Novosti


Žene u biznisu

  Kategorije: Događanja Priznanja


Na Liderovoj konferenciji „Žene u biznisu“ okupile su se vlasnice, direktorice i rukovoditeljice kompanija u regiji s ciljem dijeljenja uspješnih iskustava, okupljanja i povezivanja poslovnih žena iz regije te motivacije za nove pothvate i poticanje inicijative za povećanje zastupljenosti žena na najvišim položajima. Na okruglom stolu „Žene i inovacije“, uz predsjednicu Ericssona Nikole Tesle, mr.sc. Gordanu Kovačević, koja je i ove godine u vrhu najmoćnijih žena hrvatskog biznisa, temeljem istraživanja koje je proveo Lider, sudjelovali su Malin Elisabeth Holmberg, predsjednica Uprave Tele 2 Hrvatska, dvije mlade inovatorice iz Beča Ana Burica i Josipa Majić te Saša Cvetojević, osnivač Zagrebačkog inkubatora poduzetništva.

Razgovaralo se o temi žene i inovacije u kojoj su svi panelisti iznijeli svoja viđenja uloge žena u inovacijskim timovima. Gordana Kovačević je u dojmljivom nastupu iznijela svoja razmišljanja vezana uz preduvjete za stvaranje inovativne kulture u svim sektorima pa tako i poslovnom. Istaknula je da u Ericssonu Nikoli Tesli radi 28 posto žena što je bolje od prosjeka u ICT industriji u kojoj radi 22 posto žena jer se žene rjeđe odlučuju za tehničke fakultete. Naglasila je da u timskom radu ne postoje podjele na ženske i muške poslove nego, naprotiv, dolazi do sinergije koja vodi zajedničkom uspjehu. Smatra da nema razlike uvjetovane spolom među inovatorima te da svatko može biti „osoba s idejom“. Posebno je naglasila sljedeće: „Žene imaju sve važniju ulogu u društvu. No, za postizanje uspjeha nužan je strateški razvoj kompetencija uz dobro mentorstvo. Naše zaposlenice ravnopravno sudjeluju u timovima koji postižu vrhunske rezultate. Tome je razlog motivacijsko i inovativno okruženje u našoj kompaniji, gdje se trudimo da svaki zaposlenik u svom punom obliku dođe do izražaja. Unatoč kriznom okruženju, ove smo godine zaposlili novih 150 djelatnika, od kojih je 30 posto mladih inženjerki.“

 Okrugli stol “Žene i inovacije”


Zanimljiva iskustva Malin Elisabeth Holmberg o pozitivnim praksama iz skandinavskih zemalja, koje su sigurno napravile najviše u smislu otvaranju mogućnosti ženama da dođu na menadžerske i izvršne pozicije, pa čak i pomoću tzv. ženskih kvota, što je zakonski regulirano u Norveškoj; lijep uspjeh mladih inovatorica Ane Burice i Josipe Majić u svijetu s njihovim tzv. Medvjedićem čuvarom koji osim što je igračka za djecu u sebi sadrži dodatne funkcionalnosti za mjerenje temperature i sl. te slanje informacija liječniku, pa do praktičnih problema koje stoje pred ženama, ali i muškarcima, kada je riječ o operacionalizaciji ideje u inovaciju koja služi svrsi, o čemu je govorio Saša Cvetojević, zaokružili su zajednički zaključak da je put do uspjeha ženama posebno zahtjevan, ali je moguć.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice