ERICSSON
Home Products Services Technologies Support About Ericsson
rul_header_1x55.gif (60 bytes)
Ericsson Nikola Tesla > Vijesti
[Vijesti]
t.gif (43 bytes)
t.gif (43 bytes) t.gif (43 bytes)
Poslovanje Ericssona Nikole Tesle u 2002.
Rekordni izvoz
Strateški prodor u komutacijski dio GSM mreže VIPneta
Centar izvrsnosti
Ericsson Mobility World centar u Hrvatskoj - ravnopravni član globalne korporativne mreže
Spremni smo za 3G
Očekivanja za 2003.
t.gif (43 bytes)


Prva ovogodišnja konferencija za novinare ETK

U petak, 7. veljače 2003., u našoj kompaniji održana je konferencija za novinare na kojoj su javnosti prezentirani preliminarni poslovni rezultati Ericssona Nikole Tesle za 2002.i očekivanja u 2003. godini.

Na konferenciji je bilo prisutno više desetaka novinara i snimatelja iz trideset i tri redakcije tiskanih medija, radija i televizije na čija pitanja su bili spremni odgovoriti svi članovi menedžment tima naše kompanije. Konferenciju za novinare otvorila je i vodila Snježana Bahtijari, direktorica Kompanijskih komunikacija.
Åke Enell, predsjednik ETK i predsjednik Ericssonove tržišne jedinice Srednja Europa, dao je ocjenu poslovne 2002., istaknuvši najvažnije točke ukupnoga poslovanja u protekloj godini, dok je Lars Jacobson, direktor Podrške poslovanju, dao pregled glavnih financijskih rezultata.
Josip Jakovac, potpredsjednik naše kompanije i direktor Izvoza 1, izvijestio je novinare o rekordnim ukupnim izvoznim rezultatima ETK ostvarenima na tržištu zemalja Istočne Europe i Srednje Azije, susjednih republika i Afrike te istaknuo pojedinačno najvažnije ugovorene poslove.
Gordana Kovačević, potpredsjednica ETK i tržišne jedinice Srednja Europa za područje cjelovitih komunikacijskih rješenja, posebno se zadržala na jednogodišnjim rezultatima Ericsson Mobility World centra, smještenoga u našoj kompaniji. Također je upoznala novinare o strateškoj važnosti osnivanja centra izvrsnosti u području cjelovitih komunikacijskih rješenja u Ericssonu Nikoli Tesli kao vodećem Ericssonovom centru u regiji Europa Srednji Istok i Afrika.
Snježana Bahtijari je na kraju informirala novinare o odluci menadžmenta ETK da se dio dobiti iz prošle godine, kao što je i do sada bila praksa u ETK, usmjeri na donacije kako bi se pomoglo široj društvenoj zajednici. U godini u kojoj obilježavamo 60-obljetnicu smrti Nikole Tesle - velikana čije je ime s ponosom ugrađeno i u ime naše kompanije - te Međunarodnu godinu e-održivosti, odlučeno je da se pokloni Internet kiosk Muzeju Nikole Tesle u njegovu rodnome Smiljanu, kompjutorska radionica Osnovnoj školi "Dr. Jure Turić" iz Gospića te osobno računalo s printerom za potrebe učenika u Gimnaziji Gospić.
Na kraju konferencije održan je i prigodni koktel za novinare.

U nastavku slijedi širi pregled predstavljenih tema na konferenciji.

Poslovanje Ericssona Nikole Tesle u 2002.

Usprkos činjenici da se i 2002. pridružila nizu godina tijekom kojih je svjetska telekomunikacijska industrija bila ispunjena neizvjesnostima i poteškoćama, Ericsson Nikola Tesla je, prema preliminarnim analizama rezultata poslovanja, ostvario svoje planove. To nije bilo lako u razdoblju u kojemu su telekomunikacije bile suočene sa smanjenim ulaganjima operatora u razvoj mreža i ponudu novih usluga krajnjim korisnicima, naglašava Ake Enell, predsjednik Ericssona Nikole Tesle.

Kompanija je 2002. godinu završila uz pozitivan novčani tok i smanjenje operativnih troškova za 34 posto. Porast narudžbi od 33 posto u odnosu na 2001., rezultat je uspjeha na sva tri kompanijina tržišta - domaćem, inozemnim i internome Ericssonovu tržištu. Preračunato, u kompaniju su u prosjeku stizale tri narudžbe svakoga dana. Prodaja Ericssona Nikole Tesle na području osnovne djelatnosti narasla je tijekom 2002. za 15 posto.
Govorimo li o strukturi ukupnoga prihoda od prodaje prema tržištima, treba naglasiti da je domaće tržište zastupljeno s oko 20 posto, dok izvoz, uključujući i izvoz na Ericssonovo interno tržište, čini oko 80 posto. U ovome kratkom presjeku poslovnih rezultata treba svakako naglasiti činjenicu da Hrvatska prošle godine bilježi rast prodaje za 29 posto čime se potvrdila kao kompanijino najuspješnije pojedinačno tržište. Izvoz na inozemna tržišta porastao je 17 posto u odnosu na godinu prije, a jedino je izvoz na Ericssonovo interno tržište smanjen za 7 posto, što je zabilježeno prvi put nakon 1996. godine.
Kada je riječ o izvoznim tržištima valja podcrtati da srednje-europska tržišta Ericssona Nikole Tesle ukazuju na značajan rast prodaje. Odlični rezultati ostvareni su i u Istočnoj Europi gdje je, usprkos iznimno snažnome pritisku na smanjenje cijena kojega su u prvome redu nametnuli dalekoistočni dobavljači komunikacijske opreme i usluga, također ostvaren rast prodaje. Dobri poslovni rezultati zabilježeni su i na novome kompanijinom tržištu u Africi.
Najveća pojedinačna tržišta Ericssona Nikole Tesle u 2002. godini bili su: Hrvatska, Ruska Federacija, Švedska, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sudan i Ukrajina.
Dobro iskorištene nove poslovne prilike, udružene s povećanom unutarnjom efikasnošću, kompaniji su na kraju 2002. godine donijele dobit prije oporezivanja od 168 milijuna kuna.
Tijekom 2002. nastavljen je kontinuirani proces restrukturiranja Ericssona Nikole Tesle u softversku tvrtku s velikim intelektualnim kapitalom koja razvija, projektira i integrira vrhunska cjelovita komunikacijska rješenja i usluge.

Svijetle točke prošlogodišnjega poslovanja

Ovom prilikom želimo istaći važne točke ukupnoga poslovanja Ericssona Nikole Tesle u 2002. godini:

Rekordni izvoz

Već sada je jasno da je Ericsson Nikola Tesla u 2002. ostvario rekordne izvozne rezultate i premašio iznimno ambiciozni cilj. Ukupne izvozne narudžbe ostvarene su na razini 124 milijuna dolara. Taj iznos ne treba posebno komentirati ako se zna da su kompanijini izvozni poslovi ranijih godina iznosili šezdesetak milijuna dolara.

Oko dvije trećine ukupnoga izvoza u prošloj godini ostvareno je na istočnoeuropskome i srednjoazijskom tržištu. Najveći poslovi ugovoreni su u Ruskoj Federaciji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu i Moldaviji. Na taj način kompanija kontinuirano nastavlja svoje tradicionalno, uspješno prisustvo na spomenutim tržištima isporučujući suvremenu opremu i rješenja za fiksnu telefoniju, transmisijske sustave, GSM mobilne sustave, poslovne sustave i sustave za prijenos podataka.
U susjednim republikama, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori, Ericsson Nikola Tesla je ugovorio i isporučio opremu i rješenja za izgradnju novih i proširenje postojećih GSM mobilnih mreža. Također je ugovorio i isporuku transmisijskoga sustava kao i novih AXE centrala ili modernizaciju postojećih u skladu s najsuvremenijim svjetskim standardima.
U Africi su najveći ugovori sklopljeni u Sudanu, Keniji i Botsvani, a riječ je o izgradnji fiksnih mreža u tim zemljama.

Strateški prodor u komutacijski dio GSM mreže VIPneta

Ericsson Nikola Tesla je, krajem prosinca 2002., potpisao s VIPnetom, svojim vrlo značajnim kupcem na domaćem tržištu, novi veliki ugovor o proširenju komutacijskoga dijela GSM mreže (Core network), području koje ima iznimni značaj za poslovanje svakoga operatora.

Za kompaniju ovaj ugovor ima stratešku važnost jer je ETK, kao isporučitelj opreme i rješenja, tako ušao i u posljednji segment GSM mreže VIPneta. Ovim proširenjem VIPnet je stvorio dobre preduvjete za nadolazeću deregulaciju fiksne telefonije u Hrvatskoj te buduću migraciju prema mrežama treće generacije.

Centar izvrsnosti

Kada je riječ o cjelovitim komunikacijskim rješenjima u Ericssonovoj regiji Europa, Srednji Istok i Afrika, Ericsson Nikola Tesla, spada među najbolje.

Krajem prošle godine Ericsson je uspostavio novi način rada u toj regiji upravo u području komunikacijskih rješenja i podrške prodaji. Osnovana su tri centra izvrsnosti locirana u Srednjoj Europi, Italiji i Sjeverozapadnoj Europi. Ericsson Nikola Tesla djeluje kao okosnica jednoga od ta tri centra - onoga u Srednjoj Europi. Razlog tome je nekoliko stotina vrhunskih stručnjaka ove kompanije koji rade na kreiranju cjelovitih komunikacijskih rješenja i usluga prema specifičnim zahtjevima kupaca.
Gordana Kovačević, potpredsjednica kompanije i direktorica ETK Centra za komunikacijska rješenja, usluge i logistiku, imenovana je ujedno za lidera srednje-europskoga centra izvrsnosti i koordinatora svih triju centara u Ericssonovoj regiji Europa, Srednji Istok i Afrika.
Kao ekspertno središte za suvremena, cjelovita komunikacijska rješenja i usluge Ericsson Nikola Tesla jedan je od najvećih izvoznika znanja u Hrvatskoj. Na taj način kompanija je donijela Hrvatskoj visokovrijedne i iznimno atraktivne poslove u području telekomunikacija te je zadržala talentirane i mlade stručnjake u zemlji.

Ericsson Mobility World centar u Hrvatskoj - ravnopravni član globalne korporativne mreže

Ericsson Mobility World centar u Hrvatskoj, smješten u našoj kompaniji, djeluje već punu godinu dana. On je ravnopravni član globalne korporativne mreže od 30 takvih centara koji međusobno usko surađuju, a okupljaju oko 100 tisuća stručnjaka širom svijeta.

Glavna zadaća Ericsson Mobility Worlda je razvoj novih aplikacija i usluga za Ericssonova rješenja mobilnih i poslovnih sustava. One su iznimno važne za komunikacijska rješenja "s kraja na kraj", a operatorima i poslovnim subjektima pomažu da brzo odgovore na rastuću potrebu tržišta za takvim uslugama.
Ericsson Mobility World centri okupljaju i razvijaju suradnju s manjim tvrtkama i kreativnim pojedincima osiguravajući im laboratorije za testiranje, tehnološku, marketinšku i poslovnu potporu.
Na razini tržišne jedinice Srednja Europa, u zadnju godinu dana, broj članova Ericsson Mobility Worlda narastao je na 1500 individualnih stručnjaka i 15 pridruženih tvrtki-partnera koji su zajedno razvili 17 novih aplikacija za suvremene mobilne i poslovne sustave temeljene na Ericssonovim rješenjima.

Spremni smo za 3G

Korporacija Ericsson, sa 38 od ukupno 73 objavljena WCDMA ugovora, čvrsto drži preko 40% svjetskoga tržišta na tome području i vodeći je globalni isporučitelj 3G mobilnih sustava.

WCDMA (Wideband Code Division Multiple Access) je način širokopojasnoga višestrukog radio pristupa koji omogućuje puno veće brzine prijenosa podataka od onih koje nam pružaju do sada primjenjivani načini radioprijenosa, osiguravajući tako usluge poput elektroničke pošte ili dohvata multimedijalnoga sadržaja. Prvi WCDMA/UMTS poziv uživo u svijetu ostvaren u Americi koji je, brzinom paketa od 384 kb/s pokazao stvarnu 3G funkcionalnost, ostvaren je krajem 2002. u suradnji Ericssona i AT&T Wireless-a. Istodobno, Ericsson u suradnji s Hutchison-om u Italiji, Velikoj Britaniji i Hong Kongu ispituje mobilnu videotelefoniju, jednu od najatraktivnijih usluga u sustavima treće generacije, utemeljenu upravo na novome Ericssonovu video pristupniku.
Ericsson je ostvario i prvi svjetski IPv6 (Internet protokol verzija 6) poziv putem mobilne mreže treće generacije, prenoseći vitalne medicinske podatke, te glasovni i video zapis, uz roaming preko 2G i 3G sustava te bežičnoga LAN-a. Usko surađujući s vodećim globalnim operatorima poput Vodafone-a ili NTT DoCoMo-a, Ericsson podupire temeljnu viziju suvremenih komunikacija - biti najkvalitetnije povezan u svakome trenutku.
Prvi UMTS poziv u Hrvatskoj ostvarili su stručnjaci Ericssona Nikole Tesle još u studenome 2001., a danas su u potpunosti spremni, tu tehnologiju primijeniti i u našoj zemlji. Takvu spremnost podupire i činjenica da brojni stručnjaci naše kompanije već više od dvije godine sudjeluju u Ericssonovim projektima uvođenja UMTS-a od zapadne Europe do Australije i dalekoga Japana. Ericsson Nikola Tesla vjeruje da će ovo bogato iskustvo i kompetencije, nakon raspisivanja koncesije za UMTS, uskoro primijeniti i u Hrvatskoj.

Očekivanja za 2003.

Tijekom 2003. godine ne očekuju se značajnije promjene na globalnome telekomunikacijskom tržištu. Stoga se u planovima za 2003. Ericsson Nikola Tesla zadržava na realizaciji razina ostvarenih u 2002. I dalje valja brižno pratiti situaciju te joj se maksimalno prilagođavati, smanjivati operativne troškove i optimizirati poslovne procese.

Nastojanja da se poveća prodaja te smanje operativni troškovi za daljnjih 20% u odnosu na prošlu godinu, mjere su koje bi kompaniju trebale održati u društvu najboljih. Pri tomu bi povećanje prodaje na domaćem tržištu za 30%, uz prodor u 3G područje, trebali biti kompanijini najblistaviji poslovni potezi..
Kako se očekuje korporacija Ericsson će i dalje provoditi sveobuhvatne mjere štednje, redukcija i optimiziranja. Te će mjere neizostavno zahvatiti i Ericsson Nikolu Teslu, no uz dodatne napore, kompanija će nastojati zadržati svoju poziciju pouzdanoga i kvalitetnog partnera u zemlji, na izvoznim tržištima te u Ericssonovoj grupi.
Kompanija neće posustati u svojim nastojanjima da se nametne kao odabrani isporučitelj komunikacijskih rješenja i usluga te poslodavac koji privlači ljude po svome izboru. Maksimalni napori će se uložiti da u korporaciji, ali i izvan njenih granica, Ericsson Nikola Tesla ostane zapaženi centar za razvoj i istraživanje. U predviđanjima vezanim uz poslovanje u ovoj godini velika očekivanja polažu se u tržišta susjednih zemalja. Povrh toga, Ericsson Nikola Tesla svojim će djelovanjem kao integrator komunikacijskih sustava i u 2003. nastaviti pridonositi promoviranju e-društva u Hrvatskoj. Poticanje i unaprjeđenje procesa internetizacije Hrvatske i u idućoj će godini biti jedna od kompanijinih ključnih zadaća.
Realizacija takvoga plana usmjerena je na percepciju Ericssona Nikole Tesle kao najbolje hrvatske kompanije.

Kompanijske komunikacije
Ericssona Nikole Tesle

t.gif (43 bytes)[Ake Enell: rezultati ETK u 2002. s pogledom na 2003. godinu]
t.gif (43 bytes)
[Lars Jacobson predstavlja poslovanje ETK]
t.gif (43 bytes)
[Josip Jakovac govori o uspjesima na sve značajnijem tržištu ETK]
t.gif (43 bytes)
[Gordana Kovačević o Ericssonu Nikoli Tesli kao vodećem Ericssonovom centru u regiji Europa Srednji Istok i Afrika
t.gif (43 bytes)
[Snježana Bahtijari objavljuje donaciju ETK]
t.gif (43 bytes)
[Visoki menadžment ETK odgovara na pitanja novinara]
t.gif (43 bytes)
[Novinari pažljivo prate konferenciju]
t.gif (43 bytes)
[Novinari]
t.gif (43 bytes)
[Ake Enell daje intervju]
t.gif (43 bytes)
[Gordana Kovačević pred kamerama]
t.gif (43 bytes)
[Josip Jakovac pred novinarskom ekipom]
t.gif (43 bytes)

Tehnička podrška

©Copyright    

21-11-2007