Novosti


Objavljeni poslovni rezultati Ericssona Nikole Tesle u 2013. godini

  Kategorije: Poslovni rezultati


Poslovni rezultati Ericssona Nikole Tesle ostvareni u 2013. godini te izgledi i poslovna očekivanja za 2014. godinu predstavljeni su na konferenciji za novinare. Informacija o prijedlogu iznosa dividende bit će naknadno objavljena.

Komentar Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle:

„Unatoč izazovnom poslovnom okruženju na svim tržištima, Ericsson Nikola Tesla je u 2013. godini ostvario odlične poslovne rezultate i osnažio svoju tržišnu poziciju. Tijekom godine nastavili smo raditi na nizu strateških projekata i inicijativa oslanjajući se na tehnološko liderstvo, znanje naših zaposlenika te partnerstvo s kupcima. Dobrim rezultatima pridonijele su aktivnosti usmjerene na poboljšanje učinkovitosti i optimizaciju troškova, što je rezultiralo porastom profitabilnosti.

Sukladno tome, operativna dobit bilježi porast od 9,1% dok je neto dobit veća za 13,7% u odnosu na prethodnu godinu. Bruto marža porasla je na 16,4% prvenstveno zbog povoljnijeg asortimana prodanih proizvoda i usluga. Povrat od prodaje (ROS) bilježi porast na 10,7%. Ukupna novčana sredstva uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu krajem 2013. godine iznose 521,2 milijuna kuna. Godinu smo završili sa solidnim novčanim tokom od poslovnih aktivnosti u iznosu od 141,2 milijuna kuna i konverzijom novca od 98%. Kompanija ima stabilnu bilancu s ukupnom imovinom od 1.048,1 milijun kuna te udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 64%.

Prihodi od prodaje bilježe pozitivan trend na gotovo svim tržištima. Na domaćem tržištu telekom operatori su nastavili ulagati u tržište elektroničkih komunikacija prvenstveno zbog prelaska na nove tehnologije (IMS, proširenje 3G mreže, uvođenje LTE-a...). Tijekom 2013. godine ojačali smo tržišni udio na hrvatskom tržištu i ostvarili porast prihoda od prodaje unatoč neizvjesnoj ekonomskoj situaciji. Na tržištima u regiji također je ostvaren značajan porast prihoda od prodaje, gdje smo između ostalog potpisali strateški ugovor u području transformacijskih sustava za operativnu podršku (OSS) na bosansko-hercegovačkom tržištu, radili na uvođenju 3G mreže na Kosovu te pustili u rad LTE mrežu u Crnoj Gori. Na tržištima Zajednice Neovisnih Država kompanija se repozicionira kako bi se prilagodila izazovnom i dinamičnom tržišnom okruženju. Prihodi od prodaje bilježe pad u odnosu na prethodnu godinu, što je očekivano s obzirom na veliki ugovor s Rostelekom koji smo potpisali i gotovo u potpunosti realizirali u 2012. U tijeku su aktivnosti na projektima modernizacije i izgradnje mobilnih mreža s kupcima u Gruziji i Rusiji te na implementaciji pilot projekta informacijskog sustava zdravstvene skrbi u Armeniji.

Nastavljamo doprinositi ispunjenju vizije umreženog društva i Ericssonovom tehnološkom liderstvu inovativnim e-rješenjima poput e-Zdravstva, e-Poziva, e-Katastra i zemljišnih knjiga i dr.

Značajan dio naših aktivnosti odnosi se na istraživačko-razvojne te druge ekspertne aktivnosti unutar Ericssonovog tržišta. Tijekom godine ojačali smo svoju poziciju što je rezultiralo porastom volumena poslovanja i novim odgovornostima. Prihodi ostvareni od razvojno-istraživačkih aktivnosti u segmentima naprednih radio mreža, platformi i poslužitelja fiksnih mreža te od aktivnosti ostalih ekspertnih centara čine 42% ukupnih prihoda od prodaje.

U 2013. godini osnažili smo naše temeljno poslovanje, zaposlili 160 novih stručnjaka uglavnom za rad na poslovima istraživanja i razvoja te obilježili 60 godina partnerstva s korporacijom Ericsson. Poduzeli smo i važne korake u izgradnji liderske pozicije u novim i ciljanim ključnim područjima (4G/LTE, OSS/BSS, TV i medijska distribucija, usluge, rješenja u oblaku). Postupno povećavamo alokaciju resursa te kontinuirano razvijamo kompetencije u naznačenim ključnim područjima. Nadalje, ostajemo usmjereni na profitabilan rast, veću učinkovitost, daljnje poboljšanje obrtnog kapitala i konkurentnost.

S vremenom očekujemo oporavak telekomunikacijske industrije na našim tržištima. Predviđa se daljnji rast potrebe za brzim i ultra brzim pristupom Internetu, multimedijalnim sadržajem kao i uslugama u oblaku. Značajno će rasti broj korisnika “smart” mobilnih korisničkih uređaja (smartphone i tableti). Snažno će porasti podatkovni promet u fiksnim i mobilnim mrežama. Širokopojasni pristup mobilnim tehnologijama nastavit će intenzivan rast daljnjom implementacijom 3G i 3,5G mobilnih tehnologija, a u Hrvatskoj i intenzivnijom implementacijom LTE tehnologije.

U rubnim i jezgrenim mrežama nastavlja se transformacija prema „all IP“ konvergentnim mrežama sljedeće generacije. Također očekujemo modernizaciju OSS (operativni sustav podrške) i BSS (poslovni sustav podrške) sustava kao i IPTV platformi, a sve to će u konačnici omogućiti operatorima pružanje širokog spektra konvergencijskih usluga s naglaskom na veće zadovoljstvo krajnjih korisnika (user experience).

Dugoročni temelji naše industrije ostaju atraktivni i uz naše strateške inicijative dobro smo pozicionirani za daljnju podršku našim kupcima u transformacijskom ICT tržištu.“

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice