ERICSSON
Home Products Services Technologies Support About Ericsson
rul_header_1x55.gif (60 bytes)
Ericsson Nikola Tesla > Vijesti
[Vijesti]
t.gif (43 bytes)
t.gif (43 bytes)


Održana Glavna skupština Ericssona Nikole Tesle

Djela govore jasnije no riječi

Dioničko društvo Ericsson Nikola Tesla održalo je 8. svibnja 2003. Glavnu skupštinu, koju je vodio dr. Rajko Pfaff, zamjenik predsjednika za odnose s investitorima. Na Skupštini je bilo prisutno 804.180 glasova, odnosno, dionica kapitala. Okupljenim dioničarima na početku Skupštine obratio se prezentacijom rezultata poslovanja u 2002. Ake Enell, direktor Društva. Slijedilo je izlaganje Josipa Jakovca, potpredsjednika kompanije i direktora Izvoza 1 o kompanijinim prošlogodišnjim poslovnim rezultatima na izvoznim tržištima, a nakon toga je Gordana Kovačević, potpredsjednica kompanije i direktorica Centra za komunikacijska rješenja, usluge i logistiku prezentirala djelovanje Ericsson Mobility World centra u Hrvatskoj te rad triju Ericssonovih Centara izvrsnosti za komunikacijska rješenja u regiji Europa, Srednji Istok i Afrika i ključnu ulogu koju u jednom od njih imaju naši stručnjaci.

Prema dnevnom redu najavljenom u pozivu na Skupštinu koji je objavljen u Narodnim novinama od 26. ožujka 2003. te na ETK intranetu i u "Komunikacijama" od ožujka 2003., na početku Skupštine imenovana je Verifikacijska komisija i utvrđen je prisutni kapital. Potvrđeno je da je Skupština valjano sazvana i da može valjano odlučivati, nakon čega je direktor Društva, Ake Enell okupljenim dioničarima podnio izvještaj o poslovanju Ericssona Nikole Tesle tijekom protekle godine.

Poslovanje u 2002.

Iz predsjednikova izvještaja o kompanijinim poslovnim postignućima u 2002. izdvajamo sljedeće:

  • Rezultati ostvareni u 2002. dobrim su dijelom utemeljeni na programima poboljšanja internih procesa i aktivnostima usmjerenima na smanjivanje troškova koji su se u našoj kompaniji provodili tijekom zadnjih nekoliko godina te na velikim zalaganjima u prodaji na domaćem i inozemnim tržištima.

  • Kompanija je nastavila ulagati u razvoj kompetencija uz fokus na stjecanje dodatnih znanja u području treće generacije mobilnih sustava. Stručnjaci Ericssona Nikole Tesle već više od dvije godine sudjeluju u Ericssonovim 3G projektima širom svijeta, a u kompaniji imamo i novu UMTS opremu koja služi za ispitivanje opreme kupaca i koja će se kasnije koristiti za pružanje usluga.

  • Nove odgovornosti koje su tijekom prošle godine dodijeljene našim centrima za istraživanje i razvoj i za cjelovita komunikacijska rješenja i podršku prodaji pridonijeli su jačanju pozicije kompanije unutar korporacije Ericsson su.

  • Prošla je godina bila u znaku jačanja kompanijine prisutnosti na domaćem tržištu te zadržavanja vodeće pozicije na izvoznim tržištima. Udio prodaje na izvoznim tržištima u ukupnoj prošlogodišnjoj prodaji naše kompanije iznosio je 80%. Izvoz na Ericssonovo interno tržište smanjen za 7%, što je zabilježeno prvi put nakon 1996. godine.

  • Imidž Ericssona Nikole Tesle bio je u 2002. godini vrlo pozitivan: u hrvatskim medijima u 2002. objavljeno je o Ericssonu i Ericssonu Nikoli Tesli 1825 pozitivnih informacija.

  • Neto prodaja je s 1.238 milijuna kuna u 2001. porasla na 1.414 milijuna kuna (porast 15%) u 2002. godini. Knjižene narudžbe porasle su za 32% u odnosu na prijašnju godinu. To znači da su u kompaniju u prosjeku svakodnevno stizale tri narudžbe. Kompanija četvrtu godinu za redom bilježi pozitivan novčani tok (93 milijuna kuna).

  • Hrvatska je s rastom prodaje od 29% u prošloj godini bila najveće pojedinačno tržište naše kompanije. Zatim slijede Rusija, Švedska, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sudan i Ukrajina. Na domaćem tržištu ostvarili smo strateški važan prodor u komutacijski dio GSM mreže VIPneta. Također smo povećali naše poslovanje s Hrvatskim Telekomom, a imali smo i veći broj važnih ugovora na području poslovnih sustava. Potpisali smo i važan ugovor s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske.

  • Ukupni troškovi poslovanja smanjeni su za 34% u odnosu na 2001. Dobit prije oporezivanja smanjena je s 219 milijuna kuna u 2001. na 168 milijuna kuna, što je pad za 20%. Jedan od glavnih razloga za to smanjenje bila je tečajna nestabilnost dolara, međutim, taj je rezultat bolji no što je bilo planirano.

Dobre vijesti s više strana

Uz porast izvoza za 17% u odnosu na prijašnju godinu u 2002. na kompanijinim inozemnim tržištima ostvaren je rekordni poslovni rezultat. Tom je konstatacijom započeo svoju prezentaciju Josip Jakovac. Prednjače Istočna Europa i Srednja Azija uz najznačajnije ugovore na tržištima Ruske Federacije, Bjelorusije, Moldavije, Kazahstana i Ukrajine. Dobri poslovni rezultati zabilježeni su i na tržištima Bosne i Hercegovine te Crne Gore te na novim kompanijinim tržištima u Africi, prije svega u Sudanu, Keniji i Botsvani. No, nisu samo rezultati na području izvoza ono što je prošlu godinu učinilo uspješnom: prepoznatljivost kompetencija naših stručnjaka u korporativnim razmjerima potvrđena je važnom ulogom koju je Ericsson Nikola Tesla dobio kao jedna od prvih lokalnih Ericssonovih kompanija koje su pokrenule Mobility World centar i koje putem njega djelotvorno promoviraju suvremena komunikacijska rješenja. Upravo o tomu je govorila Gordana Kovačević. Drugi dio svoje prezentacije ona je posvetila još jednom značajnom priznanju koje je prošle godine iz Ericssona stiglo na adresu Krapinska 45, Zagreb. Naime, prošle godine Ericssonu Nikoli Tesli je dodijeljeno uporišno mjesto u Ericssonovom srednje-europskom Centru izvrsnosti za cjelovita komunikacijska rješenja, koji uz još dva takva centra od kojih je jedan u Italiji, a drugi u Sjeverozapadnoj Europi, djeluje unutar regije Europa Srednji Istok i Afrika. Potvrdu snage našega tima nalazimo i u činjenici da je Gordana Kovačević imenovana za čelnoga čovjeka srednje-europskoga Centra izvrsnosti za cjelovita komunikacijska rješenja te je odgovorna i za koordinaciju rada svih triju centara.

Očekivanja za tekuću godinu

Uvodni dio Skupštine posvećen prošlogodišnjim poslovnim rezultatima tradicionalno je završio osvrtom predsjednika kompanije, Akea Enella na planove za ovu godinu. Prema diktatu trenutačne tržišne situacije za 2003. kompanija predviđa zadržavanje iste razine rezultata kakvi su ostvareni u prošloj godini, a u nekim područjima može se očekivati i nešto slabiji ishod. Tijekom ove godine Ericsson Nikola Tesla neće odstupiti od strategije prilagođavanja tržišnim uvjetima, smanjenja operativnih troškova i povećanja poslovne djelotvornosti te ulaganja u razvoj kompetencija u 3G području. Također, naša kompanija i dalje će djelovati kao katalizator procesa koji će unaprijediti životni standard u Hrvatskoj kao što je internetizacija te takvim pristupom dalje graditi imidž najbolje domaće kompanije.

Daljnja izvješća i odluke Skupštine

Izvještaje o obavljenom nadzoru vođenja poslova podnio je Zvonimir Jelić, član Nadzornoga odbora, u ime predsjednika toga tijela, Matsa Dahlina, a izvješće i mišljenje o prošlogodišnjem poslovanju prezentirao je predstavnik Arthura Andersena, revizora Društva za 2002. godinu, Slaven Đuroković.
Na temelju materijala i iznesenih izvještaja te nakon kratke diskusije punomoćnici za Skupštinu su tajnim glasanjem donijeli odluke o prihvaćanju temeljnih financijskih izvještaja za 2002., uporabi dobiti za prošlu godinu, davanju razrješnice direktoru Društva te predsjedniku i članovima Nadzornoga odbora Društva.
Na Glavnoj je skupštini donesena odluka o smanjenju temeljnoga kapitala smanjenjem nominalnoga iznosa dionica i s tim povezane izmjene Statuta Društva. Temeljni kapital Društva smanjen je s iznosa od 399.495.000 na iznos od 266.330.000 kuna. U skladu s tim nominalna vrijednost dionice Društva smanjena je s 300 na 200 kuna, pa će se do kraja godine svim dioničarima isplatiti razlika od 100 kuna po dionici. Donesene su odluke o izmjeni i dopuni Statuta, nagradi za rad članova Nadzornoga odbora te opozivu Björna Hemstada, dosadašnjega člana Nadzornoga odbora te izboru prof. dr. Ignaca Lovreka i Darka Marinca za nove članove Nadzornoga odbora Društva. Za novoga revizora Ericssona Nikole Tesle za 2003. godinu imenovan je KPMG Croatia d.o.o. za reviziju iz Zagreba. Na Skupštini je donijeta i odluka na temelju koje će se isplatiti dividenda u iznosu od 14 kuna po dionici svim dioničarima koji su deseti dan prije donošenja odluke (28. travnja 2003.) bili evidentirani u Knjizi dionica Društva, a najkasnije do 6. kolovoza 2003.

Kompanijske komunikacije
Ericssona Nikole Tesle

t.gif (43 bytes)
[Dr. Rajko Pfaff je vodio Glavnu skupštinu]
t.gif (43 bytes)
[ Ake Enell je predstavio rezultate poslovanja u 2002. godini]
t.gif (43 bytes)
[Josip Jakovac je izvijestio o kompanijinom prošlogodišnjem poslovanju na izvoznim tržištima]
t.gif (43 bytes)
[Gordana Kovačević je prezentirala djelovanje Ericsson Mobility World centra u Hrvatskoj te rad triju Ericssonovih Centara izvrsnosti]
t.gif (43 bytes)
[Diskusija na skupštini]
t.gif (43 bytes)
[Publika]
t.gif (43 bytes)
[Glasovanje]

Tehnička podrška

©Copyright    

21-11-2007