-IFRS iznosi 0,63 eura (0,40).
  • Novčani tok od operativnih aktivnosti iznosi 1,95 milijardi eura (2,47 milijardi eura).
  • Upravni odbor predlaže dividendu za 2013. godinu u iznosu od 0,34 eura (0,31) po dionici.

 “Ericssonova prodaja za usporedne stavke, prilagođena za tečajne razlike, porasla je 5% na godišnjoj razini. Uspješno smo zaključili ugovor sa Samsungom vezan uz međusobno licenciranje intelektualnih prava. Naša industrija je izgrađena na ekonomiji razmjera i snažnoj tradiciji dijeljenja tehnologija putem licenciranja uz pravične, razumne i nediskriminirajuće (FRAND) uvjete. Ovaj ugovor pokazuje vrijednost naših investicija u istraživanje i razvoj te objema kompanijama omogućuje nastavak inoviranja i donošenja novih tehnologija na tržište”, kaže Hans Vestberg, predsjednik i generalni direktor korporacije Ericsson.

400x200_eng_q4_2013.jpg„Naša usredotočenost na profitabilnost počela je pokazivati rezultate i operativna marža grupe se postupno poboljšala u 2013. godini, bez obzira na značajne negativne utjecaje promjene tečaja. Porast marže prvenstveno je rezultat poboljšanja u području mreža i njihovim izgradnjama.
Poslovni miks, u kojem je veći udio projekata pokrivanja nego projekata povećanja kapaciteta, počeo se kretati prema većem udjelu projekata kapaciteta tijekom godine.
Prema predviđanjima, prodaja je bila pod pritiskom tijekom zadnjeg tromjesečja. Kao što smo već komunicirali, glavni razlog za ovaj razvoj su dva velika projekta pokrivanja mobilnim širokopojasnim pristupom u Sjevernoj Americi s vrhuncem u prvoj polovici 2013. godine te utjecaj smanjene aktivnosti u Japanu.
 
Uz rad na velikim projektima izgradnje u SAD, ojačali smo i položaj u profesionalnim uslugama. Na godišnjoj razini globalne usluge predstavljaju najveći dio prodaje ove regije i danas smo tržišni lider u području telekomunikacijskih usluga i mobilne infrastrukture na jednom od najnaprednijih i najdinamičnijih ICT tržišta.
LTE natječaji u Kini se nastavljaju i dosada su dva glavna operatora koja su odabrala isporučitelje izabrali Ericsson. Tijekom zadnjeg tromjesečja, prodaja u Kini se poboljšala kao rezultat isporuka u projektima pokrivanja mobilnim širokopojasnim pristupom koji su u tijeku.
 
U četvrtom tromjesečju Ericsson je nastavio rast u nekim od njegovih ključnih europskih tržišta. Tijekom zadnjih godina, ojačali smo naš položaj u Europi putem projekata modernizacije mreže. Ovi projekti su isporučeni prema planu i glavni dio negativnog utjecaja na maržu ovih projekata je iza nas. Tijekom vremena očekujemo da će se telekomunikacijska industrija u Europi poboljšati pod utjecajem makroekonomskog razvoja i nedavno najavljenih investicija od strane jednog velikog operatora.
 
Tijekom 2013. godine Ericsson je nastavio raditi na nizu strateških inicijativa na upravljanju tehnološkim tranzicijama u industriji koje su u tijeku te transformaciji kompanije za buduće poslovne mogućnosti. Osnažili smo naše temeljno poslovanje te poduzeli važne korake u izgradnji strateške liderske pozicije  u novim i ciljanim ključnim područjima. Ovo uključuje konsolidaciju poslovanja u području modema te akviziciju IPTV poslovanja tvrtke Mediaroom od Microsofta. Postupno ćemo povećavati alokaciju resursa i kapitala u ova područja kao i u IP, oblak, OSS i BSS.
 
Dugoročni temelji naše industrije ostaju atraktivni i uz naše strateške inicijative koje su u tijeku dobro smo pozicionirani za daljnju podršku našim kupcima u tranformacijskom ICT tržištu.
 
Marljivo smo radili na poboljšanju radnog kapitala i godinu smo završili sa snažnim novčanim tokom u iznosu od 1,95 milijardi eura (2,47 milijardi eura) i cjelogodišnjom konverzijom novca od 79%, što je iznad ciljanih 70% i Ericssonu omogućuje solidnu bilancu za nastavak izvršavanja naše strategije. Upravni odbor predlaže dividendu za 2013. godinu u iznosu od 0,34 eura (0,31) po jedinici što predstavlja porast od 9%”, zaključio je Vestberg.
 
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice