Novosti


Objavljeni poslovni rezultati Ericssona Nikole Tesle u 2012. godini

  Kategorije: Događanja Investitori Poslovni rezultati


Poslovni rezultati Ericssona Nikole Tesle stvareni u 2012. godini te poslovne prognoze za 2013. godinu predstavljeni su na konferenciji za novinare.

 
Osnovne značajke:
  • Prihodi od prodaje: 1.913,3 milijuna kuna
  • Bruto marža: 11,1%
  • Operativna dobit: 116,6 milijuna kuna
  • Neto dobit: 126,9 milijuna kuna
  • Novčani tok od poslovnih aktivnosti: 297,8 milijuna kuna
  • Predložena dividenda: 20 kuna redovna i 150 kuna izvanredna dividenda po dionici

Komentar mr. sc. Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle:

„Usmjerenost kompanije na strateške projekte, tehnološko liderstvo i partnerstvo s kupcima rezultiralo je odličnim poslovnim rezultatima. Prihodi od prodaje veći su 64% u odnosu na prethodnu godinu kao rezultat značajnog porasta prihoda na tržištu Zajednice Neovisnih Država (ZND-u) i na Ericssonovom tržištu. Istovremeno prodaja na domaćem tržištu nešto je viša od prošlogodišnje, dok tržišta u regiji bilježe pad prihoda kao posljedica nepovoljnih ekonomskih trendova, političkih previranja te prolongiranja investicija kupaca. Željela bih istaknuti da udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje iznosi 86%.

Neto dobit iznosi 126,9 milijuna kuna, što je porast od 353% u odnosu na prethodnu godinu. Ostvaren je i snažan novčani tok od poslovnih aktivnosti od 297,8 milijuna kuna. Sukladno tome, novčana sredstva, uključujući kratkoročnu financijsku imovinu, veća su 10,7% u odnosu na prethodnu godinu te iznose 657 milijuna kuna. Kompanija ima bilancu s ukupnom imovinom od 1.169,7 milijuna kuna te udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 64,5%.
Dobrim rezultatima pridonijele su aktivnosti usmjerene na operativnu i troškovnu učinkovitost te upravljanje rizicima poslovanja.

Posebno bih istaknula da smo unatoč zahtjevnom poslovnom okruženju ojačali naš tržišni udjel te realizirani nekoliko projekata od strateške važnosti. Na ruskom tržištu uspješno smo realizirati zahtjevan projekt 2G i 3G generacije mobilnih mreža za Rostelekom. S novom pokretnom mrežom Rostelekom postaje konvergentni operator koji će svojim korisnicima pružiti cijelu paletu konvergentnih usluga na području informacija i telekomunikacija u pokretnim i nepokrenim mrežama diljem Ruske Federacije. Radi se o najvećem poslu kojeg je kompanija potpisala u proteklih nekoliko godina i nerealno je očekivati da se ugovor ovakvog volumena dogodi svake godine. Na domaćem tržištu Ericsson Nikola Tesla postao je jedini isporučitelj najsuvremenije radio pristupne mreže Vipnetu i time učvrstio svoju poziciju vodećeg isporučitelja najsuvremenijih rješenja. Nadalje, s T-Hrvatskim Telekomom (T-HT) je potpisan višegodišnji ugovor o uvođenju IP/MPLS mrežene okosnice što je temelj budućeg poslovanja T-HT-a kao konvergentnog operatora i put prema all-IP okruženju. Na području ICT rješenja za poslovni segment industriju i društvo ugovoreni su poslovi na održavanju i nadogradnji središnjeg informacijskog zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj. Na bosansko-hercegovačkom tržištu s BH Telecomom potpisan je ugovor o proširenju mobilne mreže vezan uz 2G/3G tehnologije, što je ujedno i priprema za prelazak na LTE tehnologiju.

Veliki dio naših aktivnosti i ostvarenog prihoda odnosi se na istraživačko-razvojne te druge ekspertne aktivnosti. Ericsson Nikola Tesla kontinuirano širi svoj portfolio i odgovornosti te radi na složenim i zahtjevnijim projektima. Posebno bih istaknula da je rad našeg Centra za istraživanje i razvoj u 2012. godini visoko vrednovan od Ericssonovog razvojno istraživačkog upravljačkog tijela. Imajući na umu važnost tog segmenta za budućnost cijele kompanije i u idućem ćemo se razdoblju maksimalno usmjeriti na ovo područje kako bismo unaprijedili svoju konkurentnost u globalnoj organizaciji.

ICT industrija će i dalje imati važnu ulogu u razvoju poslovanja i društva u cjelini. Uvođenje novih uređaja i aplikacija rezultira sve većim očekivanjima korisnika na kvalitetu i karakteristike mreže što povećava potražnju za našim tehnološkim rješenjima i uslugama. Stoga su naši strateški prioriteti usmjereni na područja s potencijalom za rast poput mobilnog širokopojasnog pristupa internetu, usluga te operativnih i poslovnih sustava podrške. Značajno mjesto u našoj strategiji i dalje zauzima poboljšanje profitabilnosti i smanjenje troškova.
Sasvim je sigurno da će ekonomska neizvjesnost i poslovni izazovi obilježiti i 2013. godinu. Stoga je stalna prilagodba tehnološkim i tržišnim uvjetima, kao i odgovorno upravljanje rizicima u središtu naše pozornosti. I dalje ćemo razvijati partnerske odnose s kupcima te koristiti tehnološko vodstvo, kompetencije i znanje naših zaposlenika kao značajnu prednost u odnosu na konkurenciju.“

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice