ERICSSON
Home Products Services Technologies Support About Ericsson
rul_header_1x55.gif (60 bytes)
Ericsson Nikola Tesla > Podaci o kompaniji > "Komunikacije" > Komunikacije 10 - 2002.
"Komunikacije" t.gif (43 bytes)
"Komunikacije"
t.gif (43 bytes)
t.gif (43 bytes)
Najvažnije teme broja
Sadržaj broja
Novosti iz područja Internet prava
t.gif (43 bytes)

Završen 699 milijuna dolara "teški" spor zbog klevetanja putem Interneta

Nedavno je američka korporacija Zix objavila kako je pred sudom u Dallasu izgubila parnicu protiv Visa USA, Inc. i Visa International Service Association, koja se od 1999.g. vodila pred sudovima u državi Texas. Radi se o jednom od najvrednijih sporova vezanih uz klevetanje preko Interneta.

Zix je optužio Visu za 437 poruka objavljenih na Yahoo-u koje se odnose na dionice Zix-a. Radi se o porukama iz 1999.g., vremenu kada je Zix nastojao privući ulagače u svoje dionice. Paul Guthrie, jedan od agenata Vise je sa 437 Internet poruka uspio zaustaviti kupnju dionica Zix-a, a one kupce koji su ih već kupili požurivao je na prodaju "prije nego bude prekasno". Dakle, Guthrie je prije nego je uhvaćen uspio poslati 437 uvredljivih poruka, npr. da je Zix proizvod prvoaprilske šale ili trodnevne pijanke i slično. Zix je tvrdio da su Visa i Guthrie, i nakon otkrivanja i zaustavljanja ovih online poruka koristeći druge zaposlenike, nastavili offline kampanju protiv Zix-a. Zbog toga je Zix tužio Visu, ali ne i Guthrie-a, za naknadu štete u iznosu 699 milijuna američkih dolara. Visa je na sudu tvrdila da u trenutku slanja ovih poruka Guthrie nije radio kao njihov agent i pozvala ga da svjedoči o tome. On je rekao da je to učinio na svoju ruku, a ne u okviru svojih radnih zadataka. Visa, kao poslodavac, izjavila je da su Guthrie-a nakon incidenta premjestili unutar kompanije, ali ga nisu mogli otpustiti zbog Prvoga Amandmana jedinstvenoga za Kaliforniju.

Samo suđenje trajalo je 3 tjedna, a porota je vijećala 3 dana. Na kraju je donijela odluku kojom se odbija tužbeni zahtjev zato što Guthrie nije djelovao unutar opsega svoga radnog ugovora. Još se ne zna hoće li tužitelj pokrenuti poseban postupak protiv Guthrie-a. Bez obzira na to ostaje činjenica da je na sudu između Zix-a i Vise izneseno mnogo teških i štetnih optužbi za jedne i druge, te da su obje kompanije imale ogromne troškove u sporu.

Bilo bi interesantno vidjeti kakvu bi presudu u ovakvom slučaju donio sud neke europske zemlje. Vjerujem upravo suprotnu.

N. Fikeys Krmić

 

 

 

Tehnička podrška

©Copyright    

13-11-2002