Novosti


Budućnost je sada

  Kategorije: Događanja


Prva međunarodna Konferencija digitalne medicine pod nazivom "Budućnost je sada", održana 15. travnja u zagrebačkom Hypo centru, okupila je predstavnike vodećih regionalnih i europskih kompanija iz područja digitalne medicine, najvećeg javno privatnog partnerstva između EU i farmaceutske industrije, Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te brojne startup tvrtke koje svoje mjesto na tržištu traže upravo u ovom segmentu poslovanja. Partner i jedan od najznačajnijih sudionika ove konferencije koje je prema nepodijeljenom mišljenju sudionika nadmašila sva očekivanja, bila je i kompanija Ericsson Nikola Tesla.

Kroz osam pozvanih predavanja i dva panela prezentirani su najnoviji dosezi, mogućnosti i inicijative vezane uz suradnju između farmaceutske i IT industrije te digitalizaciju najrazličitijih procesa u zdravstvu, uključujući i potencijal implementacije Big Data, a predstavljena je i 5 milijardi eura vrijedna europska Inovativna farmaceutska inicijativa (IMI2).

Konferencija se dotaknula i osjetljivog pitanja dostupnosti i korištenja osobnih podataka od strane nadležnih tijela javne uprave i kompanija u zdravstvu, a temeljni joj je cilj bio iniciranje povezivanja i suradnje između IT i farmaceutske industrije s fokusom na projekte koji donose jasnu i nedvosmislenu korist za pacijente, a kroz povećanje efikasnosti zdravstvenog sustava i za društvo u cjelini.

Da ova inicijativa za informatizaciju zdravstva ima punu potporu Ministarstva zdravlja, u uvodnom je govoru i kroz panel raspravu o partnerstvu IT-a i zdravstva potvrdio zamjenik ministra zdravlja Ivan Bekavac. Uz pomoćnika ministra u raspravi su sudjelovali i Marjana Majerič iz ljubljanskog Tehnološkog parka, Mihael Furjan, predsjednik uprave Plive te Ivan Lupić, direktor ICT rješenja za industriju i društvo u Ericssonu Nikoli Tesli. On je, uz predstavljanje novih rješenja na kojima kompanija upravo radi, naglasio i dosadašnji doprinos Ericssona Nikole Tesle hrvatskom e-zdravstvu, prvenstveno kroz isporuku Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava RH i globalno prepoznatog eRecepta po čijoj je implementaciji Hrvatska na prvom mjestu u Europi.

Kako ponekad možda ni sami nismo dovoljno svjesni svojih dosega najbolje je, u panel raspravi o digitalnoj transformaciji u korist zdravstva, potvrdio Jesus del Valle iz Bayera izjavivši :“Volio bih da i mi u Njemačkoj imamo ovakav sustav e-recepata kakav imate vi“. Uz njega su u raspravi, primarno posvećenoj trendovima i suvremenim izazovima u zdravstvu, sudjelovali i Milorad Gošev iz Inovativne farmaceutske inicijative, Tatjana Prenđa Trupec, ravnateljica HZZO-a te Mario Ravić, menadžer Ericssona Nikole Tesle odgovoran za rješenja u m-zdravstvu. On je naglasio kako kompanija intenzivno radi na novim tehnološkim rješenjima i aplikacijama koje će olakšati život i liječnicima i pacijentima, a veliko zanimanje pobudila je i njegova pozvana prezentacija upravo na temu m-zdravstva.
Konferencija je potvrdila da je ključ uspjeha kvalitetna razmjena znanja te suradnja i kombiniranje iskustva s mladošću pa je zato poseban dio konferencije bio posvećen startup i mladim tvrtkama čiji su predstavnici imali prilike predstaviti svoj rad i dobiti savjete za daljnji razvoj.

Pred više od 400 sudionika panelisti i govornici konferencije pokušali su i uspjeli objasniti zašto je važno već danas odgovoriti na izazove budućnosti, kako je na otvaranju ovog događanja, u ime organizatora, objasnio Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista.

Živimo u okruženju u kojemu se, zahvaljujući nadolazećem umreženom društvu, sve mijenja pa tako i zdravstvo. No, da bismo boljoj budućnosti zdravstva svjedočili i u sadašnjosti ključno je partnerstvo svih koji sudjeluju u razvoju ovog sustava. Samo tako bi se entuzijazam s ovog skupa mogao pretočiti u stvarni napredak za sve dionike hrvatskog zdravstva, od pacijenata preko medicinskih profesionalaca do tijela javne uprave.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle
 


Povezano:

 


Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice