Novosti


Predstavljen IPA 2009 projekt za agenciju za lijekove i medicinske proizvode RH

  Kategorije: Događanja Projekti


U utorak, 16. rujna u prostoru kompanije Ericsson Nikola Tesla predstavljen je projekt „Pripreme za eCTD i implementaciju digitalnog arhivskog informacijskog sustava“ čiji je krajnji korisnik Agencija za lijekove i medicinske proizvode RH (HALMED).Cilj ovog projekta financiranog putem IPA 2009 Programa Europske unije za Hrvatsku je bio potpora HALMED-u što učinkovitijem sudjelovanju u europskoj regulatornoj mreži za lijekove.

Ericsson Nikola Tesla je na ovom projektu zadužena za 839.999 eura vrijedan ugovor „Digitalni arhivski informacijski sustav Agencije za lijekove i medicinske proizvode“, dok je mađarska tvrtka AAM Management Information Consulting Ltd. putem ugovora „Analiza poslovnih procesa i unaprjeđenje Agencije za lijekove i medicinske proizvode“ vrijednog 280.000 eura bila zadužena za analizu i redizajn poslovnih procesa.

Informacijsko-komunikacijski sustav koji Ericsson Nikola Tesla implementira za HALMED  kroz ovaj projekt u trajanju od 9 mjeseci pruža centralizirani pristup i bolju kontrolu nad dokumentacijom koja se koristi u svakodnevnom radu Agencije, olakšava razmjenu informacija s drugim korisnicima te tako doprinosi poboljšanju kvalitete i učinkovitosti poslovanja HALMED-a  i učinkovitoj primjeni informacijskih i komunikacijskih usluga unutar europske regulatorne mreže za lijekove.
 
Dr. sc. Viola Macolić Šarinić u pozdravnom je govoru istaknula kako je zbog temeljitih i pravovremenih priprema za pristupanje EU HALMED danas prepoznat kao kvalitetan partner u europskoj regulatornoj mreži te zaključila: „Ovaj projekt uistinu je opravdao visoka očekivanja i pružio HALMED-u potrebnu potporu u pripremi za funkcioniranje u integriranom europskom regulatornom prostoru te unaprijedio kvalitetu i učinkovitost našeg poslovanja.“
 
Predsjednica Ericssona Nikole Tesle govorila je o kompanijskom bogatom iskustvu i ekspertizi u velikim kompleksnim projektima, posebno onima u sektoru zdravstva, na kojima kompanijski stručnjaci rade i u globalnim timovima, za što je primjer i suradnja u izradi  Ericssonovog sustava za udaljeni nadzor pacijenata koji je osvojio M2M TeleHealth nagradu za 2014. Pri tom je rekla: „Posebno smo ponosni na projekt e-zdravstva u Hrvatskoj koji je realiziran u suradnji s Ministarstvom zdravlja i HZZO. Upravo zato ovaj projekt smatramo prirodnim nastavkom našeg angažmana u sektoru zdravstva. Drago nam je da smo kroz ovaj projekt uspostavili odličnu suradnju s HALMED-om koji je jedan od važnih čimbenika u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Svojom profesionalnošću i stručnošću te izrazitom motivacijom za postizanje izvrsnosti u poslovanju kojoj smo svjedočili u radu na ovom projektu, HALMED se dokazao kao odličan partner. Implementacija informacijsko-komunikacijskog sustava koju provodimo kroz ovaj projekt omogućava učinkovitije sudjelovanje Agencije u razmjeni znanja na razini EU koja omogućava postizanje najviših standarda, optimalno korištenje znanstvenih resursa Europe te razvoj visokokvalitetnih, učinkovitih i sigurnih lijekova za pacijente. Ericsson Nikola Tesla na taj način daje svoj doprinos učinkovitom suočavanju državnog sektora s izazovima umreženog društva u kojem živimo.“ 

Zamjenik ministra zdravlja, prim. Marijan Cesarik, dr. med., istaknuo je kako je ovaj projekt od velike važnosti za HALMED kao regulatornu agenciju za lijekove te da će se dobrobiti ovog projekta moći dugoročno pratiti i koristiti i u budućnosti. Uz to, zamjenik ministra zdravlja,  naglasio je kako ovakvih uspješnih projekata, s ostvarenim rezultatima projekta, mora biti više te se nada da će HALMED i dalje koristiti mogućnosti fondova EU kroz europske strukturne  i investicijske fondove.

Mirella Rašić iz Predstavništva Europske komisije u Zagrebu istaknula je da je pitanje zdravstva jedno od ključnih pitanja za EU te dodala: „Ovi projekti, premda tehnički u prirodi, predstavljaju još jedan, nužan korak  nastavka povezivanja Hrvatske sa ostalim članicama EU. Sa izazovima se suočavamo zajedno, i na temeljima suradnje moramo nastaviti.“
 
Projekt su iz različitih rakursa predstavili djelatnici HALMED-a Arian Rajh i Maja Lovrek te Tiana Pribanić iz Ericssona Nikole Tesle i Ratko Gospodnetić, predstavnik AAM Management Information Consulting Ltd.
 
Održavanje ovog događanja u prostoru kompanije Ericsson Nikola Tesla bilo je i prigoda da uzvanici posjete Tehnološki put na kojem su im predstavljene inovativne tehnologije i rješenja na praktičnim primjerima ostvarenih projekata kao dio šire vizije umreženog društva budućnosti.
 
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

 

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice