Novosti


Međunarodni dan djevojaka i žena u ICT-u

  Kategorije: Događanja


Hrvatska se nizom aktivnosti, ove godine po prvi put, pridružila globalnom pokretu ukupno 140 zemalja diljem svijeta koje 23. travnja ove godine obilježavaju Međunarodni dan djevojaka i žena u ICT-u (International Girls in ICT Day). Nositelj aktivnosti u našoj zemlji je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) kao članica Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU), a partneri u projektu su zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) te kompanija Ericsson Nikola Tesla (ENT).

Već šestu godinu zaredom, svakog četvrtog četvrtka u četvrtom mjesecu djevojkama i ženama nude se posebne prilike i dodatna motivacija sagledavanja vlastite budućnosti u svijetu ICT-a. Usprkos činjenici da je još u 19 stoljeću prvi strojni algoritam napisala žena, Ada Lovelace po kojoj je i nazvan programski jezik Ada, čime je postala prvim priznatim programerom u povijesti, a autorica prvog programa prevoditelja (compiler) koji je popularizirao ideju o strojno neovisnim programskim jezicima bila je također žena, Grace Hooper, tehnologije, pa tako i ICT, još uvijek su tradicionalno „muški svijet“. Suvremeno društvo još uvijek robuje brojnim predrasudama i stereotipima pa događanja vezana uz ovaj simbolički dan imaju za cilj promjenu rodno neuravnotežene percepcije i povećanje broja žena koje se obrazuju i rade u jednom od najperspektivnijih sektora gospodarstva, ali i znanosti.
 
Aktivnosti su započele još prošlog tjedna posjetom grupe srednjoškolki i studentica kompaniji u kojoj ih je primila predsjednica ENT-a, mr.sc. Gordana Kovačević, a nakon poticajnog razgovora djevojke su s velikim zanimanjem razgledale i kompanijski Tehnološki put.

Okrugli stol na temu „Djevojke i žene u hrvatskom ICT sektoru – obje strane medalje“, kao završno događanje, pokazao je i dokazao kako je doprinos žena hrvatskom ICT sektoru već vrlo velik, a prepuna Siva vijećnica FER-a i još mnoga nepostavljena pitanja za koja, zbog ogromnog interesa, nije bilo dovoljno vremena posvjedočila su da u ICT segmentu ima još puno prostora za postizanje istinske rodne ravnopravnosti, ali i da u ovom području Hrvatska ima niz svjetski relevantnih uspješnih žena i organizacija, odnosno praksi. Uvodne prezentacije prof. dr. sc. Mirte Baranović sa FER-a, Vedrane Miholić, osnivačice Programerka i Višnje Ljubičić, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, potaknule su diskusiju koja je kulminirala tijekom interaktivnog panela u kojem su sudjelovale još i Gordana Kovačević, Ivana Matić ispred portala Women in Adria te Tanja Pušelj Ostroški iz IN2. Sudionice rasprave su se složile kako predrasuda prema ženama u ovom interdisciplinarnom i inovativnom zanimanju još uvijek ima, ali ih se upornošću, kreativnošću i znanjem može savladati, o čemu svjedoče i njihovi osobni primjeri uspješnog pariranja muškim kolegama. Posebno ističemo zapažen nastup Gordane Kovačević, koja je snagom autoriteta s pokrićem na globalnom tržištu, s pozicije lidera u ICT kompaniji koja zapošljava gotovo 30 posto žena, jasno dokazala da je ICT prevažno i preveliko područje da bismo ga prepustile samo muškarcima. Upravo to je sektor budućnosti i prosperiteta u kojem uspjeh, marljivost i nove ideje ne poznaju nepotrebna ograničenja, pa ni rodne razlike. 
 
Video

Program događanja

Više na ITU stranicama
 
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice