Novosti


Uspješno završen EU PROJEKT

  Kategorije: Događanja Portfelj Projekti


Svečana ceremonija zatvaranja projekta kojim je razvijen One Stop Shop (OSS) za Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra financiranog putem IPA 2008 programa Europske unije za Hrvatsku održana je 30. svibnja 2014. u kompaniji Ericsson Nikola Tesla. Projektom je uspostavljen One Stop Shop te je provedeno 14 tečajeva za korištenje i administriranje uspostavljenog OSS sustava za zaposlenike Ministarstva pravosuđa,  Državne geodetske uprave i njihovih dionika koji su obučeni za buduće učinkovito korištenje ZIS-a. Osim toga, kroz projekt je u rad ZIS-a uključeno dodatnih 11 zemljišnoknjižnih i 11 katastarskih ureda (10% hrvatskih zemljišnoknjižnih i katastarskih ureda).


One Stop Shop kao jedinstveno uslužno mjesto za Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra omogućuje poboljšanu kvalitetu i brzinu pružanja usluga upisivanja u registar nekretnina ključnih dionika i građana. Projekt je proveo Ericsson Nikola Tesla u konzorciju s lokalnom tvrtkom  Infodom i slovenskom tvrtkom IGEA, a glavni su korisnici Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske i Državna geodetska uprava.
 
Uspostavom OSS-a javna isprava može se dobiti u bilo kojem uredu neovisno koja je institucija nadležna za nekretninu, što dovodi do znatne uštede vremena i resursa građana. Kroz OSS servis, javni bilježnici će izdavati javne isprave i predavati zahtjeve, čime će se dodatno rasteretiti institucije i spremno odgovoriti na pojačani zahtjev za javnim ispravama uslijed razvoja tržišta nekretnina, a omogućit će se i izdavanje digitalno potpisane javne isprave, što će, u konačnici,  u potpunosti izbaciti papir.

Ceremoniju je otvorila Renata Duka, pomoćnica ministra pravosuđa koja je ovom prigodom izjavila: „Uvođenjem Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra planira se povećati razina pravne sigurnosti, racionalizirati oba sustava, pojednostavniti poslovne procese, osigurati usklađenost podataka, poboljšati odnose s korisnicima te povećati brzinu i kvalitetu pružanja usluga.“

Danko Markovinović, ravnatelj Državne geodetske uprave, je u svom obraćanju prisutnima rekao: „Završetak ovog projekta, kao dio zajedničkog informacijskog sustava, predstavlja otvaranje jedne nove epohe u radu katastra i zemljišne knjige. Državna geodetska uprava prikuplja, obrađuje, ažurira i distribuira temeljne prostorne registre i ostale prostorne podatke. Upravo će ovaj novi model dostupnosti podataka katastra i zemljišne knjige biti pokretač i velika podrška gospodarskom oporavku naše države, u smislu brže i efikasnije distribucije podataka, te realizacije poslovnih procesa. Također, valja naglasiti da je ovaj projekt izvrstan primjer kako su iskorištena sredstva europskih fondova, zahvaljujući međusobnoj suradnji Ministarstva pravosuđa i Državne geodetske uprave, odnosno naših stručnih timova, na korist i dobrobit svih građana Republike Hrvatske.“

Gordana Kovačević, predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla istaknula je:
„Ovim projektom Ericsson Nikola Tesla ponovno potvrđuje da je kompanija znanja okrenuta budućnosti  koja promovira i potiče održivost ponajprije kroz aktivno sudjelovanje u razvoju inovativnih tehnoloških rješenja za dobrobit društva i pojedinaca u umreženom društvu uz pozitivan utjecaj na okoliš. Naš zajednički rad predstavlja Hrvatsku kao zemlju znanja u kojoj  stručni i inovativni ljudi realiziraju projekte koji donose visoku dodanu vrijednost i doprinose napretku i dobrobiti jednako naše zemlje, kako i Europske unije u cjelini. Svjesni smo da bez učinkovite javne uprave u službi građana i poduzeća teško možemo postići razinu konkurentnosti koja će nam omogućiti opstanak na globalnom tržištu. Zato nam je posebno drago da naši partneri u Ministarstvu pravosuđa i Državnoj geodetskoj upravi to prepoznaju te pokazuju da zajednički možemo napraviti značajne pozitivne pomake.“ 

Rezultate obavljenog posla okupljenima je ukratko prezentirala Tiana Pribanić, direktorica ovog projekta.

Čestitajući svim sudionicima na kvalitetno provedenom projektu Nataša Mikuš Žigman, ravnateljica Središnje agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije (SAFU) naglasila je kako je ovaj projekt, uz vrijedne i konkretne rezultate koji su iz njega proizašli, također bio prilika za stjecanje znanja i iskustva u primjeni striktnih i administrativno zahtjevnih pravila za korištenje novca iz europskog proračuna. Istakla je uvjerenje da će i u predstojećem razdoblju, u kojem će se otvarati dodatne mogućnosti za financiranje projekata u području pravosuđa, biti prilike za kvalitetnu suradnju. Također je zahvalila svim partnerima na projektu na trudu i entuzijazmu koji su u njega uložili.
 
Održavanje ovog događanja u prostoru kompanije Ericsson Nikola Tesla bilo je i prigoda da uzvanici posjete Tehnološki put na kojem su im predstavljene inovativne tehnologije i rješenja na praktičnim primjerima ostvarenih projekata kao dio šire vizije umreženog društva budućnosti.
 
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

 

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice