Novosti


14. Ljetni kamp Ericssona Nikole Tesle

  Kategorije: Događanja Projekti


U kompaniji Ericsson Nikola Tesla je ovog ljeta, već četrnaestu godinu za redom, održan međunarodni Ljetni kamp, odličan primjer kako konkretna i sistematična suradnja znanosti i gospodarstva može biti pouzdan temelj razvoja i napretka društva. Ljetni kamp, kroz koji je tijekom proteklih 14 godina prošlo oko 600 studenata iz Hrvatske i inozemstva, namijenjen je najboljim studentima završnih godina studija ponajviše elektrotehnike i računarstva, a u zadnje vrijeme i drugih fakulteta.

Tako je u ovogodišnjem Ljetnom kampu sudjelovalo čak 82 studenata iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Madžarske uz stručni nadzor 50 mentora u najvećem broju stručnjaka iz Ericssona Nikole Tesle, ali i stručnjaka iz Ericssonovih kompanija u Švedskoj, Mađarskoj, Kanadi i Kini.

Tijekom ovogodišnjeg Ljetnog kampa uspješno je realizirano 28 projekata iz područja podrške kompanijskom laboratoriju za umreženo društvo, IPTV-a, VisualComa i m-commercea, vizualizacije telekomunikacijskim mreža i pripadajućih usluga, razvojno-istraživačkih alata i učinkovitosti te softverskog inženjerstva i razvoja.

Lista organizacija s kojom kompanija surađuje na realizaciji Ljetnog kampa sve je veća. Iz Zagreba su sudjelovali Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Algebra, Visoka škola za primijenjeno računarstvo i Tehničko veleučilište u Zagrebu, a iz Splita Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu. Odlična suradnja ostvarena je i s fakultetima iz Rijeke i Osijeka pa su tako sudjelovali Tehnički fakultet i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci te Elektrotehnički fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Iz susjedne Bosne i Hercegovine sudjelovali su Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Tuzli te Fakultet strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru.

Glavna vrijednost Ljetnog kampa je priprema studenata da radom na stvarnim ICT projektima steknu radno iskustvo, a kamp je i odlična prilika da se studenti bolje upoznaju s načinom i uvjetima rada u vodećoj ICT kompaniji kao što je Ericsson Nikola Tesla. Dosadašnje iskustvo pokazuje da je za mnoge sadašnje zaposlenike Ericssona Nikole Tesle  upravo pozitivno iskustvo stečeno u Ljetnom kampu bilo presudno prilikom zapošljavanja.

Završetak rada kampa obilježen je cjelodnevnim programom, 26. rujna 2014. godine, u prostoru kompanije koji se sastojao od demo sesija te službene završnice rada ovogodišnjeg Ljetnog kampa tijekom kojih su posjetitelji mogli razgovarati sa studentima i mentorima koji su radili na projektima, nekoliko stručnih prezentacija te svečanog zatvaranja kampa koje su video linkom pratili studenti i mentori u našem R&D centru u Splitu.

U Zagrebu su se, uz studente i njihove mentore, okupili predstavnici akademske zajednice predvođeni prof.dr.sc. Vedranom Mornarom, ministra znanosti, obrazovanja i sporta RH.

„Mi rastemo i razvijamo se u korak s razvojem umreženog društva, ali i prelazeći njegove postojeće granice, krećući se prema budućnosti kroz našu usmjerenost na inovacije. Kreativnost naših zaposlenika omogućava našoj kompaniji da predvidi buduće potrebe društva i pojedinaca te da nađe rješenja koja čine svijet boljim. Ideja našeg projekta Ljetnog kampa koju smo proveli u djelo je bila obrazovanje dovesti u bliži kontakt s tržištem i na taj način doprinijeti poboljšanju konkurentnosti naše industrije kontinuiranim investiranjem u razvoj stručnjaka spremnih na suočavanje s izazovima tržišta.“, poručila je skupu mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

„Ericsson Nikola Tesla je jedan od najkvalitetnijih ICT kompanija u Hrvatskoj i već dugi niz godina odlično surađuje s fakultetima. Ljetni kamp Ericssona Nikole Tesle dobar je primjer suradnje znanosti i gospodarstva i studentima omogućuje rad u stvarnom okruženju i stvarnim projektima. Bio bih sretan kada bi takvih projekata u Hrvatskoj bilo više.“, naglasio je prof.dr.sc. Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta RH.

Skupu su se obratili i voditelj suradnje s akademskom zajednicom dr. sc. Darko Huljenić, ujedno i jedan od osnivača Ljetnog kampa koji je predstavio povijest i kontinuitet Ljetnog kampa. Zahvalio je fakultetima koji su ove godine surađivali u Ljetnom kampu te im uručio priznanja za uspješnu suradnju. Dr. sc. Saša Dešić, voditelj ovogodišnjeg kampa, govoreći o Ljetnom kampu naglasio je da su uz studente elektrotehnike i računarstva ove godine sudjelovali i studenti drugih struka i iz susjednih država. U nadi da će se dugogodišnja uspješna suradnja s Ericssonom Nikolom Teslom i dalje nastaviti, prof. dr.sc. Maja Matijašević je ispred FER-a izrazila svoje zadovoljstvo ovogodišnjim Ljetnim kampom.

O svojim iskustvima u radu u Ljetnom kampu govorili su student elektrotehnike iz Bosne i Hercegovine, studentica psihologije iz Zagreba i student ekonomije u Rijeke. Na kraju je Nataša Doko, koja je ove godine drugi put za redom sudjelovala na Ljetnom kampu u Splitu, izrazila svoje zadovoljstvo što je od nedavno zaposlena u Ericssonu Nikoli Tesli čime su joj otvorena vrata profesionalnog razvoja.

Nakon svečanog zatvaranja za goste je pripremljen obilazak Tehnološkog puta Ericssona Nikole Tesle s demonstracijom inovativnih ideja nastalih u Ericssonu Nikoli Tesli koje su danas sastavni dio Ericssonovih rješenja za umreženo društvo.
 
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

 


Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice