ERICSSON
Home Products Services Technologies Support About Ericsson
rul_header_1x55.gif (60 bytes)
Ericsson Nikola Tesla > Podaci o kompaniji > "Komunikacije" > Komunikacije 10 - 2002.
"Komunikacije" t.gif (43 bytes)
"Komunikacije"
t.gif (43 bytes)
t.gif (43 bytes)
Najvažnije teme broja
Sadržaj broja
Drugi Ericssonov ljetni kamp u Zagrebu
t.gif (43 bytes)

Suradnja s Fakultetom elektrotehnike i računarstva

Krajem rujna, točnije 27. dana toga mjeseca, ove godine zatvoren je drugi Ericssonov ljetni kamp koji je u cijelosti održan u našoj kompaniji. Glavna tema ovoljetnoga usavršavanja namijenjenoga studentima zagrebačkoga Fakulteta elektrotehnike i računarstva bila je "Mobilnost u naprednim mrežnim arhitekturama". Ljetni kamp organiziran je u suradnji sa Zavodom za telekomunikacije i Zavodom za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo. Kamp je po drugi put vodio dr. Darko Huljenić, rukovoditelj jedinice za Istraživanje u ETK Institutu za telekomunikacije.

Ericssonov ljetni kamp osmišljen je s trostrukim ciljem - sastaviti listu zanimljivih tema iz područja razvoja i istraživanja u telekomunikacijama, jasno ocrtati nove ideje u tome području i upoznati studente Fakulteta elektrotehnike i računarstva s načinom funkcioniranja telekomunikacijske kompanije poput Ericssona Nikole Tesle. Polaznici Kampa bili su studenti starijih godina koji su se opredijelili za smjer telekomunikacija, informatike ili računarstva. Ove je godine u radu Kampa sudjelovalo 34 studenata.

Aktivnosti u Kampu organizirao je dr. Darko Huljenić kao voditelj, a rad studenata nadzirao je Nadzorni odbor u sastavu Björn Dellas, direktor Instituta za telekomunikacije, prof.dr. Ignac Lovrek i dr. Siniša Srbljić, obojica s Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Mentorstvo na dnevnoj razini obavljali su stručnjaci ETK: Saša Dešić, Lea Skorin-Kapov, Mario Štefanec, Ivan Skuliber i Ivan Benc. Dr. Huljenić je u krakom osvrtu na rad budućih stručnjaka u području telekomunikacija istaknuo:

"Aktivnosti u okviru glavne teme bile su podijeljene na dva područja: protokoli za mobilni Internet i arhitektura softvera koji djeluje između aplikacije i mobilne mreže. Sudionici Kampa radili su pod individualnim mentorstvom kolega iz Ericssona Nikole Tesle i s Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Svi su oni obavili velik posao pa im se ovom prilikom zahvaljujem na angažmanu.

Teme koje su sudionici Kampa obrađivali u svojim stručnim radovima uključivale su protokole i usluge vezane uz IPv6, UMTS, pitanja sigurnosti i performansi u takvim mrežama, virtualnu stvarnost u takvim mrežama te metode razvoja softvera. Rezultat našega zajedničkoga rada tijekom ljeta nekoliko je znanstvenih radova koji će pomoći u rasvjetljavanju problematike kojom se bave te pregled suvremenih komunikacijskih tehnologija i problemi koji prate pojedina područja."

Posebna dobrobit ovogodišnjega Ericssonova ljetnoga kampa proizlazi iz činjenice da je tijekom njegova rada prepoznata nekolicina sudionika koji će po završetku studija biti izvrsni kandidati za zapošljavanje u kompaniji poput Ericssona Nikole Tesle.

Njih valja dalje poticati na istraživački rad te ih pripremiti za industrijsko okružje u kojemu će se naći za koju godinu.

Tijekom zadnjega dana Kampa sudionici su svoje radove prezentirali Odboru sastavljenome od predstavnika Ericssona Nikole Tesle i Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Svakome radu dodijeljena je stručna ocjena, a i sam rad Kampa u cijelosti je ocijenjen visokom ocjenom.

J. L.

 

 

[Rad Ljetnog kampa u ETK]

Tehnička podrška

©Copyright    

13-11-2002