Novosti


Izazovi Europe

  Kategorije: Događanja


Vodeći ekonomski stručnjaci, okupljeni u Bolu na 12. međunarodnoj konferenciji “Izazovi Europe” u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Splitu, nastoje tvrtkama dati konkretne preporuke za kvalitetnu prilagodbu promjenjenom gospodraskom okruženju. U tome su ključne inovacije, a potrebu brze i strateške akcije istaknula je predsjednica RH otvarajući skup te brojni uzvanici među kojima i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2014. godine Jean Tirole. Na koji način uspješne kompanije ostvaruju svoj inovacijski potencijjal prezentirale su tvrtke-sudionice okruglog stola “Inovacije i rast iz perspektive privatnog sektora” na kojem je panelist bio i dr.sc. Darko Huljenić, menadžer za tehnološke i znanstvene aktivnosti Ericssona Nikole Tesle.

12. međunarodna konferencija “Izazovi Europe” Na samom otvorenju konferencije, sudionicima se obratila predsjednica Republike Hrvatske i pokroviteljica skupa Kolinda Grabar-Kitarović.  Posebno se osvrnula na strukturu hrvatskoga BDP-a u 2016. godini u kojem izvoz sudjeluje sa samo 26 posto, što je znatno manje u usporedbi s drugim zemljama članicama EU-a. Založila se za jednostavniji način poslovanja, osobito u strateškim industrijama te popularizaciju programa koji se odnose na poslovne aktivnosti u STEM područjima i istraživanju i razvoju (R&D i inovacije) kao i za poboljšanje obrazovnog sustava.

Potrebu prilagodbe, ovaj put na razini EU, istaknuo je i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević osvrnuvši se na brojne aktualne izazove poput Brexita, terorističkih prijetnji i dr. dok je ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić podsjetio kako je ova godina godina inovativnosti u Europi te da je jedan od strateških ciljeva hrvatske Vlade razvijati inovativna rješenja. 
 
Okrugli stol “Inovacije i rast iz perspektive privatnog sektora”U sferi poslovnih subjekata priliku da pokažu na koji način ostvaruju svoj inovacijski potencijal imale su tvrtke-sudionice okruglog stola “Inovacije i rast iz perspektive privatnog sektora” na kojem je panelist bio dr.sc. Darko Huljenić, menadžer za tehnološke i znanstvene aktivnosti Ericssona Nikole Tesle.
Govoreći o potencijalu i potrebama inovacija za segment ICT tvrtki, istaknuo je da su inovacije element sustavne održivosti poslovanja koji se mora uklopiti u cjelovitu okolinu koju čine inovatori (pojedinci, institucije, tvrtke), korisnici inovacija i podržavatelji kontinuiranog održivog inoviranja (institucije koje osiguravaju kontinuitet djelovanja). Hrvatska sigurno može bolje, ali mora promijeniti pristup te postati brža i efikasnija u kontinuiranom korištenju svojih potencijala – mora iskoristiti svoje strategije i dodatno stimulirati inovativno djelovanje (porezi, projekti, inovativna nabava u svim segmentima djelovanja).

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice