Novosti


Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra (ZIS)

  Kategorije: Investitori Ugovori


Ministarstvo pravosuđa i Državna geodetska uprava potpisali su s kompanijom Ericsson Nikola Tesla d.d. ugovor za nadogradnju i širenje Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS), deset mjeseci nakon završetka projekta u kojem je, sredstvima Europske unije za Republiku Hrvatsku, razvijen javni portal “Sve na jednom mjestu” (tzv. One Stop Shop).

Funkcijska struktura ZIS-aProjekt u iznosu od 26 milijuna kuna financiran je sredstvima Svjetske banke i predstavlja nastavak prethodnog ugovora usmjerenog na razvoj i širenje sustava čime ZIS postaje jedini, cjeloviti alat koji integrira digitalizirane podatke iz zemljišnih knjiga i katastra za područje cijele Republike Hrvatske.
 
Realizacija navedenog ugovora nadograđuje sustav koji na nacionalnoj razini povezuje sustave iz domene e-Uprave, a čija je implementacija već započela, te će značajno povećati razinu pravne sigurnosti, racionalizirati sustav zemljišnih knjiga i katastra, pojednostaviti poslovne procese, osigurati da se usklađeni podaci iz dvaju sustava više ne razilaze te povećati brzinu i kvalitetu pružanja usluga.
 
Za građane to znači da će javnu ispravu moći dobiti u bilo kojem uredu, neovisno o tome koja je institucija nadležna za nekretninu te da će moći na jednom mjestu dobiti službene podatke vezane uz opis nekretnine, njen smještaj u prostoru i vlasničku strukturu.
 
„Uvođenjem ZIS-a, uz digitalno potpisane dokumente, građanima i poduzetnicima omogućit će se lakši i brži pristup podacima iz katastra i zemljišnih knjiga i stvoriti bolje uvjete za poslovanje“, kazao je ministar pravosuđa mr.sc. Orsat Miljenić.
 
„Informatizacija tijela države uprave jedan od strateških razvojnih okvira Hrvatske koji će građanima Republike Hrvatske znatno uštedjeti vrijeme i novac te im omogućiti kvalitetniju i dostupniju uslugu. Centralna aplikacija zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS) omogućit će, po prvi puta, sređivanje i objedinjavanje svih podataka koji se tiču definiranja i smještaja zemljišta - katastarskih podataka i vlasništva nad zemljištem upisanog u zemljišne knjige - gruntovnice. Uvođenje ZIS-a vidim i kao važan preduvjet za povećanje investicija u Hrvatskoj jer će svakako doći do unaprjeđenja efikasnosti i sigurnosti tržišta nekretnina“, istaknula je ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja, mr.sc. Anka Mrak Taritaš.
 
Komentirajući potpisani ugovor mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericsson Nikola Tesla d.d. naglasila je: “Veseli me što, kao tehnološki partner i kompanija znanja s inovativnim portfeljom visoke dodane vrijednosti, sudjelujemo u mnogim ICT unaprjeđenjima na dobrobit društva i pojedinca. Uvjerena sam da će ZIS, zahvaljujući izvrsnim kompetencijama naših stručnjaka, pridonijeti sigurnom i brzom dostupu do svih informacija potrebnih za kvalitetno donošenje odluka koje će u konačnici povećati zadovoljstvo naših građana i kvalitetu usluga e-Uprave, jer bez toga teško možemo postići visoku razinu konkurentnosti koja će našoj zemlji omogućiti gospodarski oporavak, a nama prosperitet na zahtjevnom globalnom tržištu.“
 
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice