Novosti


Rezultati poslovanja Ericssona Nikole Tesle u prvih devet mjeseci 2014. godine

  Kategorije: Investitori Poslovni rezultati


Komentar Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle: „Rezultati poslovanja tijekom trećeg tromjesečja pokazuju nastavak stabilnog poslovanja. Gledajući prvih devet mjeseci prihodi od prodaje manji su 4,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prihodi od prodaje na domaćem tržištu na razini su prošlogodišnjih dok Ericssonovo tržište bilježi daljni rast, čime je djelomično ublažen pad prihoda na ostalim tržištima. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje iznosi 74%.

S Hrvatskim Telekomom uspješno su završeni pregovori te je ugovorena suradnja u području upravljanih usluga. Ericsson Nikola Tesla Servisi d.o.o. (EHR), novoosnovana kompanija kćer Ericssona Nikole Tesle d.d. u okviru petogodišnjeg ugovora upravljat će fiksnom i mobilnom mrežom Hrvatskog Telekoma, što obuhvaća Mrežni operativni centar (Network Operations Centre), terenske operacije, planiranje i funkcionalnosti vezane uz razvoj.

Unatoč tome što je gospodarsko i političko okruženje u regiji i šire još uvijek nepovoljno, tijekom trećeg tromjesečja ugovorili smo nekoliko novih poslova od kojih bih istaknula nastavak suradnje s BH Telecomom na proširenju njihove 3G mreže i nove poslove dogovorene s Velcomom u Bjelorusiji. Ericssonovo tržište pokazuje stabilan trend uz daljnji rast poslovnih aktivnosti i prihoda te čini gotovo 48% u ukupnim prodajnim prihodima kompanije.

Ostvarena je neto dobit od 58,9 milijuna kuna što predstavlja 6,5% povrata od prodaje. Bruto marža niža je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kao posljedica prodajnog miksa, pritiska na cijene te investicija u razvoj proizvoda i usluga. Kraj tromjesečja zaključili smo sa solidnom bilancom i udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 50%. Ostvaren je i snažan novčani tok od poslovnih aktivnosti od 133,3 milijuna kuna tako da ukupna novčana sredstva uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu iznose 196,8 milijuna kuna što čini 31,6% ukupne imovine.

U skladu s našim strateškim planom, radimo na jačanju pozicije/prodaje u novim i ciljanim područjima za telekom operatore te u segmentu industrije i društva. Naš razvojno-istraživački centar (R&D) vrednovan je kao jedan od najboljih i najpouzdanijih istraživačkih centara u korporaciji na nedavno održanom evaluacijskom sastanku čelnih ljudi Ericssonovih organizacija odgovornih za razvoj pojedinih proizvoda. Ocjena dosadašnje suradnje i rezultata predstavlja odličan temelj za daljnje partnerstvo i širenje odgovornosti što je naš strateški prioritet.

Tijekom trećeg tromjesečja započeli smo novi ciklus strateškog planiranja, koji se temelji na činjenicama koje opisuju trenutačno stanje u svim poslovnim i tehnološkim segmentima kao i na analizi budućih kretanja/trendova na transformirajućem ICT tržištu. Strategija razvoja Ericssona Nikole Tesle usmjerena je na daljnje jačanje pozicije u četiri interesna područja. Želimo biti vodeći ICT transformacijski partner našim kupcima, prepoznati kao kompanija koja privlači, razvija i zadržava talentirane zaposlenike, pokreće i usmjerava pozitivne promjene u društvu te stvara vrijednost za dioničare. Cilj nam je ostvariti što bolje poslovne rezultate kroz transformaciju, usmjerenost na nove poslovne prilike, unapređenje operativne učinkovitosti, upravljanje obrtnim kapitalom i rizicima.“

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice