ERICSSON
Home Products Services Technologies Support About Ericsson
rul_header_1x55.gif (60 bytes)
Ericsson Nikola Tesla > Podaci o kompaniji > "Komunikacije" > Komunikacije 02/2004.
"Komunikacije" t.gif (43 bytes)
"Komunikacije"
t.gif (43 bytes)
t.gif (43 bytes)
Najvažnije teme broja
Sadržaj broja
Put prema izvrsnosti nama kraja
t.gif (43 bytes)


Iz Ericssonovoga izvještaja o poslovanju tijekom četvrtoga tromjesečja 2003.

Korporacija Ericsson 6. veljače objavila je izvještaj o poslovanju tijekom četvrtoga prošlogodišnjega tromjesečja te o ukupnim rezultatima poslovanja u 2003. Profitabilno poslujući drugo tromjesečje za redom Ericsson je ostvario svoj cilj: postizanje financijske stabilnosti. To, međutim, ne znači da je došlo vrijeme opuštanja. Sada predstoji borba za održavanje pozitivnoga trenda.

Iz Ericssonovoga korporativnoga izvještaja izdvajamo sljedeće naglaske:

  • Neto prodaja u četvrtom tromjesečju iznosi 3,99 milijarde eura, a za cijelu 2003. godinu Ericsson je zabilježio neto prodaju od 12,98 milijardi eura.
  • Neto dobit ostvarena tijekom četvrtoga tromjesečja iznosi 11 milijuna eura, dok ukupna neto dobit za 2003. iznosi -1,19 milijardi eura.
  • Zarada po dionici je 0.001 eura za četvrto tromjesečje, a cijelu prošlu godinu ona iznosi -0,08 eura.
  • Tijekom četvrtoga tromjesečja ostvaren je porast prilagođene ukupne dobiti, što znači da u tom segmentu Ericsson bilježi porast već četvrto tromjesečje za redom.
  • Novčani tok nakon financijskih (poslovnih i investicijskih) aktivnosti za četvrto tromjesečje 2003. iznosi 606 milijuna eura, a za cijelu godinu iznosi 308 milijuna eura.
  • Novčani tok prije financijskih (poslovnih i investicijskih) aktivnosti iznosi 507 milijuna eura, a neto dobit iznosi 2,98 milijarde eura.
  • Troškovi restrukturiranja tijekom četvrtoga tromjesečja iznose 441 milijun eura, a ukupno za cijelu prošlu godinu troškovi restrukturiranja iznose 1,82 milijarde eura.

Ericsson je vodeći svjetski dobavljač 2G i 3G komunikacija

Ericsson je, sudeći po rezultatima objavljenima u izvještaju o poslovanju tijekom trećega tromjesečja 2003., odnosno, tijekom cijele prošle godine ostvario svoj cilj najavljen još dok je kriza u telekomunikacijskoj industriji bila u punom zamahu. Korporacija se vratila profitabilnom poslovanju, čime je stvoren osnovi preduvjet za preuzimanje kontrole nad vlastitom sudbinom. Taj se preduvjet može opisati sa sljedeće dvije riječi: financijska stabilnost.

Ericsson se vratio profitabilnom poslovanju, čime je stvoren osnovi preduvjet za preuzimanje kontrole nad vlastitom sudbinom.

Carl-Henric Svanberg, predsjednik i generalni direktor Ericssona u svom komentaru korporativnoga učinka tijekom prošle godine navodi koji je glavni pokretač pozitivnoga razvoja događaja:

"Tržište mobilne komunikacijske infrastrukture počelo je značajno rasti, obujam prometa raste te operatori više pozornosti posvećuju kvaliteti i kapacitetu njihovih mreža."

Novonastali uvjeti na tržištu mobilnih komunikacija, uz interne mjere povećanja troškovne učinkovitosti i smanjenja operativnih troškova, rezultirali su pozitivnim poslovanjem korporacije Ericsson, a u daljnjem djelovanju Ericsson će se osloniti na svoju vodeću ulogu u području 2G i 3G tehnologija, sustava i usluga na globalnom tržištu, naglašava dalje Svanberg koji se istoga dana kada su objavljeni rezultati poslovanja korporacije za prošlu godinu svim zaposlenicima obratio i pismom upućenim putem korporativnoga e-mail sustava.

U daljnjem djelovanju Ericsson će se osloniti na svoju vodeću ulogu u području 2G i 3G tehnologija, sustava i usluga na globalnom tržištu

U pismu se naglašava kako je "razumijevanje potreba kupaca od izuzetne važnosti za Ericssonov uspjeh. Glavni izazov i za operatore i za Ericsson kao njihovog poslovnog partnera je poznavati potrebe kupaca i što preciznije znati procijeniti koliko je kupac spreman platiti za određeni proizvod ili uslugu. S tim procjenama moramo uskladiti svoje poslovne modele. Upravo zbog toga je potrebno znati slušati kupca te brzo i na novi način odgovoriti na sve njegove potrebe i upite. Budući da se tržište stabilizira, a glavnina posla oko smanjenja broja zaposlenih je iza nas, vrijeme je da se ponovno usredotočimo na rast poslovanja. Glavni cilj je osvojiti veći udio na tržištu, a ne samo štiti onaj koji već imamo. To je jedini i pravi način razmišljanja za sve nas."

Tržište telekomunikacija u ovom trenutku

Operatori su uz porast broja pretplatnika i nove mogućnosti poslovanja koje otvaraju nove komunikacijske usluge ojačali svoju financijsku poziciju te je pokrenut novi val investicija u proširenja i poboljšanja performansi mreža. 3G sustavi i usluge u središtu su pozornosti operatora i isporučitelja komunikacijskih sustava i usluga te krajnjih korisnika.

Situacija na tržištu mobilne infrastrukture se definitivno stabilizirala, promet nastavlja rasti, a operatori sve više pažnje poklanjaju kvaliteti i kapacitetu mreže.
Posebno snažan porast obujma prometa zabilježen je u zadnje vrijeme u Sjevernoj Americi uslijed nove politike cijena, dok na tržištima koje su manje razvijena kada je o telekomunikacijama riječ, porast broja pretplatnika kontinuirano i značajno raste. Taj je trend naročito izražen u Kini, Indiji i Rusiji.

Značajno je spomenuti i sve prisutniji trend izdvajanja usluga integriranja i upravljanja mrežom iz aktivnosti operatora, što Ericsson vidi kao jedno od područja ekspanzije u skoroj budućnosti. Za to u korporaciji postoje i odgovarajuće kompetencije i poslovni interes.

U Ericssonu se predviđa kako će tijekom 2004. tržište mobilnih komunikacija nastaviti rasti, a u uslužnom segmentu velike nade polažu se na porast profesionalnih komunikacijskih usluga.

Ericsson krajem 2003.

Tijekom četvrtoga tromjesečja Ericsson je zabilježio porast narudžbi za 3,25 milijarde eura, što je povećanje od 5% u odnosu na prethodno tromjesečje. Taj je porast rezultat aktivnosti u Americi te u zemljama Azije i Pacifika. Kada je riječ o ukupnim rezultatima za 2003., Ericsson je knjižene narudžbe uspio povećati za 9%.

Tijekom četvrtoga tromjesečja rasla je i prodaja, i to za 29% u odnosu na treće tromjesečje, te je iznosila 3,99 milijarde eura. Ukupno, za cijelu 2003. Ericsson bilježi porast prodaje za 8%, a ona iznosi 12,98 milijardi eura.

Tijekom 2003. godine značajno su smanjeni operativni troškovi. Ericsson će nastaviti ulagati maksimalne napore u postizanje operativne izvrsnosti i povećanje svijesti o smanjenju troškova kako bi učvrstio svoju poziciju svjetskog predvodnika.
Prilagođena ukupna dobit rasla je četiri tromjesečja za redom, a novčani tok prije financijskih (poslovnih i investicijskih) aktivnosti iznosi 507 milijuna eura.
Neto dobit ostvarena tijekom četvrtoga tromjesečja iznosi 11 milijuna eura, dok ukupna neto dobit za 2003. iznosi -1,19 milijardi eura.

Zarada po dionici je 0.001 eura za četvrto tromjesečje, a za cijelu prošlu godinu ona iznosi -0,08 eura.

Troškovi restrukturiranja tijekom četvrtoga tromjesečja iznose 441 milijuna eura, a ukupno za cijelu prošlu godinu troškovi restrukturiranja iznose 1,82 milijarde eura.

Korporativni program smanjivanja broja zaposlenih nije još priveden kraju. Preostalo je još dosta za učiniti u tom smjeru, međutim, ono što valja naglasiti je činjenica da je ipak glavninu toga posla Ericsson već realizirao.

Tijekom četvrtoga tromjesečja 2003. broj zaposlenika u Ericssonu smanjen je za 1 800 ljudi te je na kraju godine korporacija ukupno zapošljavala 51 600 zaposlenika. I tijekom ove godine broj Ericssonovih zaposlenika nastavit će se smanjivati, a ne odustaje se od cilja da se do kraja 2004. taj broj svede na 47,00.

U sklopu izvještaja Ericsson je najavio i Godišnju skupštinu 6. travnja 2004.

Pripremila J. Lončar

 

 

["Dopustite mi da vam svima zahvalim na predanom i neumornom radu", ističe Carl-Henric Svanberg, predsjednik i generalni direktor korporacije Ericsson, u svom pismu zaposlenicima u povodu objavljivanja korporativnih rezultata ostvarenih u prošloj godini.]

Tehnička podrška

©Copyright    

03-03-2004