Novosti


Ericsson Mobility Report: 70 posto svjetskog stanovništva koristit će pametne telefone do 2020. godine

  Kategorije: Trendovi


Napredna mobilna tehnologija do 2020. godine bit će globalno sveprisutna, 70 posto svjetskog stanovništva koristit će pametne telefone, a 90 posto će biti pokriveno mobilnim širokopojasnim mrežama. Korištenje pametnih telefona će se više nego udvostručiti do 2020. godine te će njihov broj doseći 6,1 milijardu. Gotovo 80% novih korisnika će biti iz azijsko-pacifičke, bliskoistočne i afričke regije. Do 2020. godine 80 posto svog podatkovnog prometa mobilnim mrežama ostvarivat će se putem pametnih telefona. Sjeverna Amerika i Europa će i dalje imati najveći podatkovni promet po pametnom telefonu. Video promet će rasti 55 posto godišnje do 2020. godine, pod utjecajem usluga video streaminga i sve većeg udjela video sadržaja na webu.

Rezultati zadnjeg izdanja Ericsson Mobility Reporta, pokazuju da će do 2020. godine napredna mobilna tehnologija biti prisutna u svim dijelovima svijeta: korištenje pametnih telefona će se više nego udvostručiti te će njihov broj doseći 6,1 milijardu, 70 posto svjetskog stanovništva će koristiti pametne telefone, a 90 posto će biti pokriveno mobilnim širokopojasnim mrežama.

Izvještaj je opsežan i sadrži najnovije informacije o mobilnim trendovima te pokazuje da će rast na zrelim tržištima doći od povećanja broja uređaja po korisniku. Sa sve većom dostupnošću pametnih telefona u zemljama u razvoju će se pojaviti veliki broj novih korisnika; gotovo 80% novih korisnika do 2020. godine će biti iz azijsko-pacifičke, bliskoistočne i afričke regije.

Uz nastavak rasta broja pametnih telefona, doći će i do ubrzanog rasta podatkovnog prometa: promet putem pametnih telefona trebao bi se povećati deset puta do 2020. godine, kada će se 80 posto svog podatkovnog prometa mobilnim mrežama ostvarivati putem pametnih telefona. Prosječni mjesečni podatkovni promet po pametnom telefonu će u Sjevernoj Americi porasti s današnjih 2,4 GB na 14 GB do 2020. godine.

Rima Qureshi, starija potpredsjednica Ericssona odgovorna za strategiju kaže: 'Snažan rast u području napredne mobilne tehnologije i podatkovnom prometu na valu sve veće mobilne povezanosti i broja pametnih telefona učinit će današnju „big data“ revoluciju usporedivom s pojavom floppy diska. Vidimo potencijal za transformaciju velikih razmjera koja će donijeti niz prilika telekom operatorima i drugima u ostvarivanju novih vrsta prihoda. No, ovo također zahtijeva i veći fokus na troškovno učinkovitu isporuku te otvorenost na nove poslovne modele kako bi tvrtke u ovom području bile konkurentne.'

Svake godine do 2020. promet video sadržajima u mobilnim mrežama će rasti zapanjujućih 55 posto godišnje i tvorit će oko 60 posto cjelokupnog prometa u mobilnim mrežama do kraja tog razdoblja. Rast je posebice potaknut sve većim korištenjem usluga video streaminga te sve većeg udjela video sadržaja na webu uključujući novosti, oglase i društvene mreže.

Vezano uz podatkovni promet na naprednim tržištima mobilnog širokopojasnog pristupa, rezultati pokazuju da je značajni udio prometa ostvaren od strane manjeg broja korisnika. Tako 10 posto ukupnog broja korisnika ostvaruje čak 55 posto ukupnog podatkovnog prometa. Video je najzastupljeniji kod ovih korisnika koji u prosjeku gledaju 1 sat video sadržaja dnevno što je 20 puta više od prosječnog korisnika.
Podaci se temelje na mjerenjima na više od 100 mreža u radu u svim većim regijama svijeta. Detaljna mjerenja se obavljaju u odabranim WCDMA/HSPA i LTE mrežama u komercijalnom radu s ciljem otkrivanja različitih obrazaca ostvarivanja prometa.

Alati za prilagodbu prikaza podataka

Uz Ericsson Mobility Report, Ericsson je objavio i Traffic Exploration Tool koji služi za stvaranje prilagođenih grafikona i tabela na temelju podataka iz izvještaja. Informacije mogu biti filtrirane po regiji, korisnicima, tehnologiji, prometu i tipu uređaja.

Grafovi iz Ericsson Mobility Reporta

Kratki video: Rima Qureshi o naglascima iz Mobility Reporta

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice