Novosti


Ericsson predvodi EU projekte za standardizaciju 5G

  Kategorije: Projekti Tehnološki noviteti


Ericsson će i nadalje predvoditi razvoj 5G sustava koordinacijom novog EU projekta pod nazivom METIS-II. Projekt je posvećen razvoju cjelovitog dizajna 5G radio sustava te izradi plana uvođenja 5G, a ima i ključnu koordinatorsku ulogu u 5G-PPP projektima jer okuplja ključne sudionike s ciljem unaprjeđenja arhitekture 5G sustava. Ericsson će također imati ključnu ulogu kao tehnički koordinator mmMAGIC projekta usmjerenog na razvoj novog radio sučelja.

Ericsson i nadalje predvodi razvoj 5G sustava koordinacijom novog EU projekta pod nazivom METIS-II, posvećenog razvoju cjelovitog dizajna 5G radio sustava te izradi plana uvođenja 5G standardizacije. METIS-II će na strateškoj razini osigurati okvir za suradnju u području 5G na način javno privatnog partnerstva u 5G infrastrukturi (5G Infrastructure Public Private Partnership - 5G-PPP) zajedničkom procjenom koncepata 5G radio pristupne mreže i preporukom za uvođenje 5G spektra. Ovo će rezultirati i pripremom zajedničkih aktivnosti prema regulatornim i standardizacijskim tijelima.

U projektu sudjeluje snažan međunarodni konzorcij 23 partnera iz svih regija sa značajnim 5G razvojno-istraživačkim inicijativama (Kina, EU, Japan, Južna Koreja i SAD) te uključuje većinu najznačajnijih svjetskih isporučitelja, operatora i ključnih istraživača u ovom području.

Ostvarenjem ciljeva ovog projekta otvara se jedinstvena mogućnost za globalni konsenzus, konsolidaciju cjelovite slike potreba mobilne kao i vertikalnih industrija te dijeljenje rezultata s relevantnim tijelima, forumima i standardizacijskim grupama u svim regijama.

Projekt je sufinanciran sredstvima EU istraživačkog programa Obzor 2020 i ima budžet od 8 milijuna eura.

Kao glavni pokretač i koordinator METIS-II projekta Ericsson će, zajedno s globalnim konzorcijem, integrirajući tehnologije razviti novi dizajn radio pristupa te osigurati platformu za zajedničke aktivnosti prema regulatornim i standardizacijskim tijelima. Projekt METIS II nastavak je uspješnog projekta METIS, prvog integriranog 5G projekta također pokrenutog i koordiniranog od strane korporacije Ericsson.

Uz navedeno, Ericsson će biti tehnički koordinator mmMAGIC (Millimetre-Wave Based Mobile Radio Access Network for Fifth-Generation Integrated Communications) projekta koji ima za cilj razvoj i dizajniranje novih koncepata mobilne radiopristupne tehnologije u frekvencijskom spektru od 6 do 100 GHz.

Oba projekta su važna za pripremu predstandardizacijskog konsenzusa u mobilnoj industriji budući da raznovrsnim konzorcijima omogućuju razmatranje i procjenu različitih istraživačkih ideja prije implementacije u 3GPP (3rd Generation Partnership Project).

Odabir 5G za globalni standard je presudan čimbenik za digitalizaciju najrazličitijih industrija, za Internet stvari (Internet of Things) te za širokopojasni pristup s bilo kojeg mjesta.

Standardizacija je nužna za povezivanje ljudi širom svijeta. U više generacija mobilnih mreža predstavljala je kamen temeljac koji mrežama u svim dijelovima svijeta omogućuje nesmetani zajednički rad, a korisnicima širom svijeta podjednaki korisnički doživljaj.

Ericssonova globalna skalabilnost, ugledna pozicija u istraživanju i razvoju te partnerski odnosi s globalnim subjektima na ovom tržištu osiguravaju mu jedinstvenu poziciju za istraživački doprinos u Europi i šire.
 
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice