Novosti


Ericsson Nikola Tesla i Vipnet implementirali prvi Radio Dot sustav u Hrvatskoj

  Kategorije: Projekti Tehnološki noviteti


Ericsson Nikola Tesla i Vipnet zajednički su implementirali prvi Radio Dot sustav u Hrvatskoj. Ovo najsuvremenije Ericssonovo rješenje za pokrivanje mobilnom mrežom u zatvorenim prostorima implementirano je na Vipnetovoj mreži u zagrebačkim poslovnim prostorima Ericssona Nikole Tesle. Nakon ove inicijalne, u planu su brojne daljnje implementacije čime će kvaliteta mobilnog komuniciranja u zatvorenim prostorima biti znatno poboljšana.

Oko 90 posto vremena provodimo u zatvorenom prostoru, a rezultati Ericsson ConsumerLab-ove ankete na svjetskoj razini, pokazuju da je samo 3 od 10 korisnika pametnih telefona zadovoljno kvalitetom glasovnih poziva, pokrivanjem i pouzdanošću u zatvorenim prostorima. Ovaj će izazov biti još veći u narednom razdoblju. Naime, od 2015. do 2021. godine predviđa se da će promet pametnim telefonima porasti 11 puta, uz oko 90 posto mobilnog podatkovnog prometa ostvarenog pomoću pametnih telefona do kraja 2021. godine.

S ciljem poboljšanja pokrivanja u zatvorenim prostorima, više od 100 operatora širom svijeta već koristi Ericsson Radio Dot sustav, inovativno rješenje temeljeno na malim ćelijama. Ovaj sustav omogućuje poboljšanje u propusnosti mobilnih podataka do pet puta, izostanak neostvarenih poziva zbog slabog pokrivanja, a sama instalacija je moguća za svega 4 minute po uređaju.

Ericsson Radio DotRadio Dot sustav je dizajniran s ciljem da mobilnim operatorima omogući stalne visoke performanse u pokrivanju i kapacitetu vezano uz pozive i prijenos podataka u zgradama. Sustav sadrži Radio Dot, antenu atraktivnog dizajna koja omogućuje besprijekoran rad aplikacija u cijeloj zgradi te neometanu mobilnost. Funkcionalnost koordinacije između Radio Dot malih ćelija te vanjskih makro ćelija omogućuje visoke performanse te neprimjetan prelazak između vanjskog i unutarnjeg pokrivanja. Sustav je moguće daljinski nadograditi, a trenutačna verzija softvera, mrežni softver 16A, podržava vršne brzine do čak 600Mb/s korištenjem LTE Advanced agregacije nositelja (LTE Advanced Carrier Aggregation), uz istovremeno smanjenje potrošnje energije već otprije energetski učinkovitog sustava. Ericssonov Radio Dot sustav podržava isti softver kao i vanjska makro ćelijska mreža operatora, što osigurava odličan korisnički doživljaj i brže dostizanje novih performansi te poboljšanje učinkovitosti.

Arhitektura malih ćelija poput Ericssonovog Radio Dot sustava sve će više prevladavati kako mreže evoluiraju prema 5G komercijalnom radu koji je planiran 2020. godine. Mobilni širokopojasni pristup i potražnja za video sadržajima, uz inovativne uporabne slučajeve Interneta stvari, pokreću razvoj 5G, uz evoluciju današnje LTE tehnologije te dodavanje novih radio pristupnih tehnologija.

Mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle ovom je prigodom komentirala: „Drago mi je da ovime nastavljamo uspješnu dugogodišnju suradnju s našim strateškim partnerom Vipnetom u uvođenju najsuvremenijih tehnologija, kao prvi u Hrvatskoj u ovom segmentu. Našoj kompaniji, kao velikom poslovnom korisniku, kvaliteta i korisničko iskustvo iznimno su važni kao podrška u obavljanju naših zahtjevnih poslovnih aktivnosti. Implementacijom ovog rješenja to ćemo osigurati, a vjerujem da će se i mnogi drugi poslovni subjekti odlučiti za Radio Dot jer će porastom podatkovnog prometa ovi zahtjevi postati sve značajniji u razdoblju koje slijedi.“

Miroslav Kantolić, direktor prodaje i marketinga za Vipnet u Ericssonu Nikoli Tesli, ističe: „Posebno mi je zadovoljstvo što je prvi Ericsson Radio Dot sustav uspješno i vrlo brzo integriran u Vipnetovu komercijalnu mrežu. Ovime su kvaliteta i korisnički doživljaj usluga, kako onih glasovnih tako i podatkovnih, podignuti na razinu koja se trenutačno smatra jednom od najboljih u svijetu. Vjerujem da će nakon ovog uspjeha uslijediti brojne implementacije širom Hrvatske. Veliko je zadovoljstvo sudjelovati u stvaranju novih vrijednosti i sretan sam što tu viziju dijelimo s našim partnerom Vipnetom i zajedno stvaramo nove vrijednosti u Hrvatskoj.“
„Suradnja Vipneta i Ericssona Nikole Tesle rezultirala je projektima čija je važnost vidljiva i na svjetskoj razini, a potvrda toga je osvajanje nekoliko globalnih nagrada za inovativnost u telekom sektoru. Posebno me raduje što i Radio Dot sustav ima vrlo konkretnu uporabnu vrijednost za naše korisnike koji će doista moći osjetiti razliku u pokrivanju u zatvorenim prostorima. Implementacija ovakvog sustava na tragu je Vipnetove usmjerenosti prema pametnim inovacijama koje su odmah spremne za komercijalnu upotrebu, a nije potreban dugi period da bi ih korisnici prihvatili. Nove i inovativne tehnologije ovime izravno poboljšavaju korisničko iskustvo koje je jedan od ključnih preduvjeta uspjeha telekoma današnjice.“ – izjavio je Adrian Ježina, član Uprave Vipneta.

„Vrlo smo zadovoljni suradnjom Vipnetovih i stručnjaka Ericssona Nikole Tesle na ovom projektu. Spojem najmodernije Ericssonove tehnologije i naprednog 4G+/LTE Vipnetovog dizajna radio pristupne mreže omogućili smo ovu inovaciju. Osim tehnološke suradnje, veseli nas i što smo implementacijom zadnjeg tehnološkog iskoraka u dizajnu malih ćelija, omogućili kvalitetu i mogućnosti koje po korištenju mobilnog interneta stavljaju upravnu zgradu Ericssona Nikole Tesle uz bok najmodernijim zgradama u svijetu po komunikacijskim mogućnostima.

DOT sustav svojim elegantnim mehaničkim karakteristikama omogućuje laganu integraciju distribuirane antenske arhitekture u interijer zgrada i tako omogućava dostupnost kvalitetne podatkovne i glasovne usluge u svim dijelovima zatvorenih prostora. DOT rješenja savršeno se uklapaju u strategiju razvoja Vipnetove heterogene mreže koja ima za cilj svakom korisniku i u svakom trenutku bez obzira radi li se o mobilnosti, radu u zatvorenim prostorima ili područjima koja zahtijevaju značajan kapacitet, ponuditi najbolje korisničko iskustvo.“ .- izjavio je Tomislav Makar, direktor razvoja pristupne i transportne mreže Vipneta.
 
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle
Korporativne komunikacije Vipneta

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice