Novosti


Počela operativna faza projekta CareWell

  Kategorije: Događanja Projekti


Službeni početak operativne faze prošle godine potpisanog trogodišnjeg europskog projekta CareWell, financiranog sredstvima EU iz Okvirnog programa za konkurentnost i inovativnost, obilježen je u ponedjeljak 29. lipnja prigodnom konferencijom za medije u prostorijama kompanije Ericsson Nikola Tesla koja je, uz Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te Hrvatsko društvo za farmakoekonomiku i ekonomiku zdravstva, partner ovog projekta u Hrvatskoj. Događanju su, uz domaćine, brojne ugledne znanstvene i medicinske djelatnike, članove relevantnih ustanova i institucija, prisustvovali i ministar zdravlja, Siniša Varga te ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec.

CareWell, punim nazivom “Multi-level integration for patients with complex needs“, vrijedan 3 milijuna eura, usmjeren je na povećanje dostupnosti zdravstvene zaštite te na unaprjeđenje procesa izvanbolničke skrbi i kvalitete života bolesnika, primarno onih s kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti (KOPB), kardiovaskularnim bolestima i dijabetesom, uz istodobno smanjenje troškova, a u njemu sudjeluje ukupno 8 zemalja članica EU. Operativna provedba uključuje paralelne pilot-projekte u šest europskih regija pri čemu u hrvatskom pilotu sudjeluje šest timova primarne zdravstvene zaštite iz Doma zdravlja Zagreb Centar (DZZC), sastavljenih od liječnika obiteljske medicine i patronažnih sestara te 110 pacijenata starosti iznad 65 godina. Timovi koriste Ericsson Mobile Health sustav za udaljeni medicinski nadzor pacijenata, a svi su  opremljeni vlastitim kompletima uređaja za praćenje vitalnih parametara (12 kanalni EKG, spirometar, tlakomjer te pulsni oksimetar) koje je donirala kompanija Ericsson Nikola Tesla. Za potrebe projekta razvijen je atraktivan i suvremeni edukacijski materijal koji sadrži 3D animacije iz područja dijabetesa, plućnih bolesti i bolesti krvožilnog sustava, a kreiran je na hrvatskom jeziku posebno za potrebe edukacije pacijenata te sadrži i informacije vezane uz pravilnu prehranu i tjelovježbu. Ovi edukacijski filmići su dostupni i široj javnosti korištenjem popisa za reprodukciju (Playlists) na YouTube kanalu Ericssona Nikole Tesle.
 
Cilj projekta je analiza efekta poboljšane usluge na zdravstvene parametre starijih pacijenata s kompleksnim potrebama koji boluju od kroničnih bolesti, na kvalitetu njihovog života te na efikasnost zdravstvenog sustava. Korištenjem mobilnih tehnologija te bežičnih mjernih senzora, patronažne sestre tijekom mjesečnih kućnih posjeta educiraju pacijente novim digitalnim edukacijskim materijalima te svakom pacijentu mjere vitalne parametre i čine ih u istom trenutku dostupnima liječniku obiteljske medicine. Pacijentima i njegovateljima su tijekom projekta dostupni edukacijski materijali i rezultati mjerenja preko pametnih telefona i/ili preko aplikacije na televizoru. Liječnik redovito, na mjesečnoj razini, pregledava rezultate kućnih posjeta iz svoje postojeće aplikacije te daje mišljenja i koordinira s patronažnom sestrom aktivnosti za naredne posjete. Usluga pacijentima omogućuje učinkovitu komunikaciju sa zdravstvenim sustavom te potporu u promjeni životnog stila i preuzimanju aktivne ulogu u poboljšanju vlastitog zdravlja.
 
Ovim projektom, kako je to naglasio ministar zdravlja, Siniša Varga, javno-zdravstveni sustav RH, među prvima u Europi, dobiva razvijenu i provjerenu uslugu dugoročnog pristupa upravljanju kroničnim bolestima te informatičkog praćenja kroničnih bolesnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, rano otkrivanje i suzbijanje komplikacija, obučavanje zdravih osoba i pacijenata i koordinirano liječenje na osnovi multidisciplinarnih kliničkih smjernica uz aktivno sudjelovanje pacijenta.

mZdravlje, u skladu sa strategijom EU, postaje platforma za povećanje količine dostupnih informacija i za jednostavniji pristup podacima za zdravstvene djelatnike, povećava brzinu protoka medicinskih informacija, smanjuje broj nepotrebnih putovanja, posebno u ruralnim područjima, te omogućava bolju edukaciju pacijenata i pruža potporu smanjenju troškova zdravstvene skrbi, istaknula je Tatjana Prenđa Trupec, ravnateljica HZZO-a.

Ravnateljica DZZC-a Antonija Balenović osvrnula se na vrijednost suvremenih oblika komunikacije s pacijentima i pozitivne efekte koje možemo dobiti proširenjem ovakve usluge, jer studije pokazuju da će se u budućnosti tehnički opremljeni, educirani i zainteresirani pacijenti baviti svojim zdravljem i o njemu odlučivati zajedno s liječnicima.

„Ponosna sam što, kao kompanija znanja i partner s inovativnim portfeljom visoke dodane vrijednosti, sudjelujemo u još jednom složenom međunarodnom projektu na dobrobit društva i pojedinca, tim više što njegovom realizacijom EU okreće novu stranicu u rješavanju izazova starenja stanovništva, a posebno u brizi za građane starije od 65 godina“, zaključila je predsjednica Ericssona Nikole Tesle, Gordana Kovačević.
 
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

 

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice