ERICSSON
Home Products Services Technologies Support About Ericsson
rul_header_1x55.gif (60 bytes)
Ericsson Nikola Tesla > Vijesti
[Vijesti]
t.gif (43 bytes)
 

Informacija o trenutnom statusu trgovanja dionicama
Ericssona Nikole Tesle

Počevši od 16. srpnja Varaždinsko tržište vrijednosnica postaje Varaždinska burza. To za posljedicu ima promjenu režima trgovanja dionicama onih poduzeća, među kojima je i Ericsson Nikola Tesla, koja u svom statutu imaju članak o obveznoj suglasnosti za prijenos dionica (vinkulacija dionica) što je sukladno Zakonu o trgovačkim društvima.

Podsjetimo, Ericsson je 1995. g. u procesu pretvorbe i privatizacije kupio 49,07% tadašnjeg društvenog poduzeća "Nikola Tesla" te time postao najveći pojedinačni vlasnik. Na Osnivačkoj skupštini Dioničkog društva je usvojen i Statut Društva, temeljni akt Ericssona Nikole Tesle, u kojem je za prijenos dionica propisana prethodna suglasnost Uprave društva (članak 12 Statuta). Taj je članak uveden da bi se zaštitilo od moguće, a neželjene veće kupnje dionica, odnosno preuzimanja. U međuvremenu, članak 12 je izmijenjen na način da je ubrzan postupak izdavanja potrebne suglasnosti za prijenos dionica, ali nije ukinut. Tijekom svih ovih godina Ericsson Nikola Tesla nije nikada iskoristio mogućnost uskrate suglasnosti za prijenos dionica.

Na prve informacije o promjeni statusa Varaždinskog tržišta vrijednosnica, predstavnici tog tržišta iskazali su svoj interes za nastavkom trgovanja dionicama Ericssona Nikole Tesle. U suradnji s predstavnicima VTV-a, a u želji da se nastavi trgovanje dionicama kompanije na Varaždinskoj burzi, Uprava Ericssona Nikole Tesle predložila je rješenje Nadzornom odboru Ericssona Nikole Tesle. Riječ je o mehanizmu izdavanja prethodne suglasnosti za prijenos dionica koja bi se izdala na neodređeno vrijeme sa mogućnošću povlačenja u bilo kojem trenutku bez obrazloženja. Na taj način bilo bi moguće daljnje trgovanje dionicama Društva na Varaždinskoj burzi i nakon 15. srpnja.

Kao što je rečeno, takav prijedlog je izložen Nadzornom odboru Ericssona Nikole Tesle koji ga trenutno razmatra, a konačna odluka, bila ona pozitivna ili negativna, još nije donesena. O konačnoj odluci javnost će biti informirana.

Kompanijske komunikacije
Ericssona Nikole Tesle

Tehnička podrška

©Copyright    

21-11-2007