Novosti


Pobijedi dijabetes - ponesi glukometar u svoj Dom zdravlja

  Kategorije: Događanja Portfelj Projekti


Svjetski dan zdravlja, kojeg u spomen na datum osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije obilježavamo 7. travnja, ove se godine odvija pod sloganom „Pobijedi dijabetes“ i posvećen je borbi protiv šećerne bolesti. Kako samo u Hrvatskoj živi preko 230 tisuća osoba s dijabetesom to je ujedno jedan od naših najvećih, ali i globalno najprisutnijih javno zdravstvenih problema. Budući da tek manji dio pacijenata postiže željeni ishod terapije i živi bez komplikacija, u pravovremenom i što kvalitetnijem upravljanju ovom bolešću suvremenog doba odnedavno im pomaže informacijsko-komunikacijski pilot projekt "Ponesi glukometar u svoj Dom zdravlja".

Promotivna akcija

Promotivna akcija započela je krajem prošle godine lecima i plakatima po zagrebačkim tramvajima i autobusima te na ukupno deset lokacija Doma zdravlja Zagreb Centar i Doma zdravlja Zagreb Zapad koji su operativno uključeni u projekt. Ovaj pilot omogućuje obiteljskim liječnicima i patronažnim sestrama jednostavniji i brži uvid u točne podatke o mjerenjima glukoze u krvi obavljenim izvan zdravstvenih ustanova čime se značajno povećava djelotvornost njihovog stručnog savjetovanja. Važno je naglasiti kako pilot projekt na kojem uspješno surađuju tvrtke uniGluko s istoimenim proizvodom, MCS Grupa s aplikacijom Medicus.Net te kompanija Ericsson Nikola Tesla kao isporučitelj nacionalnog sustava za pohranu mjerenja učinjenih izvanbolničkim uređajima mZdravlje i Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava RH (CEZIH), koristi postojeće mehanizme razmjene podataka te se u potpunosti uklapa u već implementirane procese e/m-zdravstva.

Očitavanje podatakaPodaci očitani iz glukometara tako zamjenjuju često netočne ili nepotpune podatke iz dnevnika samokontrole pa se očekuje da će to smanjiti broj komplikacija kao i troškove terapije dijabetesa u zdravstvenom sustavu. Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje pilot projektom dobivaju uvid u novi suvremeni ICT alat za poboljšanje učinkovitosti, pravovremenosti, sigurnosti i kvalitete medicinskih usluga. Ovo također pruža realan temelj za kreiranje jedinstvenog registara glikemija te, kroz platformu mZdravlje, omogućuje integraciju mnogobrojnih raznorodnih podataka dobivenih najrazličitijim uređajima u centralni sustav.

Sa stajališta korisnika procedura je jednostavna: treba samo ponijeti svoj glukometar u Dom zdravlja na jednoj od sljedećih zagrebačkih adresa: Runjaninova 4, Martićeva 63 a, Avenija Većeslava Holjevca 22, Grgura Ninskog 3, Kruge 44, Prilaz baruna Filipovića 11, Dragutina Golika 34, Vrtlarska 1a, Gandhijeva 5 te Zvonigradska 9. Tamo će patronažna sestra pomoću uniGluko uređaja podatke dobivene svakodnevnim višekratnim mjerenjima za nekoliko minuta sinkronizirati i dostaviti ih u nacionalni sustav mZdravlje koji je već integriran  u CEZIH. Pomoću aplikacije Medicus.Net ti podaci postaju dostupni izabranom obiteljskom liječniku svakog pojedinog pacijenta što olakšava prilagodbu terapije i savjete za kontrolu bolesti.

Posebno je vrijedna činjenica da stručnjaci sada po prvi put mogu spojiti podatke očitane iz glukometara s podacima iz CEZIH-a. Tako dobivena analiza, s potencijalom za proširenje novim podacima kada se za to ukaže potreba, pruža vrijednu povratnu informaciju čiji je konačni cilj poboljšanje zdravstvene skrbi te bolja edukacija i kvalitetniji život pacijenata. Potvrđuju to i izjave svih partnera na ovom pilot projektu.

Doc.dr.sc Antonija Balenović, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb-CentarDoc.dr.sc Antonija Balenović, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb-Centar, ujedno i najveće takve ustanove u Hrvatskoj:
U svakoj bolesti ključno je vrijeme do utvrđivanja dijagnoze ili pojave različitih smetnji. Poznato je da digitalne tehnologije omogućavaju brže i učinkovitije povezivanje ljudi i procesa, te na taj način i rješavanje različitih problema. U svijetu zdravlja i zdravstva nove e-tehnologije prepoznate su kao korisne jer štede vrijeme, novac i pridonose kvaliteti zdravstvenih usluga, a time i boljim zdravstvenim ishodima pa se sve šire primjenjuju. Osobito mi je drago da ovako inovativno rješenje može biti korisno u bolesnika s dijabetesom koji predstavlja i veliki javnozdravstveni problem današnjice, te da se primjenjuje u suradnji s Domom zdravlja Zagreb Centar, čija je temeljna uloga upravo briga o očuvanju zdravlja u zajednici.

Dr.sc. Miroslav Hanževački, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb-ZapadDr.sc. Miroslav Hanževački, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb-Zapad:
Dom zdravlja Zagreb Zapad je kontinuirano predan unapređivanju skrbi za bolesnike. Uz stalno podizanje kvalitete neposrednog kontakta s građanima želimo kvalitetno koristiti i moderne tehnologije koje pomažu u skrbi za zdravlje. UniGluco je kvalitetan projekt u kojem smo od samog početka, a koji povezuje vrhunska inovativna tehnička rješenja s praktičnim radom liječnika u skrbi za oboljele od dijabetesa kroz olakšanje pristupa zabilježenim vrijednostima šećera u krvi neovisno o uređaju koji bolesnik koristi. Očekujemo da ćemo temeljem dosad prikupljenih iskustava s pristupnih točaka i snažnijeg uključivanja oboljelih stvoriti veliku bazu podataka i iskustava koje će unaprijediti skrb o oboljelima od dijabetesa.

Mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole TesleMr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle:
Ponosna sam na ulogu tehnološkog partnera koju kompanija Ericsson Nikola Tesla ima u ovom projektu, a u okviru koje smo uspješno integrirali platformu mZdravlje, utemeljenu na Ericsson Mobile Health sustavu, sa sustavima uniGLUKO i Medicus. Budući da je naša kompanija isporučitelj i CEZIH-a i platforme mZdravlje sustavi su međusobno integrirani pa se ovo ICT rješenje uklapa u postojeće procese. Štoviše, ova racionalna nadogradnja ujedno je i unaprjeđenje naših strateških aktivnosti u području e/m-zdravstva na kojima stručnjaci Ericssona Nikole Tesle intenzivno rade već 15 godina, a po kojima smo prepoznati i izvan granica Hrvatske. Vjerujem da će iskustva i povratne informacije iz ovog projekta poduprijeti našu viziju prema kojoj je krajnji smisao umreženog društva kojem težimo prvenstveno dobrobit svakog pojedinca te društva u cjelini.

Branko Šoštarić, direktor MCS GrupeBranko Šoštarić, direktor MCS Grupe:
MCS Grupa je, kao partner u ovom projektu, uključena u integraciju svog programskog rješenja Medicus.Net u ordinacijama opće/obiteljske medicine sa sustavom uniGluko. Time je liječnicima omogućen uvid u vrijednosti mjerenja glukoze u krvi (GUK) za svakog pojedinog pacijenta izravno u aplikaciji Medicus.Net. Ovom integracijom između uniGluko sustava i programa Medicus.Net, a posredstvom sustava mZdravlje, liječniku opće/obiteljske medicine omogućen je izravan i trenutačni uvid u vrijednosti izmjerene na glukometru. One se trenutačno upisuju u panel pacijenta kod njegovog izabranog liječnika, a liječniku se, u slučaju povišenih vrijednosti GUK-a, omogućava brza reakcija. Time je liječniku olakšano praćenje mjerenja GUK za svoje pacijente što značajno pridonosi prevenciji komplikacija kod oboljelih od dijabetesa i uspješnosti kontrole bolesti uz značajno povećanje kvalitete života.

Siniša Drobnjak, direktor uniGLUKO-aSiniša Drobnjak, direktor uniGLUKO-a:
Sretni smo da nam je pružena prilika da pokažemo velike mogućnosti "uniGluko" sustava u kontroli i upravljanju dijabetesom. Sam pilot-projekt nastavak je razvoja tehnologije u suradnji s našim partnerom Hrvatskim Telekomom, a koji ima za cilj postići da "uniGluko" u budućnosti bude dostupan svima. Čvrsto vjerujemo da će njegova primjena omogućiti kvalitetniji život osobama s dijabetesom te istodobno osigurati bolje upravljanje troškovima zdravstvenog sustava vezanima uz dijabetes.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice