Novosti


Hrvatski ICT sektor ostvaruje 21 milijardu kuna i zapošljava više od 22.000 ljudi

  Kategorije: Događanja


HUP- Udruga Informatičke i komunikacijske djelatnosti (HUP ICT) održala je susret članova Udruge s predstavnicima medija. Na skupu su predstavljene polugodišnje aktivnosti i planovi za buduće razdoblje te su prikazani aktualni podaci vezani uz hrvatski ICT sektor. Do jeseni se pokreću dvije važne inicijative: izrada dokumenta koji će sadržavati službene stavove o temama bitnim za daljnji razvoj hrvatske ICT industrije i osnivanje zaklade za pomoć mladima koji se žele razvijati u smjeru prirodnih i tehničkih znanosti, s naglaskom na računarstvo i IT.

Slijeva nadesno: Željko Skorić, Hrvoje Sagrak, Hrvoje Balen i Adrian JežinaHrvatski ICT sektor dosegao je godišnji prihod od 21 milijardu kuna i trenutno zapošljava više od 22.000 ljudi, a trend otvaranja novih radnih mjesta poglavito je izražen u području razvoja softvera i računalnih usluga, gdje je u zadnjih sedam godina ostvaren prosječni godišnji porast od 10%. Izvoz softvera i IT usluga povećao se, samo u posljednje dvije godine, za čak 45% i dosegao 1,87 milijardi kuna.

„Napredak je primjetan, no ne možemo biti zadovoljni tempom i dinamikom koja utječe na našu konkurentnost u odnosu na druge zemlje. Zakon o državnoj informacijskoj infrastrukturi je donesen gotovo prije godinu dana, ali ga se zbog sporosti donošenja pravilnika ne može implementirati. Zbog toga trpe projekti informatizacije i nema potrebne koordinacije“, istaknuo je u svom obraćanju predsjednik HUP-ICT Udruge, Adrian Ježina.

Hrvoje Sagrak, voditelj radne skupine za e-poslovanje i e-upravu govorio je o donošenju Strategije eHrvatska 2020. HUP-ICT drži da je pitanje donošenja strategije multiresorno pitanje, a ne sektorsko, i kao takvo zahtjeva horizontalnu koordinaciju nadležnih ministarstava jer bi se upravo time stavio naglasak na digitalnu ekonomiju i konkurentno gospodarstvo nasuprot servisima za građane, koji su u fokusu strategije. Udruga pozdravlja nedavnu odluku Vlade RH o osnivanju Nacionalnog vijeća za digitalnu ekonomiju.
 
Jedan od većih izazova daljnjeg razvoja IT sektora u nadolazećim godinama predstavljaju novi IT profesionalci na tržištu rada. Prošle godine se, samo na internetskom portalu MojPosao, otvorilo više od 2.000 ICT radnih mjesta, dok iz sustava visokog obrazovanja na tržište rada godišnje izlazi 1.500 pojedinaca. Hrvoje Balen, voditelj radne skupine za obrazovanje i zapošljavanje ističe: „Nažalost, hvalevrijedni napori u reformi sustava obrazovanja, prve rezultate za naš sektor će donijeti tek 2035. godine i neophodno je da se pripremi i počne provoditi nacionalna strategija razvoja digitalnih radnih mjesta. Usporedni pokazatelji i iskustva poslodavaca govore kako Hrvatska ima, ne samo problem nedostatka ljudi i udjela digitalnih radnih mjesta u broju zaposlenih, već i strukture kadra, a što se strukturno mora adresirati na razini visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih.“

Upravo zbog navedenih činjenica, do jeseni se pokreću dvije važne inicijative: izrada dokumenta koji će sadržavati službene stavove o temama bitnim za daljnji razvoj hrvatske ICT industrije i osnivanje zaklade za pomoć mladima koji se žele razvijati u smjeru prirodnih i tehničkih znanosti, s naglaskom na računarstvo i IT. Željko Skorić, voditelj radne skupine za formiranje zaklade ističe da kroz stipendije, nagrade i financijske potpore HUP-ICT želi poticati izvrsnost te interes za studiranje prirodnih znanosti i IT-a. Na ovaj konkretan način žele pridonijeti rješenju problema nedovoljnog broja IT stručnjaka u Hrvatskoj, što je u skladu s hrvatskim i europskim smjernicama i strategijama.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice