Novosti


Na putu u digitalnu ekonomiju

  Kategorije: Događanja


U organizaciji Ministarstva gospodarstva, u Rijeci je održan 2. nacionalni ICT summit sa željom podizanje svijesti o nužnosti transformacije hrvatskog gospodarstva za ekonomiju novog doba - digitalnu ekonomiju. Konkretne primjere i iskustva u transformaciji prezentirali su, uz čelne predstavnike institucija i gospodarstva, i stručnjaci Ericssona Nikole Tesle.

Digitalne tehnologije radikalno mijenjaju tradicionalne proizvodnje i usluge, mijenjaju poslovni okoliš, uvode inovativnost u poslovne modele, omogućuju prijenos znanja i pristup međunarodnom tržištu te snažno preoblikuju granice poduzeća i odgovornost lidera.

Ministar Vrdoljak, najavljujući implementaciju konkretnih mjera kojima će ICT sektor svojim tehnološkim rješenjima jačati konkurentnost svih ostalih sektora, istaknuo je predviđanja o rastu ICT sektora po stopi od 10 posto godišnje do 2020. godine. Hrvatska se zato žurno usklađuje sa EU strategijom za digitalno jedinstveno tržište gdje se krije veliki potencijal dodatnog rasta, dodao je Vedran Kružić, pomoćnik ministra gospodarstva i predsjednik Nacionalnog vijeća za digitalnu ekonomiju.

Predsjednik hrvatskog Klastera konkurentnosti ICT industrije Hrvoje Strepački izdvojio je kao pozitivne primjere projekte e-zdravstvo te projekt fiskalizacije. Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić naglasio je kako bez digitalizacije ne možemo sudjelovati u svjetskom gospodarstvu.

Panel raspravaKonkretne primjere i iskustva prezentirali su lideri koji su sudjelovali u panel raspravi “Razvojem digitalne ekonomije do  transformacije gospodarstva i društva”. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, između ostalog, osvrnula se na Indeks digitalnog gospodarstva i društva (DESI) Europske komisije.  On pokazuje sposobnost neke države da iskoristi globalni zamah digitalne ekonomije i multiplicira potencijale koje otvara digitalizacija. Države koje bolje stoje na ovoj ljestvici mogu očekivati brži rast ekonomije, lakše privlačenje stranih investicija, brži rast životnog standarda građana i općenito veći prosperitet za mlade u sljedećih desetak godina. Indeks DESI čini pet pokazatelja: povezivost, ljudski potencijali, korištenje interneta, integracija digitalne ekonomije i digitalne javne usluge. S obzirom na aktualni status razvoja te potrebe korištenja  ICT tehnologije, G. Kovačević smatra da uskoro neće biti potrebno naglašavati digitalna ekonomija jer će naprosto biti nemoguće živjeti  i raditi bez korištenja ICT tehnologije u svim aspektima ljudskog i prirodnog djelovanja. U tom kontekstu, razvoj, istraživanje i inovativnost u svemu što radimo postaju važan preduvjet korištenja svih potencijala  umreženog društva.

Panelisti su suglasni u stavu da su Hrvatskoj za uspješnu transformacije važne i vještine, digitalne kompetencije i znanja u razvoju nove digitalne ekonomije pa stoga obrazovni programi moraju odgovorati zahtjevima poslova digitalnog doba. 

Na panel raspravi Pametni gradovi i utjecaj digitalno tehnoloških trendova na razvoj društva Damir Medved, menadžer za prodaju u novim područjima, objasnio je kako digitalne tehnologije i trendovi (Big Data, Cloud Computing i Internet of Things) mijenjaju način na koji poslujemo i živimo te omogućuju bolju isporuku javnih usluga, bolju uporabu resursa i manji utjecaj na okoliš.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice