Novosti


Poslovni rezultati Ericsson Nikola Tesla Grupe u prvom polugodištu 2017. godine

  Kategorije: Investitori Obavijesti Poslovni rezultati

Komentar Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle: „Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je u prvom polugodištu 2017. godine 2,9 posto manje prihode od prodaje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Unatoč kontinuiranom rastu prihoda od usluga na Ericssonovom tržištu te porastu prihoda od prodaje na domaćem tržištu nismo uspjeli u potpunosti neutralizirati pad prodaje na tržištima Zajednice Neovisnih Država i Jugoistočne Europe. I uz brojne izazove u poslovanju, uspjeli smo zadržati poziciju najvećeg izvoznika u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama i vodećeg izvoznika znanja u Hrvatskoj. Sukladno našim očekivanjima, Ericssonovo tržište bilježi kontinuirani rast prihoda prvenstveno zahvaljujući širenju odgovornosti i novim kompetencijama naših stručnjaka u području razvojno-istraživačkih aktivnosti i drugih ekspertnih centara. Uspješno smo ušli u nova tehnološka područja što je rezultiralo otvaranjem novih radnih mjesta visoke dodane vrijednosti. U prvom polugodištu zaposlili smo 145 novih stručnjaka. Ericsson Nikola Tesla Grupa na kraju polugodišnjeg razdoblja imala je 3017 zaposlenika.

Rezultati prvog polugodišta 2017Bruto dobit bilježi porast od 5,5 posto dok operativna dobit bilježi porast od 3,7 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Uslijed operativnih i financijskih negativnih tečajnih razlika, dobit prije oporezivanja niža je 8,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosi 48,9 milijuna kuna. Neto dobit je u padu 26,8 posto te iznosi 37,4 milijuna kuna. Naime, izostanak poreznih olakšica za razvojno-istraživačke aktivnosti izravno je utjecao na smanjenje neto dobiti kompanije u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Bruto marža bilježi porast u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznosi 13,6 posto. Kraj polugodišta zaključili smo sa zdravom bilancom i udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 40,7 posto. Učinkovitost obrtnog kapitala mjerena u danima vezivanja obrtnih sredstava iznosi 32 dana. Ukupna novčana sredstva uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu krajem tromjesečja iznose 205,4 milijuna kuna. U skladu s očekivanjima, ostvaren je negativan novčani tok iz poslovnih aktivnosti, nastao uglavnom zbog manjeg priljeva od kupaca. Bez obzira na kvartalnu volatilnost, projekcija novčanog toka na godišnjoj razini je u skladu s planom.

Prihodi od prodaje ostvareni na domaćem tržištu bilježe svoj uzlazni trend zahvaljujući rastu prihoda od prodaje u segmentu Industrije i društva. Ponosni smo što aktivno sudjelujemo na nacionalnim projektima kao što su nadzor državne granice, informatizacija zdravstva i zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra. Rast prodaje na domaćem tržištu dobrim dijelom neutralizirao je pad prodaje na tržištima Zajednice Neovisnih Država i Jugoistočne Europe.

U želji da stvorimo nove poslovne prilike na izvoznim tržištima nastavljamo intenzivne marketinško-prodajne aktivnosti. Na 20. Međunarodnom sajmu gospodarstva – Mostar 2017. predstavili smo najnovija tehnološka rješenja namijenjena za potrebe digitalnog gospodarstva s naglaskom na loT rješenja za potrebe poljoprivrede i turizma, a na najvećem bjeloruskom međunarodnom forumu telekomunikacijskih, bankarskih i uredskih tehnologija „TIBO-2017“, zajedno s operatorom beCloud, prikazali smo inovativno korporacijsko ICT rješenje za transport.

U tijeku su veliki transformacijski procesi u cijeloj korporaciji Ericsson pa tako i u našoj kompaniji. Ericsson Nikola Tesla intenzivno radi na transformaciji te provodi organizacijske i strukturne promjene koje su usklađene sa zahtjevima i potrebama tržišta i naših kupaca. Želimo ojačati našu poziciju u strateškim područjima: 4G/5G, usluge upravljanja, sustavi za operativnu i poslovnu podršku (OSS i BSS), rješenja u oblaku, rješenja za industriju i društvo te usluge namijenjene za interno Ericssonovo tržište. Da bismo mogli pravodobno i kvalitetno odgovoriti potrebama veoma zahtjevnog globalnog tržišta, kompanija intenzivno ulaže u razvoj znanja, vještina i kompetencija naših stručnjaka, a taj proces nastavit ćemo i u budućnosti. Očekujemo da će se procesi gospodarske i političke nestabilnosti nastaviti i u drugoj polovini 2017. godine, pa će u središtu naše pozornosti i dalje biti jačanje profitabilnosti, troškovna učinkovitost i odgovorno upravljanje rizicima.“

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle 

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice