Novosti


Poslovni rezultati korporacije Ericsson u prvom tromjesečju 2015. godine

  Kategorije: Poslovni rezultati


„Prodaja se povećala za 13% u ovom tromjesečju. U ovom kvartalu na vrlo dobre poslovne rezultate utjecala je dobra prodaja profesionalnih usluga, uz istodobnu pozitivnu ulogu promjene tečaja. Zbog promjene poslovnog miksa, profitabilnost u području globalnih usluga se poboljšala“, ističe Hans Vestberg, predsjednik i generalni direktor korporacije Ericsson.

Financijski naglasci:

  • Prodaja u tromjesečju porasla je za 13% na 5,74 milijarde eura (u istom tromjesečju prošle godine 5,1 milijarda eura). Značajne promjene u tečaju pozitivno su utjecale na prihode od prodaje. Prodaja za usporedne stavke, prilagođena za tečajne razlike, manja je 6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, zbog usporenih aktivnosti u području širokopojasnog pristupa u Sjevernoj Americi.
  • Uz trenutačne uvide i navedene razloge, predviđamo nastavak brzog tempa 4G implementacije u Središnjoj Kini. Sjeverno-američko poslovanje u području mobilnog širokopojasnog pristupa ostat će kratkoročno usporeno.
  • Prodaja u području profesionalnih usluga je snažna.
  • Bruto marža smanjila se na 35,4% (36,5%) zbog manjeg udjela projekata povećanja kapaciteta mreža u Sjevernoj Americi i nastavka brzog tempa 4G implementacije u Središnjoj Kini, porasta troškova restrukturiranja i većeg udjela prodaje globalnih usluga.
  • Program troškovne učinkovitosti, najavljen u studenom, napreduje prema planu. Očekuju se uštede od 966 milijuna eura, s punim učinkom tijekom 2017. godine.
  • Operativna dobit iznosi 225,3 milijuna eura (279 milijuna eura) i na razini je prethodne godine ako isključimo troškove restrukturiranja od -64,4 milijuna eura (-10,7 milijuna eura)
  • Neto valutni učinak pozitivno je pridonio operativnoj dobiti, unatoč negativnom utjecaju valutnih hedge ugovora od -150,2 milijuna eura (-10,7 milijuna eura)
  • Novčani tijek od poslovnih aktivnosti je -633 milijuna eura (1 milijarda eura) uglavnom zbog porasta obrtnog kapitala.

Komentar predsjednika i generalnog direktora korporacije Ericsson

First quarter report 2015„Prodaja se povećala za 13% u ovom tromjesečju. U ovom kvartalu na vrlo dobre poslovne rezultate utjecala je dobra prodaja profesionalnih usluga, uz istodobnu pozitivnu ulogu promjene tečaja. Zbog promjene poslovnog miksa, profitabilnost u području globalnih usluga se poboljšala“, ističe Hans Vestberg, predsjednik i generalni direktor korporacije Ericsson. 
 
Poslovanje
U ovom tromjesečju, prodaja je snažno rasla, naročito u Indiji i Sjeveroistočnoj Aziji.
Uz nastavak dobre potražnje za našim uslugama na globalnom tržištu, prodaja profesionalnih usluga porasla je u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Potpisali smo 27 ugovora u području usluga upravljanja, uključujući i veliki ugovor koji se odnosi na više europskih država.
Kako smo i predvidjeli, poslovne aktivnosti u području mreža mobilnog širokopojasnog pristupa u Sjevernoj Americi i dalje su usporene jer su operatori i dalje usredotočeni na optimizaciju novčanog tijeka s ciljem financiranja značajnih akvizicija i ulaganja u spektar. Pad prodaje u Sjevernoj Americi je djelomice ublažen nastavkom implementacije u području 4G tehnologije u Središnjoj Kini. Kao posljedica, u ovom tromjesečju poslovni miks se pomaknuo prema većem udjelu projekta pokrivanja.
Nastavljena je snažna potražnja korisnika i rast mobilnog podatkovnog prometa u Sjevernoj Americi, što zahtijeva daljnje investicije u kvalitetu i kapacitet. Međutim, iz sadašnje perspektive, previđamo brzi razvoj 4G u Središnjoj Kini te kratkoročno nastavak usporenog poslovanja u području mobilnog širokopojasnog pristupa u Sjevernoj Americi.
 
Profitabilnost
Operativna dobit se smanjila u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prvenstveno pod utjecajem niže profitabilnosti u području mreža temeljem gore spomenutih promjena u poslovnom miksu te povećanih operativnih troškova. Tu činjenicu smo donekle ublažili značajnim povećanjem operativne dobiti u području globalnih usluga, posebice razvoja mreža. U ovom kvartalu nije bilo gubitaka u području modema.
Ishodišna marža, bez troškova restrukturiranja i gubitaka po valutnim hedge ugovorima, poboljšala se u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Neto valutni učinak pozitivno je utjecao na operativnu dobit.
 
Prihodi od prava intelektualnog vlasništva
Kao posljedica spora sa značajnim kupcem, smanjili su se prihodi od licencnih prava intelektualnog vlasništva. S obzirom da je većina ugovora u američkim dolarima ti prihodi u ovom kvartalu bili su stabilni.
 
Program troškovne učinkovitosti
Kao dio poboljšanja profitabilnosti, nastavljamo proaktivno nalaziti prilike za postizanje veće efikasnosti. Program troškovne učinkovitosti napreduje u skladu s planom. Ambicija je postići uštede od približno 966 milijuna eura uz puni utjecaj tijekom 2017. godine. Program se prvenstveno odnosi na pet ključnih područja: postizanje veće efikasnosti u području portfelja te u načinu rada u istraživanju i razvoju; strukturna poboljšanja u području informacijskih usluga i tehnologija; ubrzavanje transformacije u području isporuke usluga; veća učinkovitost u lancu opskrbe te dobici u strukturnoj učinkovitosti u području općih i administrativnih troškova.
U ovom tromjesečju smo najavili da će, kao dio programa, 2.200 radnih mjesta u Švedskoj biti ukinuto. Uz to ćemo za 850 ljudi smanjiti broj konzultanata u Švedskoj.
 
Novčani tijek
Tromjesečje smo završili s negativnim novčanim tijekom iz operativnih aktivnosti u iznosu 633 milijuna eura većinom zbog promjene u poslovnom miksu te manjeg poslovanja u području povećanja kapaciteta u Sjevernoj Americi te većeg udjela projekata pokrivanja u Središnjoj Kini. Ovo je utjecalo negativno na radni kapital.
 
Ciljna područja
U skladu s našom strategijom, investiramo u naša ciljna područja; IP mreže, Oblak, OSS i BSS, TV i medije te Industriju i društvo. Prodaja u ciljnim područjima i dalje nastavlja rast. Na Mobile World Congressu (MWC) u Barceloni, u veljači, svjedočili smo povećanom zanimanju od strane kupaca koji nisu operatori, posebice u području Industrije i društva. Većina naših ključnih predstavljanja na MWC bila su u ciljnim područjima, uključujući novi usmjeritelj serije 6000, Hyperscale Cloud rješenje, Expert Analytics 15.0, novo Media Delivery Network rješenje te Digital Telco Transformation.
Uz ova predstavljanja u ciljnim područjima, najavili smo novi Ericsson Radio System. Ovaj sustav karakterizira inovativna modularna arhitektura koja omogućuje tri puta veću gustoću kapaciteta te 50% poboljšanje u energetskoj učinkovitosti. Ovim najavama na MWC, daljnje smo osnažili naše vodstvo te strategiju rasta.
 
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice