Novosti


Poslovni rezultati Ericsson Nikola Tesla Grupe u prvih devet mjeseci 2016. godine

  Kategorije: Investitori Obavijesti Poslovni rezultati


Komentar Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle:
„Tijekom prvih 9 mjeseci ove godine kompanija Ericsson Nikola Tesla nastavila je stabilno poslovati. Prihodi od prodaje veći su 17,2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine uslijed značajnog porasta prihoda na tržištu Zajednice Neovisnih Država i Ericssonovom tržištu. Time je neutraliziran pad prihoda na domaćem tržištu i na tržištima Jugoistočne Europe.

Unatoč zahtjevnom tržišnom okruženju, naša ulaganja u razvoj novih rješenja te snažne marketinško prodajne aktivnosti polučile su uspjeh na tržištu Zajednice Neovisnih Država. Glavne aktivnosti su u području informatizacije zdravstva u Kazahstanu te implementacije LTE mreža u Bjelorusiji, Moldaviji i Armeniji. Tijekom trećeg tromjesečja, u suradnji s armenskim operatorom Ucom-om, puštena je u rad napredna LTE mreža u glavnom gradu Yerevanu, dok je s bjeloruskom kompanijom beCloud dogovorena suradnja vezana za isporuku LTE mreže i pripadajućih servisa u tri regije Republike Bjelorusije.
 
Izvoz usluga u Ericsson bilježi rast zahvaljujući širenju poslovanja i novim odgovornostima centra za istraživanje i razvoj i ekspertnog centa za usluge, što pokazuje da su kvaliteta i dodane vrijednosti koje isporučujemo prepoznate od korporacije i kupaca širom svijeta. Od početka godine zaposlili smo 227 stručnjaka od kojih većina radi na istraživanju i razvoju novih ICT proizvoda, rješenja i usluga namijenjenih potrebama umreženog društva.

Na tržištima Jugoistočne Europe bilježimo pad prihoda od prodaje uslijed negativnih ekonomskih kretanja i složene  političke situacije. Na domaćem tržištu dodatni izazov predstavlja jaka konkurencija te konsolidacija i centraliz
acija nabavnih procesa od strane globalnih kupaca / operatora. U području e-sustava velik broj projekata je odgođen zbog izvanrednih parlamentarnih izbora. 
U prvih devet mjeseci o.g. ostvarena je neto dobit od 58,2 milijuna kuna što predstavlja 5,1% povrata od prodaje. Bruto marža niža je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kao posljedica promjena u asortimanu prodanih proizvoda i usluga te kontinuiranog pritiska na cijene. Nastavljamo provoditi strogu kontrolu troškova. Prodajni i administrativni troškovi smanjeni su 1,5% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Kraj tromjesečja zaključili smo sa zdravom bilancom i udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 31,6%. Ostvaren je i pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti od 75,1 milijuna kuna tako da ukupna novčana sredstva uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu iznose 193,8 milijuna kuna. Učinkovitost obrtnog kapitala i dalje je snažna te mjerena u danima vezivanja obrtnih sredstava iznosi 25 dana. Stopa konverzije novca je 59%.
 

 rezultati_Q3_2016-HR.jpg

Iskazana procjena poreza na dobit za razdoblje iznosi 4,2 milijuna kuna. Porez na dobit se obračunava na temelju poreznih propisa što uključuje i korištenje Programa poreznih olakšica za istraživačko razvojne projekte te pripadajućeg poreznog gubitka. Nakon isteka navedenog Programa od 31. prosinca 2014. godine prestaje pravna osnova za prijavu novih istraživačko-razvojnih projekata. Sukladno tome, iskazan je trošak poreza na dobit na temelju procjene da preostale porezne olakšice i porezni gubitak nisu dovoljne kako bi neutralizirali osnovicu poreza na dobit.
 
Krajem rujna obilježili smo zatvaranje 16. Ljetnog kampa Ericssona Nikole Tesle. U radu ovogodišnjeg kampa sudjelovala su 62 studenta sa 16 različitih fakulteta iz Hrvatske i susjednih zemalja, koji su uz pomoć mentora, radili na 26 projekata u područjima: loT (Internet of Things), Big Data, e/m zdravstvo i SW alata. Tijekom vremena Ljetni kamp postao je prepoznatljiv i cijenjen brend jer predstavlja primjer kvalitetne suradnje gospodarstva i akademske zajednice. Više od 700 studenata, koji su tijekom 16 godina prošli kroz Ljetni kamp, imalo je priliku raditi u stvarnom okruženju ICT industrije i sudjelovati u procesu stvaranja najnovijih tehnoloških proizvoda, rješenja i usluga.

Započeli smo novi ciklus strateškog planiranja za razdoblje do 2019. godine koji se temelji na činjenicama koje opisuju trenutačno stanje u svim poslovnim i tehnološkim segmentima kao i na analizi budućih kretanja/trendova na ICT tržištu. Cilj nam je putem transformacijskih programa ojačati poslovanje u strateškim segmentima (4G/LTE, usluge upravljanja, operativni sustavi podrške, poslovni sustavi podrške, cloud, industrija i društvo) te Ericssonovom internom tržištu. Za očekivati je da će se ekonomska neizvjesnost i nepovoljni trendovi u industriji nastaviti i u budućem razdoblju. Stoga značajno mjesto u našoj strategiji zauzima odgovorno upravljanje rizicima, briga o troškovima i učinkovitosti. 

I dalje ćemo inovativno jačati naše tehnološko liderstvo, ulagati u znanje i kompetencije naših zaposlenika, svjesni da nas upravo to čini snažnim poslovnim partnerom postojećim i novim kupcima.“

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice