ERICSSON
Home Products Services Technologies Support About Ericsson
rul_header_1x55.gif (60 bytes)
Ericsson Nikola Tesla > Podaci o kompaniji > "Komunikacije" > Komunikacije 5 - 2003.
"Komunikacije" t.gif (43 bytes)
"Komunikacije"
t.gif (43 bytes)
t.gif (43 bytes)
Najvažnije teme broja
Sadržaj broja
Vjetrovi obnove za društvo znanja
t.gif (43 bytes)

MIPRO 2003

Ovogodišnji MIPRO, 26. po redu, održan je od 19. do 23. svibnja pod visokim pokroviteljstvom Slavka Linića, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, koji je i otvorio skup. Među organizatorima toga tradicionalnog, međunarodnog opatijskog druženja stručnjaka iz područja komunikacijsko-informacijskih tehnologija, elektronike, obrazovanja i gospodarstva posebno se isticao Ericsson Nikola Tesla, čiji je zamjenik predsjednika, dr. Rajko Pfaff prije nekoliko mjeseci preuzeo ulogu predsjednika Hrvatske udruge za mikroprocesorske, procesne i informacijske sustave, mikroelektroniku i elektroniku (MIPRO HU) kao i predsjednika njezina Organizacijskoga odbora. Promjene u organizacijskoj strukturi ogledale su se i u unaprjeđenju ponuđenih formi i sadržaja pa će netom održani MIPRO vjerojatno ostati zapamćen kao jedan od onih na kojima je zapuhao, već dugo očekivani, novi vjetar u leđa.

Tijekom svečanosti otvaranja prisutnima su se, uz dr. Pfaffa i prof. dr. Petra Biljanovića, predsjednika programskoga odbora MIPRO-a, obratili i brojni uzvanici iz hrvatskoga gospodarstva, znanosti i obrazovanja te društveno-političkoga života. Okupljene je, u prepunoj kongesnoj dvorani Grand hotela Adriatic, među ostalima pozdravila i Tatjana Holjevac, pomoćnica ministra pomorstva, prometa i veza, čije je Ministarstvo (MPPV) jedan od pokrovitelja MIPRO-a. Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Hrvatskoga Telekoma obratio se prisutnima u ime glavnoga sponzora. Potom je Slavko Linić, potpredsjednik Vlade RH otvorio skup. Svečanom otvaranju MIPRO-a bili su nazoni i Ivo Čović, predsjednik Uprave HEP-a, Darinko Bago, predsjednik Uprave Končara, Ranko Vlatković, gradonačelnik Grada Opatije, Luka Denon, dožupan Primorsko-goranske županije te Vesna Lukanović, zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke.

Posebno su zanimanje pobudila izlaganja plenarnih tema koje su održali čelnici vodećih svjetskih ICT kompanija: Intela, IBM-a i Microsofta. Dr. Dalibor Vrsalović, potpredsjednik Intel Corporation iz SAD-a (do 1986. docent na zagrebačkome FER-u) održao je, u najboljemu američkom profesionalnom stilu, predavanje na temu trendova i perspektiva za informacijske tehnologije u gospodarstvu. Slijedilo je dinamično izlaganje Ivana Vidakovića, glavnoga direktora IBM Hrvatska, o tehnološkome pogledu u budućnosti te tema Davora Majetića, izvršnoga direktora Microsofta, o Microsoftovoj ulozi u digitalnoj dekadi.

Mjereno brojkama, na ovogodišnjim se savjetovanjima, seminarima i okruglim stolovima okupilo više od 900 sudionika MIPRO-a. Autori iz 16 zemalja prezentirali su 129 znanstvenih i stručnih radova, održano je 6 okruglih stolova te 7 seminara kontinuiranoga obrazovanja. Na izložbi informatičke, komunikacijske i elektroničke opreme predstavilo se 16 izlagača, a među njima i Ericsson Nikola Tesla s funkcijom mobilni korisnik te rješenjem za udaljeno i mobilno poslovanje, uključujući Ericsson Communication Assistant i Ericsson Communication Client. Posebnu pozornost poslovnih partnera izazvao je Ethernet DSL Access koji omogućuje istodobno pružanje podatkovnih, govornih i video usluga krajnjim korisnicima, pri čemu je pristup višeuslužnoj mreži realiziran korištenjem DSL i Ethernet prijenosnih tehnologija.

Stručnjaci naše kompanije su prezentirali 14 radova na savjetovanju "Računala u telekomunikacijama", čiji je voditelj bio Stjepan Golubić (također iz ETK), a ove smo godine participirali i u radu konferencije "Računala u tehničkim sustavima". Pokrovitelji skupa su, osim prethodno spomenutoga, još i Ministarstvo znanosti i tehnologije RH, te Hrvatski zavod za telekomunikacije. Nije stoga neobičan odabir MPPV-a, koji je upravo MIPRO odabrao za mjesto prve javne prezentacije Nacrta prijedloga novoga Zakona o telekomunikacijama i informacijskoj tehnologiji. U radu okrugloga stola, posvećenoga još i liberalizaciji telekomunikacijskoga tržišta, sudjelovali su članovi radne skupine za izradu prijedloga novoga Zakona predvođeni Tatjanom Holjevac, pomoćnicom ministra MPPV-a zaduženom za telekomunikacije. Uspješnom odvijanju okruglog stola, u suorganizaciji MIPRO-a, pridonijela je i gošća - profesorica prava EU iz područja telekomunikacija i informatike na Sveučilišu u Grazu, kao i djelatnici ETK - Miroslav Kantolić, kao član radne skupine i Jasna Glavaš, članica Organizacijskoga odbora MIPRO-a, u funkciji moderatora. Korisnim sugestijama publike, pridružili su se poslijepodne istoga dana i sudionici okrugloga stola "Nove tehnologije u komunikacijama posebnih namjena", u organizaciji ETK, pod vodstvom Gorana Prokopeca, menadžera Specijalnih sustava u našoj kompaniji. Cilj ove diskusije bio je, u već spomenuti prijedlog Zakona, ugraditi dijelove koji će zaštititi interese državne uprave. U radu okrugloga stola sudjelovali su predstavnici HT-a, VIPnet-a, te Odašiljača i veza, no konstruktivnim su se primjedbama posebno istakli Aleksandar Klajić iz Protuobavještajne agencije, pukovnik Vladimir Lebinac iz Službe za informacijske i komunikacijske tehnologije Ministarstva obrane RH te prof. dr. Ignac Lovrek sa zagrebačkoga FER-a. Raznovrsnim aktivnostima MIPRO-a svoj su doprinos dali i brojni djelatnici i menadžeri ETK, među kojima su bili i Tibor Jerger, KAM Poslovni sustavi, Tihomir Šicel, KAM HT i Snježana Bahtijari, direktorica Kompanijskih komunikacija.

Usprkos zamjetnim, dobrodošlim promjenama u izboru i aktualnosti tema, atraktivnijoj formi otvaranja, profesionalnijem izgledu izložbe i ostalim osuvremenjenim detaljima, zamjetna je krajnje neadekvatna medijska pokrivenost ovoga skupa u javnim tiskanim i elektronskim medijima, a posebno na pripadajućim službenim www stranicama. Početni su koraci već učinjeni, no možda je upravo ova tema, uz ozbiljnije tretiranje izložbe, srž još uvijek neriješenoga problema kojega su organizatori ove godine tek malo načeli, ali ne i ozbiljno zagrizli.

Jasna Glavaš


Izdvojeni komentar

Marko Verbovšek, Area Sales Manager, Ericsson Enterprise - Partner Unit EMEA, Beč:

MIPRO je odlična prilika ljudima iz iste "branše" za razmjenu iskustava, susret neopterećen svakodnevnom kolotečinom, osvježenje važnih osobnih kontakata ili razradu profesionalnih "vrućih tema". Ja, osobno, vrijeme provedeno u Opatiji iskoristio sam za poslovne razgovore o aktualnoj problematici s partnerima iz ETK te s njihovim kupcima. Feedback tih razgovora učvrstio mi je uvjerenje da ćemo ostvariti zacrtane poslovne planove i omogućiti daljnje širenje novih tehnologija. Oduševljen sam i inventivnim izgledom Ericssonovoga izložbenog prostora, njegovom mikrolokacijom, izborom prikazanih promotivnih spotova, a posebno zastupljenošću poslovnih sustava te orijentacijom na budućnost i mobilnost.
Moja jedina zamjerka odnosi se na nedopustivo mali broj hotelskih soba iz kojih je moguće pristupiti Internetu. Sudionicima ovakvoga okupljanja nužno je osigurati i hotelski smještaj s primjerenim komunikacijskim resursima.

 

 

[Dr. Rajko Pfaff, predsjednik MIPRO HU i zamjenik predsjednika ETK pozdravlja prisutne]

[Ugledni gosti prate svečanost otvaranja]

[Okrugli stol: Nove tehnologije u komunikacijama posebnih namjena]

[Okrugli stol: Liberalizacija telekomunikacijskoga tržišta i novi Zakon o telekomunikacijama i informatici]

Tehnička podrška

©Copyright    

03-06-2003