Novosti


Motiviramo djevojke i djevojčice u odabiru ICT zanimanja

  Kategorije: Događanja Projekti


Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), u ime Republike Hrvatske, kao članice ITU-a (International Telecommunication Union), se 2015. po prvi put  priključila obilježavanju Međunarodnog dana djevojaka u ICT-u (International Girls in ICT Day). Započelo je na inicijativu ITU-a, a danas u njemu sudjeluje više od 140 zemalja diljem svijeta.

U okviru ovog dana, koji se održava četvrtog četvrtka u travnju svake godine, HAKOM u suradnji sa partnerima projekta tvrtkom Ericsson Nikola Tesla i Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu provodi aktivnosti kojima bi se podigla svijest među djevojkama o uspješnoj karijeri i prednostima koje nudi ICT sektor. Ujedno, vidi to kao priliku ujedinjavanja snaga svih čimbenika u Hrvatskoj koji potiču ovu i slične inicijative vezane uz ICT zanimanja.

Jedan od načina je i isticanjem primjera žena koje su u tome uspjele. Stoga su prošlogodišnje sudionice, među kojima je i predsjednica Ericssona Nikole Tesle, prihvatile ulogu ambasadorica. Njihove poruke imaju za cilj rušenje predrasuda i stereotipa, poticanje interesa za zanimanjima, promovirajući  pritom važnost ravnopravnog sudjelovanja žena u ICT sektoru.

Također, organizrane su brojne radionice za djevojke i djevojčice u samom HAKOM-u, ali i tehnološkim kompanijama čime im se približio svijet tehnoloških zanimanja. Tako su, uoči samog dana, našu kompaniju 27. travnja posjetile učenice iz OŠ kralja Tomislava, Športske gimnazije i IX gimnazije gdje su razgovarale s mr.sc. Gordanom Kovačević i obišle Tehnološki put.

Okruglim stolom „Digitalno, dobro mi stoji - važnost edukacije od najranije dobi“, 28. travnja u Hotelu Esplanade,  zaokružit će se cijeli projekt. Naglasak će biti na ulozi i važnosti edukacije od najranije dobi za budući odabir profesionalnog poziva u području ICT-a. Udio djevojaka u ovom sektoru je izrazito mali i djevojke se tradicionalno češće odlučuju za neka druga zanimanja, iako je riječ o vrlo atraktivnom i perspektivnom sektoru. Istovremeno, ICT područje je deficitarno stručnjacima, a u njemu prevladavaju muškarci, što jasno ukazuje na priliku da se problem nedovoljnog broja stručnjaka najlakše može riješiti ukoliko se djevojke i mlade žene češće odluče specijalizirati ovo područje gospodarstva. O važnosti takve rane edukacije, govorit će eminentne stručnjakinje, koje su ostvarile uspješnu karijeru i danas rukovode tvrtkama u ICT sektoru.

Vezano:

Ambasadorice Girls in ICT
Facebook Girls in ICT Day - Croatia – HAKOM

 

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice