ERICSSON
Home Products Services Technologies Support About Ericsson
rul_header_1x55.gif (60 bytes)
Ericsson Nikola Tesla > Vijesti
[Vijesti]
t.gif (43 bytes)
t.gif (43 bytes)


Ericsson Nikola Tesla isporučio EDGE VIPnetu

Mobilni operator VIPNet predstavio je na konferenciji za novinare u Opatiji, u sklopu četvrte konferencije suvremenih informacijsko-telekomunikacijskih tehnologija Microsoft Windays 2004, uvođenje EDGE tehnologije u svoju mrežu, prvi u Hrvatskoj. Ovu tehnologiju u VIPnetovu mrežu implementirao je Ericsson Nikola Tesla, a EDGE će omogućiti VIPnetovim korisnicima prijenos audio i video zapisa, brže pretraživanje Interneta te brži pristup poslovnim aplikacijama i zabavnim sadržajima. Nacionalna pokrivenost, odnosno pokrivenost oko 90 posto stanovništva planirana je do 1. srpnja ove godine.

EDGE (Enhanced Data Rates for Global Evolution) je tehnologija koja bitno povećava mogućnosti GSM i GPRS mreže. Uz pomoć EDGE tehnologije prijenos podataka je višestruko brži nego putem GPRS-a. EDGE predstavlja posljednju fazu razvoja podatkovnih komunikacija unutar GSM standarda, a prema 3 GPP (standardizacijsko tijelo 3G Partnership Project) EDGE je dio treće generacije mobilne telefonije. EDGE teoretski omogućuje brzinu prijenosa podataka do 473,6 kbps. U praksi brzina ovisi o kvaliteti signala, broju korisnika te o mobilnim telefonima koji se koriste. Na tržištu još uvijek nisu dostupni telefoni koji podržavaju preko četiri time slota u downloadu, stoga će u prvoj fazi biti ostvarive brzine do 220 kbps.

Predsjednik uprave VIPNet-a Joseph Vinatzer mišljenja je da je sada najbolje vrijeme za uvođenje te tehnologije jer je Hrvatska idealna za EDGE zbog terena i turističke orijentacije, a i poslovni korisnici će moći uz pomoć EDGE-a brže komunicirati unutar tvrtke te će time postići veću konkurentnost. Nadogradnja mreže EDGE-om ne zahtijeva izgradnju novih baznih stanica. Temeljna mreža zadržava svoju prijašnju strukturu, a potrebna je nadogradnja radijskog podsistema.

Kompanijske komunikacije
Ericssona Nikole Tesle

 

 

Tehnička podrška

©Copyright    

21.11.2007