ERICSSON
Home Products Services Technologies Support About Ericsson
rul_header_1x55.gif (60 bytes)
Ericsson Nikola Tesla > Podaci o kompaniji > "REVIJA" > Br. 2/2001
Revija - Časopis Dioničkog društva
Časopis REVIJA
t.gif (43 bytes)
t.gif (43 bytes)
U ovome broju:

largeArrow_blue.gif (75 bytes) Boris Drilo:
Opće paketne radijske usluge

largeArrow_blue.gif (75 bytes) Ivan Malić:
Bežični aplikacijski protokol

largeArrow_blue.gif (75 bytes) Ivan Malić, Hrvoje Vojnić, Ante Bronić:
Usluga multimedijskih poruka

largeArrow_blue.gif (75 bytes) Hrvoje Vojnić, Ivan Malić, Ante Bronić:
Sustav pozicioniranja mobilnih terminala

  Impressum

Broj 2 2001.
Broj korisnika mobilnih komunikacija u svijetu povećava se velikom brzinom. Mobilni telefoni promijenili su način komuniciranja učinivši nas dostupnima u svakom trenutku. Uz nove tehnologije i nove usluge od klasičnih govornih komunikacija krećemo prema novim podatkovnim i multimedijskim komunikacijama.
Opće paketne radijske usluge temelje se na tehnologiji koja, zahvaljujući visokim brzinama prijenosa i primjenom tehnike komutacije paketa, omogućava povezivanje podatkovnih komunikacija i pokretne mreže. Ova nova tehnologija je prvi korak prema pokretnim sustavima treće generacije. Povrh toga, ona ponuđačima usluga u pokretnoj mreži druge generacije omogućava ulazak u svijet Interneta i ponudu Internet usluga.
Bežični aplikacijski protokol kao otvoreni standard postavlja temelje za tehnologiju bežičnog pristupa Internetu i prijenosa podataka koji mobilnim korisnicima omogućava pristup informacijskim sadržajima na intranetu i Internetu, komuniciranje elektroničkom poštom s mobilnoga telefona te korištenje različitih mogućnosti elektroničkoga poslovanja.
Usluga multimedijskih poruka uvodi u mobilni Internet bogate multimedijske sadržaje. Slanje i primanje poruka koje predstavljaju kombinaciju teksta, slika, audio i video zapisa s mobilnoga uređaja na mobilni uređaj i na adrese elektroničke pošte postaje realnost već i u mrežama druge generacije.
Pojavom sve većega broja usluga u mobilnoj telefoniji, povećanjem brzine komunikacije te kroz pripreme za mreže treće generacije ukazala se potreba i za mogućnošću pozicioniranja mobilnoga terminala kako bi se korisniku mogle isporučiti informacije zavisne o njegovoj trenutačnoj lokaciji i njegovim potrebama.
Daljnji razvoj pokretnih mreža bit će usmjeren prema IP multimediji, još većim brzinama prijenosa podataka i integraciji s ostalim bežičnim komunikacijskim rješenjima.
t.gif (43 bytes)

Revija Broj 2 2001. u PDF formatu veličine 1,35 MB

Tehnička podrška

©Copyright    

19-04-2007