Novosti


Crnogorski Telekom u suradnji s Ericssonom Nikolom Teslom postigao LTE brzine više od 400Mb/s

  Kategorije: Portfelj Tehnološki noviteti Ugovori


Crnogorski Telekom je u suradnji s Ericssonom Nikolom Teslom, na temelju ugovora o kojem smo već izvijestili, pustio u rad novu 3CA (LTE Advanced) 4G tehnologiju, koja omogućava puno iskorištavanje novoformiranog crnogorskog spektra kojeg je crnogorski operator osvojio u srpnju 2016. godine.

Na četiri lokacije u Crnoj Gori uz pomoć navedene tehnologije na temelju 3 različita frekvencijska pojasa (800,1800 i 2600 MHz), ostvarene su trenutačno najveće brzine prijenosa podataka u crnogorskim mobilnim mrežama. Na inicijalnim testiranjima u mreži u radu Crnogorski Telekom je dostigao brzine od preko 420 Mb/s na Ookla speedtest aplikaciji dok su klasičnim korištenjem FTP transfera postizane brzine čak i preko 435 Mb/s što je veliki uspjeh jer većina operatora u okruženju postiže brzine oko 350 Mb/s u laboratorijskim uvjetima.

Upotrebom metode CA (Carrier Aggregation) LTE-Advanced tehnologije, povećava se propusni opseg dostupan korisniku, čime mu se povećava brzina učitavanja i slanja podataka. Na ovaj način će se ne samo povećati kapaciteti 4G mreže već se i osigurati pokrivanje 4G mrežom na novim lokacijama. Također će se poboljšati pokrivanje 4G signalom i u postojećim gradskim sredinama, uz bolje pokrivanje u velikim stambenim i poslovnim objektima.

Uz planirani nastavak širenja 4G CA tehnologije na nizu lokacija, nastavlja se i daljnje širenje mobilne mreže Crnogorskog Telekoma ubrzanim korištenjem 800 MHz pojasa koji je od izuzetnog značaja za propagaciju LTE signala po konfiguraciji brdsko-planinskog terena u Crnoj Gori.

Ericsson je prisutan na svim vodećim LTE tržištima koja uključuju SAD, Japan i Južnu Koreju te je lider po ostvarenom LTE prometu u isporučenim mrežama. Uz navedeno, četrdeset posto cjelokupnog svjetskog mobilnog prometa je ostvareno putem Ericssonovih mreža. Ericsson je isporučio više od 270 LTE RAN i Evolved Packet Core mreža širom svijeta, od kojih je 200 u komercijalnom radu.
 
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice