Novosti


Objavljeni poslovni rezultati Ericssona Nikole Tesle u 2014. godini

  Kategorije: Investitori Poslovni rezultati


Poslovni rezultati Ericssona Nikole Tesle ostvareni u 2014. godini te izgledi i poslovni očekivanja za 2015. godinu predstavljeni su na konferenciji za novinare.

Komentar Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle:

„Poslovni rezultati Ericssona Nikole Tesle u 2014. pokazuju nastavak stabilnog poslovanja. Prihodi od prodaje manji su 2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ericssonovo tržište bilježi znatan rast prihoda od prodaje, dok su prihodi na domaćem tržištu stabilni, čime je neutraliziran pad prihoda na tržištima Zajednice Neovisnih Država i Jugoistočne Europe. Zadržali smo svoje mjesto među vodećim izvoznicima u zemlji, pogotovo kada je riječ o izvozu znanja/usluga.

Značajan dio naših aktivnosti odnosi se na istraživačko-razvojne aktivnosti i profesionalne usluge za Ericssonovo tržište. Taj poslovni segment bilježi kontinuirani rast te čini 48% prihoda od prodaje. Naš istraživačko razvojni centar u 2014. godini vrednovan je kao jedan od najboljih i najpouzdanijih razvojno istraživačkih centara u grupaciji Ericsson. Ocjena dosadašnje suradnje i rezultata predstavlja odličnu bazu za daljnje partnerstvo, širenje odgovornosti i rast prodaje. Naglasila bih da smo  tijekom 2014. zaposlili 174 nova stručnjaka, prvenstveno na ovim poslovima.

Na domaćem tržištu zadržan je stabilan trend prodaje, unatoč nepovoljnoj gospodarskoj situaciji. Kapitalna ulaganja operatora bila su usmjerena prema modernizaciji i optimizaciji jezgrenih mreža, proširenju 3G i 4G radio pristupne mreže, modernizaciji nepokretne pristupne mreže kao i ulaganjima u dodatan radio spektar. Usmjerenost operatora prema efikasnijem poslovanju ukazuje na trend izdvajanja izgradnje i održavanja telekomunikacijske mreže  (upravljane usluge).

U protekloj godini, kao značajnu aktivnost, istaknula bih uspješno završene dogovore s Hrvatskim Telekomom oko suradnje u području upravljanih usluga. U okviru petogodišnjeg ugovora, Ericsson Nikola Tesla Servisi d.o.o. (EHR), novoosnovana kompanija kćer Ericssona Nikole Tesle, održavat će  fiksnu i mobilnu mrežu Hrvatskog Telekoma. U novoosnovanu kompaniju prešlo je 638 zaposlenika HT-a, čime smo na razini Ericsson Nikola Tesla Grupe osnaženi te sada imamo gotovo 2.500 zaposlenika.

Tijekom 2014. nastavljena je uspješna suradnja sa strateškim partnerom Vipnetom prvenstveno na području širenja  i modernizacije mobilne telekom mreže, uključujući četvrtu generaciju mobilnih mreža (LTE) . Vipnet i Ericsson Nikola Tesla dobitnici su nagrade Global Telecom Business Innovation Award 2014 za uvođenje PSI coverage energetski učinkovitog rješenja na području radio pristupne mreže.

Naglasila bih i uspješnu realizaciju One Stop Shop projekta za Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra kao i realizaciju projekta za Agenciju za lijekove i medicinske proizvode. Oba projekta financirana su iz IPA programa Europske unije. Usluga eRecept koju smo implementirali u zdravstveni sustav dobitnik je „ICERIAS Customers' friend“ priznanja te je ujedno po toj usluzi Hrvatska pozicionirana među najbolje države u  Europi prema „Europskom zdravstvenom potrošačkom indeksu“ za 2014. godinu.

Unatoč nepovoljnim gospodarskim i političkim kretanjima na našim glavnim izvoznim tržištima, uspjeli smo iskoristiti poslovne prilike koje su nam se ukazale. Među važnim poslovima u 2014. istaknula bih nastavak kvalitetne suradnje s kupcima na tržištu Bosne i Hercegovine na području pružanja usluga podrške i nadogradnje pokretnih i nepokretnih mreža  te u Bjelorusiji s našim dugogodišnjim kupcem Velcomom. 

Ostvarena je neto dobit od 87,4 milijuna kuna što predstavlja 6,6% povrata od prodaje. Bruto marža niža je u odnosu na prethodnu godinu, kao posljedica promjene u asortimanu prodanih proizvoda i usluga te kontinuiranog pritiska na cijene. Prodajni i administrativni troškovi su smanjeni u odnosu na prethodnu godinu. Pridržavali smo se poslovnih i financijskih ciljeva usmjerenih na poboljšanje obrtnog kapitala, konverziju novca i upravljanje rizicima. Sukladno tome, godinu smo zaključili sa solidnom bilancom stanja i udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 48%. Ostvaren je i snažan novčani tok od poslovnih aktivnosti od 176 milijuna kuna, tako da, unatoč izvanrednoj dividendi isplaćenoj u 2014., novčana sredstva uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu iznose 231 milijun kuna. 

U skladu sa svojim strateškim planom, ostajemo usmjereni na jačanje pozicije/prodaje u novim i ciljanim prodručjima: IP mreže, Oblak, TV i medije, Industriju i društvo te OSS (Operativni sustav podrške) i BSS (Poslovni sustav podrške). Pokrenuli smo i nekoliko strateških inicijativa za 2015. godinu usmjerenih na razvoj poslovanja na svim tržištima i unaprjeđenje profitabilnositi kroz troškovnu učinkovitost i poslovnu izvrsnost.

Naša solidna bilanca omogućuje nam nastavak implementacije strategije i kvalitetan povrat ulaganja našim dioničarima. Nadzorni odbor Ericssona Nikole Tesle podržao je prijedlog Uprave da predloži Glavnoj skupštini usvajanje isplate redovne dividende u iznosu od 20 kuna po dionici i izvanredne dividende od 70 kuna po dionici.“

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

 

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice