Novosti


Poslovni rezultati korporacije Ericsson u trećem tromjesečju 2013. godine

  Kategorije: Poslovni rezultati


Ericsson je danas objavio da je prodaja za usporedive stavke, usklađena za tečajne razlike porasla 3% u trećem tromjesečju 2013. Predsjednik i izvršni direktor Ericssona, Hans Vestberg izjavio je da prodaja objavljena u financijskim izvještajima bilježi mali pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ponajviše zbog tečajnih oscilacija.

  • Prodaja je iznosila 6,1 milijardu eura, što je 3% manje u odnosu na isto prošlogodišnje tromjesečje.
  • Prodaja za usporedne stavke i prilagođena za tečajne razlike porasla je 3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
  • Operativna dobit, uključujući zajednička ulaganja, iznosila je 485,2 milijuna eura (u istom tromjesečju prethodne godine 358,1 milijun eura), uz operativnu maržu 8,0% (5,7%).
  • Neto dobit iznosila je 346,6 milijuna eura (254,1 milijun eura).
  • Zarada po dionici (diluted) iznosila je 0,1 eura (0,08 eura). Zarada po dionici Non-IFRS iznosila je 0,15 eura (0,12 eura).
  • Novčani tok od operativnih aktivnosti iznosio je 173,3 milijuna eura (808,6 milijuna eura)

“Prodaja za usporedne stavke, prilagođena za tečajne razlike, porasla je 3%. Prodaja je malo pala u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ponajviše zbog tečajnih oscilacija,” kaže Hans Vestberg, predsjednik i izvršni direktor Ericssona.

“Trenutačno je prodaja pod svojevrsnim pritiskom. Uz tečajne razlike, glavni razlog su dva velika projekta pokrivanja mobilnim širokopojasnim pristupom u Sjevernoj Americi započeti u prvoj polovici ove godine. Također na ovo utječe i smanjena aktivnost u Japanu gdje se bližimo završetku velikog projekta.
Natječaji za 4G/LTE u Kini se nastavljaju i za sada su dva značajna operatora izabrali isporučitelje. Bez obzira što nemamo značajan tržišni udio u 3G-u, Ericsson je postao tehnološki partner oba operatora i na temelju toga ćemo nastaviti graditi odnose.

Na europskom tržištu se ubrzava tempo s nastavkom investiranja u WCDMA/LTE i najavljene su značajne investicije jednog od velikih operatora. Ericsson svjedoči rastu na više europskih tržišta, a marže se također poboljšavaju kako projekti modernizacije mreža završavaju, a više smo angažirani na projektima  povećanja kapaciteta i u LTE segmentu.

Zamah profesionalnih usluga se nastavlja uz stabilne prihode i 59 potpisanih ugovora u području upravljanih usluga do danas. Kao rezultat našeg kontinuiranog rada na implementaciji globalnih procesa, metoda i alata za povećanje učinkovitosti, marže u području globalnih usluga su se poboljšale tijekom tromjesečja.

Profitabilnost grupe nastavlja se poboljšavati u odnosu na isto razdoblje prošle godine što je djelomice neutralizirano kretanjem tečaja. Poboljšanje je iz razloga veće bruto marže uslijed manjeg utjecaja modernizacije mreža u Europi te donekle poboljšane kombinacije proizvoda i usluga.
Ericsson je tijekom tromjesečja nastavio jačati svoje tehnološko liderstvo. U rujnu smo lansirali proizvod u području malenih ćelija, Ericsson Radio Dot System, za pokrivanje unutar zgrada. Novi proizvod otvara operatorima nove mogućnosti porasta prihoda, a inicijalni odziv kupaca je bio odličan. Uz to smo završili akviziciju Mediarooma kojom Ericsson postaje svjetski lider po tržišnom udjelu u području IPTV-a.
Makroekonomska klima se stabilizirala u mnogim OECD tržištima, no nesigurnost je i dalje prisutna u nekim dijelovima svijeta. Dugoročni temelji industrije su ostali atraktivni i dobro smo pozicionirani za nastavak podrške našim kupcima na ICT tržištu koje se transformira.”, zaključio je Vestberg.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice