ERICSSON
Home Products Services Technologies Support About Ericsson
rul_header_1x55.gif (60 bytes)
Ericsson Nikola Tesla > Vijesti
[Vijesti]
t.gif (43 bytes)
Održana Glavna skupština Ericssona Nikole Tesle
Uz samouvjerenost i samodisciplinu do uspjeha

Dioničko društvo Ericsson Nikola Tesla održalo je 4. lipnja 2002. Glavnu skupštinu, koju je vodio dr. Rajko Pfaff, zamjenik predsjednika kompanije. Na Skupštini je bilo prisutno 790 395 glasova, odnosno, dionica kapitala. Okupljenim dioničarima obratili su se prezentacijama rezultata poslovanja u 2001. Åke Enell, direktor Društva te Lars Jacobson, direktor za Podršku poslovanju.

Prema dnevnom redu koji je najavljen u pozivu na Skupštinu objavljenom u Narodnim novinama od 24. travnja 2002. i na kompanijskomu intranetu na početku Skupštine imenovana je Verifikacijska komisija i utvrđen je prisutni kapital. Potvrđeno je da je Skupština valjano sazvana i da može valjano odlučivati, nakon čega je direktor Društva, Åke Enell okupljenim dioničarima podnio izvještaj o poslovanju Ericssona Nikole Tesle tijekom protekle godine.

Poslovanje u 2001.

Glavni naglasci u poslovanju kompanije u 2001. upućuju na uspješnu godinu, istaknuo je gospodin Enell. Pozitivan novčani tok treću godinu za redom, porast neto prodaje za 18% u odnosu na prethodnu godinu, te porast dobiti prije oporezivanja za 240% u usporedbi s 2000. rezultat su profesionalnosti koja se ogleda u spremnosti na kontinuirano prilagođavanje novim tržišnim uvjetima i usavršavanju vlastitih kompetencija. Ericsson Nikola Tesla primaknuo se bliže svome cilju da postane kompanija znanja. Između ostaloga, o tomu svjedoči i trenutačnih 156 školarina za poslijediplomski studij kompanijinih stručnjaka. Nižući podatke o poslovanju kompanije u 2001. Åke Enell je istaknuo kako je uključivanje Ericssona Nikole Tesle u tržišnu jedinicu Srednja Europa otvorilo nove prilike kompaniji za plasiranje "brainwarea" na interno Ericssonovo tržište. Govoreći o trendovima za tekuću godinu Åke Enell je iznio očekivanja da će obujam poslovanja biti na prošlogodišnjoj razini uz pozitivan novčani tok, premda nešto smanjen u odnosu na 2001. Na kraju izlaganja direktor Društva osvrnuo se na globalnu situaciju u telekomunikacijskoj industriji koja bilježi pad poslovanja. Takve prilike, naglasio je gospodin Enell, iziskuju daljnje smanjenje troškova i optimiziranje ljudskih potencijala.

U nastavku je Lars Jacobson, direktor za Podršku poslovanju iznio analizu financijskoga poslovanja kompanije u 2001. i u prvom tromjesečju tekuće godine. Porastu pokazatelja poslovanja u 2001. pridonio je veći obujam poslovanja uz niže troškove restrukturiranja i općih administrativnih troškova te prodaja poslovnih i financijskih sredstava. Jedini zabrinjavajući trend u poslovanju tijekom prošle godine je pad poslovanja na domaćem tržištu. U 2001. po prvi put Hrvatska nije bila najznačajnije tržište, već je to bila Rusija. U prvom tromjesečju ove godine domaće tržište pokazuje znakove oporavljanja, a kompanija je u tom razdoblju najviše poslovala u Bosni i Hercegovini, istaknuo je Lars Jacobson. Investicije u tekućoj godini bit će uglavnom namijenjene restrukturiranju kompanije, osuvremenjivanju radnih prostora, daljnjem razvoju kompanijinoga Mobility World centra te unaprjeđivanju kompetencija u području treće generacije mobilne telefonije.

Daljnja izvješća i odluke Skupštine

Izvještaje o obavljenom nadzoru vođenja poslova podnio je dr. Dubravko Cej, potpredsjednik Nadzornoga odbora, a izvješće i mišljenje o prošlogodišnjem poslovanju prezentirala je predstavnica Arthura Andersena, revizora Društva, Ana Gospodinović.

Na temelju materijala i iznesenih izvještaja punomoćnici za Skupštinu su tajnim glasanjem donijeli odluke o prihvaćanju temeljnih financijskih izvještaja za 2001., uporabi dobiti za prošlu godinu, davanju razrješnice direktoru Društva te predsjedniku i članovima Nadzornog odbora Društva. Nakon donošenja odluke o izmjeni i dopuni Statuta Društva kojom je definirano da će od sada Nadzorni odbor brojati pet članova, potvrđen je opoziv petorice dosadašnjih članova Nadzornoga odbora - Jana Frykhammara, Erica Nordlinga, Larsa-Olofa Lindgrena, Vladimira Kovara i dr. Dubravka Ceja, a odlukom Skupštine za nove članove Nadzornoga odbora imenovani su Mats Dahlin, direktor Ericssonovoga tržišnoga područja Europa, Srednji Istok i Afrika, Pär Lövgren, direktor za Upravljanje poslovanjem na istom tržišnom području te Zvonimir Jelić, član Izvršnoga vijeća Sindikata Ericssona Nikole Tesle.

Za revizora Društva za 2002. godinu ponovno je imenovana tvrtka Arthur Andersen d.o.o. iz Zagreba. Na Skupštini je donijeta i odluka na temelju koje će se isplatiti dividenda u iznosu od 14 kuna po dionici svim dioničarima koji su na dan donošenja odluke evidentirani u Knjizi dionica Društva, a najkasnije do 2. rujna 2002.

Kompanijske komunikacije
Ericssona Nikole Tesle

[Glavnu skupštinu vodio je dr. Rajko Pfaff]
  Glavnu skupštinu vodio je dr. Rajko Pfaff

[Ake Enell, direktor Društva]
  Åke Enell, direktor Društva, izvjestio je o poslovanju u 2001. godini

[Dr. Dubravko Cej]
  Dr. Dubravko Cej podnio je izvještaj o radu Nadzornoga odbora

[Lars Jacobson, direktor za Podršku poslovanju]
  Lars Jacobson, direktor za Podršku poslovanju, analizirao je financijsko poslovanje u prošloj godini i prvom tromjesečju ove godine 

[Glasovanje]
  Glasovanje
[Prisutni na Glavnoj skupštini]
  Prisutni na Glavnoj skupštini

Tehnička podrška

©Copyright    

21-11-2007