Novosti


Poslovni rezultati korporacije Ericsson u prvom tromjesečju 2014. godine

  Kategorije: Poslovni rezultati


„Prodaja za usporedne stavke, prilagođena za tečajne razlike, pala je 7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uz nastavak negativnog utjecaja Sjeverne Amerike i Japana. Svi segmenti poslovanja pokazuju poboljšanje marže“, kaže Hans Vestberg, predsjednik i generalni direktor korporacije Ericsson.

  • Prodaja u tromjesečju iznosila je 5,3 milijardi eura (u istom tromjesečju prethodne godine 5,8 milijardi eura). Prodaja za usporedne stavke,  prilagođena za tečajne razlike, pala je 7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i 28% u odnosu na prethodno tromjesečje
  • Prodaja je manja, prvenstveno u Sjevenoj Americi i Japanu, što je djelomice neutralizirano rastom u Kini, Srednjem Istoku i Južnoj Americi
  • Poslovni miks prvenstveno je pod utjecajem projekata povećanja kapaciteta mobilnog širokopojasnog pristupa. Dobiveni ključni ugovori će postupno utjecati na prodaju i poslovni miks, ponajviše u drugom dijelu godine.
  • Operativna marža bilježi porast u svim segmentima te iznosi 5,5%,  dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 4%. Porast operativne marže prvenstveno je rezultat prodaje u području  povećanja kapaciteta mobilnog širokopojasnog pristupa i manjih troškova restrukturiranja.
  • Operativna dobit iznosi 291,8 milijuna eura  (235,7 milijuna eura)
  • Novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosi 1,06 milijardi eura, zbog priljeva od Samsunga vezanih za novi licencni ugovor te smanjenja potraživanja od kupaca.
 
Komentar Hansa Vestberga, predsjednika i generalnog direktora korporacije Ericsson:

„Prodaja za usporedne stavke, prilagođena za tečajne razlike, pala je 7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uz nastavak negativnog utjecaja Sjeverne Amerike i Japana. Svi segmenti poslovanja pokazuju poboljšanje marže.

Glavni razlozi za pad prodaje su, kao što smo već komunicirali, manji prihodi od strane dva velika projekta pokrivanja mobilnim širokopojasnim pristupom u Sjevernoj Americi, koji su dostigli vrhunac u prvoj polovici 2013. godine te utjecaj smanjenih aktivnosti u Japanu. Ovo je djelomice neutralizirano rastom u Kini, Srednjem Istoku i Južnoj Americi. Padu prodaje bio je izložen segment mreža kao i globalnih usluga povezanih s izvedbama mreža.

Naša usredotočenost na profitabilnost se isplatila jer se bruto marža poboljšala u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uključujući i isključujući restrukturiranje. U svim segmentima su također poboljšane i operativne marže. Poslovni miks je u tromjesečju prvenstveno pod utjecajem projekata vezanih uz povećanje kapaciteta mobilnog širokopojasnog pristupa. Uz navedeno, neki od naših kupaca su više investirali u softver s ciljem poboljšanja mrežnih performansi i doživljaja korisnika.

Operativni novčani tok iznosio je 1,06 milijardi eura, u usporedbi s negativnim operativnim novčanim tokom od 336,7 milijuna eura u prvom tromjesečju prošle godine. Samsungova isplata, vezana uz prava intelektualnog vlasništva, kao i smanjena prodaja pozitivno su utjecali na novčani tok. Nastavak naših napora da smanjimo radni kapital unaprijeđenjem procesa „od narudžbe do gotovine“ napreduje dobro.

Sjevernu Ameriku trenutačno obilježavaju investicije operatora u povećanje kapaciteta i kvalitete. U isto vrijeme nastavljamo jačati naš položaj u strateškim područjima. Drago nam je da nas je AT&T odabrao za svog partnera za njihovu inicijativu pod nazivom Domain 2.0 čiji je cilj pojednostavljenje i skalabilnost Network Function Virtualization (NFV) i Software-Defined Networking (SDN) za bolju iskorištenost mreže.

U Sjeveroistočnoj Aziji, konkretno u Kini  nastavljamo raditi na temelju prije potpisanih 4G/LTE ugovora. Uz to smo potpisali važne 4G/LTE ugovore u Japanu i Tajvanu.

U Europi smo potpisali petogodišnji ugovor koji je dio Vodafoneovog projekta Spring. On uključuje nadogradnje i proširenja Vodafoneovih 2G i 3G mreža te izgradnju 4G/LTE mreže uz profesionalne usluge.
Potražnja za našim uslugama se nastavlja i u ovom smo tromjesečju potpisali nove ugovore u području upravljanih usluga u više regija.

Uz sedam dodatnih operatora koji su zainteresirani za probni radom Ericsson Radio Dot sustava, svjedočimo i o snažnom interesu za ovo rješenje. Inovativno rješenje za male ćelije u interijerima bit će komercijalno dostupno tijekom ove godine.

Na temelju sadašnjih pokazatelja, najznačajniji potpisani ugovori trebali bi postupno utjecati na prodaju i poslovni miks, ponajviše u drugom polugodištu ove godine.

Politička nesigurnost prevladava u dijelovima Srednjeg Istoka i Afrike i još uvijek utječe na prodaju. Također je povećana politička nesigurnost u Rusiji i Ukrajini. Prošle godine Ericsson je upravo na ruskom i ukrajinskom tržištu ostvario prodaju od 662,3 milijuna eura. Trenutačna politička nesigurnost još nije utjecala na prodaju u prvom tromjesečju.

Na transformirajućem ICT tržištu, Ericsson se nastavlja razvijati investirajući u temeljno poslovanje, ali isto tako i u nova ciljana područja. Uz pomoć našeg vodstva u tehnologiji i uslugama dobro smo pozicionirani da nastavimo biti značajan partner našim kupcima u osvajanju novih tržišnih prilika.
 
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice