Novosti


Rezultati poslovanja Ericssona Nikole Tesle u prvih devet mjeseci 2015. godine

  Kategorije: Poslovni rezultati



Komentar Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle: "Prihodi od prodaje u prvih devet mjeseci veći su 6,2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ostvaren je značajan porast prihoda od aktivnosti na Ericssonovom tržištu, čime je neutraliziran pad prihoda na ostalim tržištima. Tijekom 2015. godine u Ericsson Nikola Tesla Grupi zaposlili smo 410 novih stručnjaka.

Izvještaj prvih devet mjeseci 2015.Gotovo svi ključni financijski pokazatelji poslovanja pokazuju pozitivna kretanja. Operativna dobit bilježi porast od 10% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosi 61,2 milijuna kuna, dok je neto dobit porasla 3% i iznosi 60,9 milijuna kuna. Bruto marža niža je u odnosu na prethodnu godinu, kao posljedica promjene u asortimanu prodanih proizvoda i usluga (porast usluga Ericssonu) i kontinuiranog pritiska na cijene. Ova promjena u asortimanu rezultira nižom maržom, ali istovremeno manjom izloženošću poslovnim i operativnim rizicima. Naša neprekidna  usmjerenost na troškovnu učinkovitost donosi dobre rezultate. Prodajni i administrativni troškovi smanjeni su za 11% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, čime je ostvaren solidan porast operativne dobiti. Snažan novčani tok iz poslovnih aktivnosti u iznosu od 138,1 milijun kuna rezultirao je porastom ukupnih novčanih sredstava, uključujući kratkoročnu financijsku imovinu, na 195,8 milijuna kuna. Učinkovitost obrtnog kapitala mjerena pokazateljem „Dani vezivanja obrtnih sredstava“ iznosi 33 dana. Stopa konverzije novca je visokih 138%.

Na domaćem tržištu, uz intenzivne aktivnosti s našim glavnim kupcima u operatorskom segmentu, vjerujem da je prepoznata uloga Ericssona Nikole Tesle u informatizaciji nacionalnog sustava zdravstva i realizaciji projekata koji osiguravaju učinkovitije upravljanje na razini državne uprave. Prihodi od prodaje niži su od prošlogodišnjih jer su naši kupci u segmentu radio pristupne mreže i području e-sustava smanjili investicije ili odgodili zaključivanje ugovora. Što se izvoznih tržišta tiče, nove poslovne prilike, prvenstveno na bosansko-hercegovačkom tržištu očekujemo u sljedećem razdoblju. Na tržištu Zajednice Neovisnih Država u tijeku su marketinško-prodajne aktivnosti na nekoliko projekata u telekom segmentu te u segmentu Industrije i društva (e-zdravstvo).

Krajem rujna obilježili smo 15. godišnjicu Ljetnog kampa Ericssona Nikole Tesle. Ovaj projekt uspješan je primjer povezivanja obrazovanja i gospodarstva kojeg smo pokrenuli u suradnji s FER-om 2001. godine. Do danas je kroz Ljetni kamp prošlo više od 600 studenata, koji su uz podršku mentora iz zemlje i inozemstva realizirali više od 400 projekata. Na taj način pronalazimo top talente i jačamo svoju poziciju na zahtjevnom globalnom tržištu. Istodobno studentima pružamo mogućnost da u timovima rade na inovativnim visokotehnološkim projektima.

Tijekom trećeg tromjesečja pokrenuli smo novi ciklus strateškog planiranja za razdoblje do 2018. godine, detaljno analizirajući trenutačno stanje na svim relevantnim tržištima kao i trendove vezane uz buduća kretanja u ICT industriji. Cilj nam je ojačati poziciju u strateškim segmentima poslovanja (4G/LTE, OSS/BSS, TV i medijska distribucija, upravljane usluge, industrija i društvo) te na Ericssonovu tržištu zadržati postojeće i proširiti odgovornosti uz visoku kvalitetu isporučenih usluga.

Uz naše strateške inicijative dobro smo pozicionirani za stvaranje vrijednosti našim kupcima na transformirajućem ICT tržištu.“
 
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice