Novosti


Poslovni rezultati korporacije Ericsson u drugom tromjesečju 2017. godine

  Kategorije: Poslovni rezultati


Korporacija Ericsson objavila je danas poslovne rezultate za drugo tromjesečje.

FINANCIJSKI NAGLASCI
  • Prodaja u tromjesečju smanjena je za 8 % u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prodaja, prilagođena za tečajne razlike i usporedne stavke, smanjena je za 13 % u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Procjenjuje se da će tržište opreme za radijske pristupne mreže u 2017. imati slabije rezultate izražene visokim jednoznamenkastim postotkom u usporedbi s prethodnom procjenom slabijih rezultata u rasponu od 2 % do 6 %.
  • Bruto marža iznosi 27,9 % (32,3 %). Bruto marža isključujući troškove restrukturiranja iznosi 29,8 % (33,2 %).
  • Operativna dobit iznosi -123,6 milijuna eura. Operativna dobit isključujući troškove restrukturiranja iznosi 30,9 milijuna eura, s padom u odnosu na isto razdoblje prethodne godine u svim segmentima.
  • U segmentu Mreža operativna marža iznosi 7 %. Operativna marža isključujući troškove restrukturiranja smanjena je na 10 % (13 %) zbog negativnih utjecaja nastavljene slabije prodaje softvera.
  • Na operativnu dobit u segmentu IT i oblak negativno je utjecala slabija kapitalizacija troškova razvoja u odnosu na prethodno tromjesečje i isto razdoblje prethodne godine.
  • Planirane mjere smanjenja troškova ubrzat će se zbog trenutačnog tržišnog okruženja kako bi se postigla predviđena godišnja stopa smanjenja od najmanje 1,03 milijarde eura do sredine 2018. godine.
  • Kompanija predviđa povećani rizik od daljnjeg prilagođavanja projekata na tržištu i s klijentima s procijenjenim negativnim utjecajem na operativnu dobit od 300 – 500 milijuna eura u nadolazećih 12 mjeseci.
  • Zbog promjena u tehnologiji i portfelju smanjit će se troškovi kapitalizacije te se procjenjuje da će to uzrokovati negativan neto utjecaj na operativnu dobit od -298,6 (133,8) milijuna eura u drugoj polovici 2017., ali neće imati utjecaj na gotovinu.
  • Novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosi 0 (-72,1) milijuna eura.
Komentar predsjednika i generalnog direktora korporacije Ericsson Börjea Ekholma

Nismo zadovolji našim temeljnim rezultatima te nastavljenim slabljenjem prodaje i povećanim gubicima u tromjesečju. Provedba naše fokusirane poslovne strategije sve je prihvaćenija. Međutim, s obzirom na trenutačne tržišne uvjete ubrzavamo planirane mjere za smanjenje troškova.
Prodaja, prilagođena za tečajne razlike i usporedne stavke, smanjena je za 13 %. Na temelju razvoja događaja u prvoj polovici godine, naše trenutačno viđenje izgleda za tržište radijske pristupne mreže (RAN) u skladu je s vanjskim procjenama koje predviđaju pad izražen visokim jednoznamenkastim postotkom u cijeloj 2017. godini.

S obzirom na trenutačno tržišno okruženje, položaj kompanije i fokusiraniju poslovnu strategiju, nastavljamo procjenjivati izloženost riziku u aktualnim ugovorima. Ovisno o ishodu vidimo povećani rizik od daljnjih prilagodbi projekata na tržištu i s klijentima, što bi imalo negativan utjecaj na rezultate, koji se procjenjuju na 300 – 500 milijuna eura u nadolazećih 12 mjeseci, od čega se procjenjuje da će 30 % utjecati na gotovinu.

Zbog promjena u tehnologiji i portfelju smanjit ćemo kapitalizaciju platforme proizvoda, troškova razvoja softvera i troškova sklopovlja. Procjenjuje se da će to zajedno uzrokovati negativan neto utjecaj na operativnu dobit od -298,6 (133,8) milijuna eura u drugoj polovici 2017., ali neće imati utjecaj na gotovinu. To se može usporediti s ukupnim utjecajem na operativnu dobit u tromjesečju od -30,9 (123,5) milijuna eura.

Jedna ključna komponenta u našoj fokusiranoj poslovnoj strategiji jest smanjenje troškova i povećanje učinkovitosti. S obzirom na trenutačne izglede za tržište ubrzat ćemo svoje djelovanje kako bismo zajamčili da zajedno možemo ostvariti cilj udvostručavanja operativne marže nakon 2018. godine. Mjere će se poduzimati ponajprije kad je riječ o isporuci usluga i troškova na razini kompanije te neće obuhvaćati istraživanje i razvoj. Planiramo ostvariti uštede s predviđenom godišnjom stopom od najmanje 1,03 milijarde eura do sredine 2018. Otprilike polovica toga bit će povezana s troškovima na razini kompanije.

Slabiji rezultati segmenta Mreža u ovom tromjesečju bili su uglavnom uzrokovani slabijom prodajom softvera, na što su utjecala dva ključna čimbenika: iznimno snažna prodaja softvera u drugom tromjesečju prošle godine i opreznija ulaganja u mobilni širokopojasni pristup. Kao pozitivan primjer valja istaknuti da nas je vodeći svjetski operater proglasio brojem jedan u radijskom segmentu.
Poboljšanje rezultata u segmentu Mreža ostvarit će se kontinuiranim poboljšanjem Ericssonova radijskog sustava (ERS) i smanjenjem troškova, ponajprije u području isporuke usluga. ERS i dalje dokazuje svoju konkurentnost te sada čini 49 % isporuka radijskih jedinica u tromjesečju. Tijekom tromjesečja najavili smo iznimno važan ugovor kojim ćemo podržati Vodafone iz Ujedinjene Kraljevine da razvije svoju mrežu 4G i ponudi radijsku tehnologiju 5G. Kako bismo očuvali vodeći portfelj u budućnosti počeli smo povećavati razvojno-istraživačka ulaganja u segmentu Mreža s ukupnim rastom od 20,6 milijuna eura u tromjesečju. U skladu s našom fokusiranijom strategijom u ovom smo tromjesečju potpisali sporazum o prestanku poslovanja s modulima napajanja.

Mjere koje poduzimamo kako bismo preusmjerili fokus našeg poslovanja u području upravljanih usluga u cilju povećanja profitabilnosti već se provode. Dosad smo definirali 42 ugovora s prodajom od 720,6 milijuna eura u 2016., iz kojih ćemo istupiti, ponovno pregovarati o njima ili ih preobraziti. Dosad smo raskinuli ili preobrazili ili ponovno pregovarali o devet takvih ugovora, što dovodi do povećanja dobiti za otprilike 14,4 milijuna eura.

Segment IT i oblak doživio je još jedno tromjesečje puno izazova i znatne gubitke. Uporno povećanje gubitaka uvelike se može protumačiti nižom kapitalizacijom troškova istraživanja i razvoja. Veliki projekti digitalne transformacije i dalje su negativno utjecali na bruto maržu.

Naše poslovanje u segmentu IT i oblak od strateškog je značaja jer se naši kupci pripremaju za 5G te će digitalizirati svoje poslovanje i ulagati u arhitekturu buduće mreže na temelju softverski definirane logike. Ključni je pokretač rezultata u poslovanju uspjeh našeg novog portfelja proizvoda, u kojemu je prodaja u posljednjih 12 mjeseci porasla za 7 %.

Odlučno poduzimamo mjere kako bismo poboljšali rezultate u segmentu IT i oblak, uključujući stabiliziranje planova proizvoda, rješavanje problema projekata s klijentima koji su ostvarili slabije rezultate, povećanje opsega isporuke novih projekata i smanjenje troškova, ponajprije u pružanju usluga.

Operativna dobit u našem segmentu Mediji dosljedno se popravlja zahvaljujući povećanoj prodaji, poboljšanom poslovnom miksu i smanjenim troškovima. Nastavljamo raditi na istraživanju strateških prilika za poslovanje u segmentu Medija.

U svjetlu trenutačnog tržišnog okruženja i rezultata kompanije ubrzavamo mjere za smanjenje troškova. Naša fokusirana poslovna strategija osmišljena je tako da nas vrati na put tehnološkog i tržišnog vodstva i poboljša rezultate kompanije, čak i na zahtjevnom tržištu. Vidimo prve znakove prihvaćanja izvršenja strategije, uključujući povećana ulaganja u istraživanje i razvoj u segmentu Mreža te povećanja broja isporuka Ericssonova radijskog sustava, što povećava našu konkurentnost na tržištu.

Pretpostavke za daljnje poslovanje

U vezi s tržištem
  • Na temelju razvoja događaja u prvoj polovici godine, trenutačno kompanijsko viđenje izgleda za tržište radijske pristupne mreže (RAN) u skladu je s vanjskim procjenama slabijih rezultata izraženih visokim jednoznamenkastim postotkom u cijeloj 2017. godini. To se može usporediti s prethodnom procjenom koju je dala kompanija, kojom se predviđa smanjenje od 2 % do 6 %.

U vezi s Ericssonovom fokusiranom strategijom
  • Očekuje se da će rješavanje izazova poslovanja u području usluga upravljanja i optimizacija ponude u području razvoja mreža smanjiti cjelogodišnju prodaju za najviše 1 milijardu eura do 2019. godine.
  • Planiramo ostvariti uštede s predviđenom godišnjom stopom od najmanje 1 milijarde eura do sredine 2018. One će biti podjednako podijeljene između isporuke usluga i troškova na razini kompanije (opći i administrativni, IT, nekretnine itd.).
  • Kompanija želi povećati učinkovitost istraživanja i razvoja. Međutim, troškovi istraživanja i razvoja kratkoročno će se povećati, ponajprije u segmentu Mreža.
  • Procjenjuje se da se troškovi restrukturiranja za 2017. u rasponu od 600 do 800 milijuna eura nalaze u gornjem dijelu toga predviđenog raspona.
  • Kompanija vidi povećani rizik od daljnjih prilagodbi projekata na tržištu i s klijentima, što bi imalo negativan utjecaj na rezultate, koji se procjenjuje na 300 – 500 milijuna eura u nadolazećih 12 mjeseci, od čega se procjenjuje da će 30 % utjecati na gotovinu.
  • Procjenjuje se da će smanjena kapitalizacija troškova razvoja i sklopovlja imati negativan neto utjecaj na operativnu dobit od -298,6 (133,8) milijuna eura u drugoj polovici 2017., ali neće imati utjecaj na gotovinu.


Ostalo u vezi s Ericssonom

  • Ugovor u Sjevernoj Americi izmijenjenog opsega o upravljanim uslugama o kojemu smo ranije izvijestili u trećem će tromjesečju 2017. godine negativno utjecati na prodaju u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
  • Očekuje se da će 2017. godine prevladavati industrijski trendovi i poslovni miks u mobilnom širokopojasnom pristupu iz 2016. godine.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice