Novosti


Razvoj One Stop Shop-a za ZIS je hrvatski projekt godine

  Kategorije: Priznanja Projekti


Razvoj One Stop Shop-a za Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra (ZIS) kompanije Ericsson Nikola Tesla osvojio je ove godine nagradu struke za Projekt godine. Nagradu dodjeljuje hrvatski ogranak međunarodnog Project Management Instituta (PMI) želeći njome potaknuti kulturu projektnog upravljanja, a prestižno priznanje je voditelju projekta, Tihomiru Čukmanu, uručio dr. Al Zeitoun, direktor Upravnog odbora PMI-a koji je ujedno bio i jedan od glavnih govornika ovogodišnjeg, trodnevnog PMI Foruma. Dr. Zeitoun je tom prigodom istaknuo da je esencija projektnog upravljanja upravo u kvalitetno odabranim ljudima koji koordinirano „idu u istom smjeru“.

Premda je ovaj projekt vrijednosti nešto više od pola milijuna eura trajao svega 11 mjeseci on pruža puno bolji, brži i jednostavniji uvid u podatke zemljišne knjige i katastra, što za korisnike znači poboljšanje razine kvalitete i brzine pružanja usluga. Tako sada svi građani Republike Hrvatske, po prvi put, na jednom mjestu mogu vidjeti cjelokupnu vlasničku strukturu nekretnine i njen smještaj u prostoru za što su prije morali koristiti više različitih izvora informacija. Umjesto različite prakse rada, u uredima uspostavlja se centralno procesno definirano postupanje ZIS-u što osigurava za građane jedinstvenu praksu u postupanju čime se podiže razina pravne sigurnosti, a dostava svih informacija između katastara i zemljišno-knjižnih odjela više ne ide papirnatim putem, već elektronički čime se postižu značajne vremenske i financijske uštede.

Projektni tim

 

Uspostavom ovog sustava, građanin može zemljišno-knjižni izvadak sa svojstvom javne isprave dobiti iz vlastitog doma samo „jednim klikom“, neovisno o tome koja je institucija nadležna za nekretninu, a građani koji nemaju računalo i pristup internetu, implementacijom projekta, javnu ispravu mogu dobiti kod javnog bilježnika i odvjetnika. Time su se dodatno rasteretile institucije koje sada mogu spremnije odgovoriti na zahtjev za uslugama vezanim uz tržište nekretnina pa je ovaj projekt važan i za napredovanje Hrvatske na međunarodnoj ljestvici „Doing business“.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice