ERICSSON
Home Products Services Technologies Support About Ericsson
rul_header_1x55.gif (60 bytes)
Ericsson Nikola Tesla > Podaci o kompaniji > "Komunikacije" > Komunikacije 11/12 - 2003.
"Komunikacije" t.gif (43 bytes)
"Komunikacije"
t.gif (43 bytes)
t.gif (43 bytes)
Najvažnije teme broja
Sadržaj broja
U znaku 3G i rješenja za poslovne korisnike
t.gif (43 bytes)


Nastup ETK na INFO sajmu

Na Zagrebačkom velesajmu održan je, od 11. do 15. studenoga, INFO 2003. - 35. Međunarodni sajam informacijske tehnologije, telekomunikacija i novih medija, pod pokroviteljstvom Povjerenstva za internetizaciju Vlade Republike Hrvatske. Informacijsko-komunikacijske tehnologije, najbrže su rastuće tehnologije današnjice i nalaze primjenu u svim područjima rada i života. Shodno tome INFO se ubraja među najvažnije poslovne događaje i vodeća je marketinška platforma ove struke u jugoistočnoj Europi. Uz usmjerenost na nadolazeću treću generaciju mobilne komunikacije, ovogodišnji INFO bio je usredotočen na ulogu informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija u razvoju maloga i srednjeg poduzetništva: Stoga je i naša kompanija na svome izložbenom prostoru također predstavila najnovije Ericssonove proizvode iz ovih područja. Po prvi put ove godine, a u znaku predstavljenih tehnologija, posjetitelji INFO sajma mogli su nabaviti ulazne karte putem Interneta, a VIPnetovi korisnici čak i putem mobilnih telefona.

Aktivnosti naše kompanije na sajmu

Nastup naše kompanije ove se godine odvijao pod sloganom "Život u pokretu" pa je tako osmišljen i naš cjelokupni nastup. Krenimo redom: na kreativno osmišljenome izložbenom prostoru, popularno nazvanom Ericsson express, a simbolički predstavljenim vlakom s lokomotivom što punom parom vuče naprijed, naša kompanija izložila je suvremena cjelovita komunikacijska rješenja za operatore, ISP-ove i poslovne korisnike s posebnim naglaskom na rješenja mobilnih komunikacija treće generacije te njihovu integraciju s uslugama i mogućnostima višeuslužnih mreža. U skladu s ovogodišnjim fokusom INFO-a, opsežno su predstavljeni najnoviji proizvodi iz područja poslovnih sustava u prostoru pod nazivom Enterprise Area. Ovdje su posjetitelji "uživo" mogli isprobati različite funkcionalnosti i rješenja povezivanja SOHO (Small Office/Home Office) korisnika uz korištenje VoIP (Voice over IP) tehnologije. Na stručnim prezentacijama predstavljene su i funkcije mobilnoga korisnika, tj. integracija GSM telefona u sustav MD110 te s time povezano Ericssonovo rješenje OneBox, "Unified messaging", sustav podržan najnovijom verzijom BusinessPhone-a 6.0. Po prvi put hrvatskoj javnosti predstavljeno je i Ericssonovo softversko rješenje Ericsson Communication Assistant.
Veliko zanimanje poslovnih i individualnih posjetitelja pobudio je Ericssonov Video Interaction Gateway koji, između ostaloga, nudi jednu od vrlo atraktivnih usluga nadolazeće UMTS tehnologije, dvosmjernu video komunikaciju između korisnika u mobilnoj i fiksnoj mreži. Svakodnevna prezentacija ostvarena je uspostavom video veze između izložbenoga mjesta Ericssona Nikole Tesle i Ericssonova Experience centra u Stockholmu. Uz to, uspostava izravnoga 3G video poziva okupljala je svakoga dana veliki broj ljudi uz izložbeni prostor naše kompanije. Posjetitelji su mogli postaviti pitanja vezana uz novu tehnologiju, a također i sudjelovati u video komunikaciji putem 3G, mreže treće generacije.
Ovogodišnjem motu nastupa Ericssona Nikole Tesle bili su prilagođeni i prateći sadržaji. Nastupi Mislava Mironovića, virtuoza europske klase u sportu zvanom trial, njegovo umijeće održavanja ravnoteže na biciklu uz skokove preko prepreka i elemente akrobatike, posjetiteljima su i realno predočili "Život u pokretu".

Mnoštvo posjeta

Odmah nakon svečanoga otvorenja INFO sajma, delegacija na čelu s Goranom Granićem, potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Davorinom Spevecom, direktorom Zagrebačkoga velesajma i Nadanom Vidoševićem, predsjednikom Hrvatske gospodarske komore krenula je u obilazak izložbenih prostora. Gosti su se zadržali na izložbenome prostoru naše kompanije gdje su im domaćini bili Gordana Kovačević, potpredsjednica ETK, Tihomir Šicel, KAM HT, Tibor Jerger, KAM Poslovnih sustava, Snježana Bahtijari, direktorica Kompanijskih komunikacija, Milan Živković, direktor Razvoja poslovanja i drugi menadžeri. Jasna Glavaš, Event Manager prezentirala je visokim uzvanicima suvremena komunikacijska rješenja, a uspostavljen je i video poziv putem mobilne mreže treće generacije. Åke Enell, predsjednik naše kompanije izrazio je zadovoljstvo viđenom prezentacijom Ericssonovih rješenja, uređenjem prostora kao i pratećim sadržajima.
Tijekom trajanja INFO-a Izložena rješenja predstavljena su i našim strateškim partnerima: visokoj delegaciji VIPneta, delegaciji HT mobile-a iz Sektora za razvoj usluga i tehnologije te delegacijama iz tehničkih sektora nepokretne mreže Hrvatskoga Telekoma. Izložbeni prostor ETK posjetila je i Tatjana Holjevac, pomoćnica ministra pomorstva, prometa i veza koja se zadržala u razgovoru s našim stručnjacima.
Kompanijski štand, uz ostale, posjetili su i djelatnici Ericssonove kompanije u Beogradu, a tom prigodom su im predstavljena sva izložena komunikacijska rješenja. Stručnjaci Ericssona Nikole Tesle prezentirali su specifična komunikacijska rješenja i našim dugogodišnjim poslovnim partnerima, predstavnicima stručnih službi iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske.
Uz poslovne posjetitelje iz redova malih i srednjih poduzetnika, na našem izložbenom prostoru bio je prisutan veliki broj učenika i studenata, koji su najveći interes pokazali za izložene modele Sony Ericssona, posebice za novi model koji posjeduje mnoštvo organizatorskih mogućnosti, Sony Ericsson P900.
Novinari i snimatelji često su tijekom ovogodišnjega INFO sajma bili gosti ETK, a naša ekipa stručnjaka spremno je odgovarala na sva njihova pitanja. Reportaže o Ericssonovim rješenjima i uslugama napravile su ekipe HTV-a i OTV-a, a posjetili su nas i brojni domaći novinari iz pisanih medija. Uz informaciju o suvremenim komunikacijskim rješenjima Ericssona Nikole Tesle video kamerom je zabilježen i izravni 3G video poziv.

Uspješan nastup nagrađen priznanjem

Složni timski rad cijeloga niza stručnjaka iz različitih organizacijskih cjelina Ericssona Nikole Tesle rezultirao je ponovno uspješnim nastupom naše kompanije na INFO-u što je nagrađeno i Priznanjem za visoku razinu ukupnoga nastupa. Posebno priznanje za visoku razinu ukupnoga nastupa i kristalnu skulpturu dobio je VIPnet d.o.o., a priznanje za dizajn Eurocop.
Ovogodišnji sajam okupio je oko 250 izlagača iz Hrvatske i inozemstva, na izložbenoj površini od petnaestak tisuća četvornih metara. INFO je održan istodobno s INTERLIBER-om, Međunarodnim sajmom knjiga i učila te EDUCA PLUS-om, Izložbom poslovnoga obrazovanja i upravljanja ljudskim potencijalima.
U okviru sajma održana je izložba E-Reality.hr, u organizaciji FINA-e, na kojoj su predstavljena razna e-government rješenja. Organiziran je i Start-Up Forum - poduzetnički centar nove ekonomije, po treći put u organizaciji Microsofta, Zagrebačkog velesajma i Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba. Uz to, na INFO sajmu tematski su posebno predstavljene izložbe Foto Zagreb 2003, Playbox multimedijska igraonica kao i prezentacija najuspješnijih softverskih radova mladih informatičara iz Hrvatske.
Opći dojam ovogodišnjega INFO-a jest da nedostaju IT kompanije, a telekomunikacijsko područje je snažno zastupljeno. Ova činjenica ima djelomično opravdanje u tome da su sajmovi posvećeni informatičkoj tehnologiji u svijetu također u stagnaciji i po broju izlagača i posjetitelja. S obzirom da je IT tržište u Hrvatskoj definitivno u rastu, pred upravom Zagrebačkoga velesajma je pravi izazov - vratiti IT tvrtke na INFO sajam, a tek tada će INFO "zablistati starim sjajem" i u ovom području te opravdati svoje ime.

S. Marušić

 

 

[Zadnje provjere i ... sve je spremno za dolazak gostiju]

[Posjetitelji sa zanimanjem prate UMTS video poziv i na velikome platnu]

[Predstavljanje Video Interaction Gatewaya delegaciji VIPneta na čelu s Mladenom Pejkovićem, tehničkim direktorom]

[Majstorije "zvijezde" Triala privukle su veliki broj posjetitelja na izložbeni prostor ETK]

[Dio pobjedničke ekipe Ericssona Nikole Tesle s Priznanjem za visoku razinu ukupnoga nastupa]

Tehnička podrška

©Copyright    

16-12-2003