Novosti


Ericssonove inovacije ubrzavaju masovno usvajanje IoT

  Kategorije: Portfelj Tehnološki noviteti


Unaprijeđene mobilne mreže širom svijeta podupiru usvajanje Interneta stvari (Internet of Things – IoT) na masovnom tržištu. Novi softver podržava jeftinije uređaje, produljuje životni vijek baterije, poboljšava pokrivanje u zatvorenim prostorima i ruralnim područjima te omogućuje prioritizaciju usluga. Demonstracije uživo s vodećim sudionicima u ekosustavu odvijat će se na CTIA Super Mobility 2015 u Las Vegasu od 9. do 11. rujna

Zadnjih dvadeset godina nastaje globalna mreža na kojoj se temelji Internet stvari te osigurava pokrivenost, sigurnost i pouzdanost potrebnu za povezivanje te davanje inteligencije stvarima koje nas okružuju. Mobilne mreže već pokrivaju 90 posto svjetskog stanovništva, no čak i s mrežama u radu, postoji niz prepreka za masovno usvajanje IoT. Upravo stoga Ericsson u suradnji s partnerima na ove izazove odgovara novim nadogradnjama softvera te unaprjeđenjima ekosustava koja će olakšati korištenje IoT od kojeg će koristi imati i poslovni subjekti i korisnici.

Gartner predviđa da će IoT 2020. godine osigurati rast vrijednosti u iznosu od 1900 milijardi američkih dolara u svim sektorima. Ericsson sudjeluje u svim razinama transformacije Interneta stvari, od implementacija do poslovnih procesa, platformi, oblaka i povezivanja putem radio mreže.
Premda već postoji 230 milijuna machine-to-machine (M2M) mobilnih pretplata za IoT uređaje, neke prepreke ometaju puni potencijal za usvajanje ove vrste usluga na nizu korisničkih slučajeva: trošak IoT uređaja, trajanje njihovih baterija te pokrivenost mobilnom mrežom izvan naseljenih mjesta i duboko u zgradama. Stoga je Ericsson, u suradnji s partnerima, stvorio novi softver pod nazivom IoT Networks Software 16B koji nudi niz pogodnosti vezanih uz trošak uređaja, produljenje životnog vijeka baterije, novih funkcionalnosti i pokrivanja u zatvorenom prostoru.

Alain Maloberti, stariji potpredsjednik Orange Labs Networks, Orange, kaže: "Internet stvari ima ogroman potencijal. Predano radimo s ključnim IoT kompanijama na podršci inovacijama koje unaprjeđuju svakodnevni život i rad naših korisnika i poslovnih klijenata. Drago nam je da Ericsson surađuje s vodećim sudionicima ovog ekosustava po pitanjima troškova, pokrivanja i trajanja baterije uređaja, što je sprječavalo masovno korištenje IoT aplikacija. Najbolje tek slijedi."

Park Jin-hyo, stariji potpredsjednik i čelnik centra za istraživanje i razvoj mreža u SK Telecomu, kaže: "Naša je ambicija biti predvodnik u mobilnim mrežama te proaktivno gradimo put prema 5G tehnologiji koja će uključivati evoluciju današnje LTE tehnologije i inovacije na temelju novih korisničkih slučajeva za Internet stvari. U podlozi svega što radimo je povezivost, a Ericssonove najnovije inovacije unaprjeđuju i mreže i uređaje te nude nove mogućnosti u ovom području u Koreji. Ovo će zasigurno pomoći širenju usluga koje nudi Internet stvari kod naših kupaca."

Matt Hatton, osnivač i direktor Machina Research, kaže: "Standardizacija i međuoperativnost su ključne za potpuni uspjeh Interneta stvari. Suradnjom s velikim imenima poput Intela i drugih sudionika IoT ekosustava poput Altaira, Sequansa i Telita, Ericsson želi osigurati efikasni i sinkronizirani razvoj uređaja i mreža u ovom ekosustavu."

Novi softver podržava LTE kategoriju 0 uz half-duplex rad u FDD, što izrazito pogoduje funkcionalnostima potrebnim za IoT aplikacije koje koriste senzore velikih razmjera i pametne mjerače. Ovo smanjenje složenosti reducira troškove IoT uređaja za 60 posto u usporedbi s kategorijom 4. Desetgodišnje trajanje baterije je jedan od ciljeva za 5G, a Ericsson uvodi dvije nove nadogradnje softvera za energetsku učinkovitost koje su taj cilj ostvarile već na današnjim IoT uređajima. Device Power-saving Mode za LTE i GSM predstavlja novu mogućnost uređaja; uštedu energije koja uvodi stanje dubokog mirovanja, a Extended Discontinuous Reception (DRX) za GSM produljuje razdoblja mirovanja u neaktivnom načinu rada. Softver za veće pokrivanje u GSM-u omogućuje pojačanje razine signala od 20 dB što vodi do sedam puta većeg dosega za aplikacije koje zahtijevaju nižu brzinu prijenosa podataka. Ovo omogućuje poboljšano pokrivanje u zatvorenim prostorima i korištenje IoT aplikacija na udaljenim lokacijama te duboko ispod zgrada.

Ken Stewart, odgovoran za bežičnu tehnologiju u kompaniji Intel Corporation, kaže: "Povezivost je kritična za masovno usvajanje novih IoT aplikacija za pametne gradove i različite gospodarske grane. Intel, istraživanjem i razvojem najnovijih tehnologija te bliskom suradnjom s partnerima u ekosustavu, pomaže u raščišćavanju puta za uzlet Interneta stvari. Drago nam je što surađujemo s Ericssonom na uspostavljanju standarda za rješenja koja se mogu odmah koristiti na postojećim mrežama operatora."
Dodatna značajka ove nadogradnje softvera je omogućavanje prioritizacije usluga za optimizaciju mrežnih resursa u najraznovrsnijim korisničkim slučajevima. Sa sve većim brojem IoT uređaja na mreži, vrlo je važno da oni, kao i usluge koje osiguravaju, mogu biti prioritizirani, posebice tijekom razdoblja većeg prometa.

IoT QoS Admission Control za GSM omogućuje prioritizaciju uređaja koji pristupaju mreži, poput npr. davanja prioriteta medicinskoj opremi u odnosu na mjerač potrošnje, a može čak i isključiti uređaje nižeg prioriteta na neko vrijeme kako bi se smanjili problemi vezani uz ograničeni kapacitet. Ova je funkcionalnost već dostupna za LTE tehnologiju.

Arun Bansal, stariji potpredsjednik i čelnik Poslovne jedinice za Radio platformu u korporaciji Ericsson, kaže: "Ubrzavamo razvoj Interneta stvari na postojećim LTE i GSM mrežama s ciljem osiguravanja globalnog temelja za niz aplikacija namijenjenih korisnicima, poslovnim subjektima i državnim institucijama, od pametnih gradova do povezanih farmi.

U suradnji s našim ključnim kupcima, poput kompanija SK Telecom i Orange, te partnerima u ekosustavu, poput Intela, zajednički stvaramo cjelovita rješenja za IoT mrežu i uređaje koje karakteriziraju pouzdanost, globalna skalabilnost te sustavi i usluge temeljeni na standardima. Ove inovacije našim mobilnim operatorima pripremaju sigurni put prema 5G."
 
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice