Novosti


HBOR-ov poticaj izvoznicima

  Kategorije: Događanja


Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), kao razvojna i izvozna agencija Republike Hrvatske, stimulira izvozne poslove hrvatskih gospodarstvenika, posebice na rizičnijim tržištima i posebno poslove manjih poduzetnika. U posljednjih je 15 godina HBOR je plasirao 74 milijarde kuna kredita, a samo u posljednje dvije godine izdano je približno 4 milijarde kuna garancija izvoznicima, kako bi nesmetano mogli konkurirati na međunarodnim natječajima ili otvoriti neko novo tržište, izrečeno je na HBOR-ovoj 15. međunarodnoj konferenciji o poticanju izvoza u hotelu Westin u Zagrebu.

15. međunarodna konferencija o poticanju izvoza HBOR strateški djeluje kao kreditna agencija te komercijalna banka kroz osnovne zadaće: osiguravatelj, kreditor i promicatelj/podržavatelj posebno napora malih i srednjih kompanija na tržištima. Na ovogodišnjem su skupu izvoznici dobili dodatne informacije o financijskim i drugim institucijama koje pružaju podršku izvoznicima na nacionalnoj i globalnoj razini te uslugama koje su im na raspolaganju u izvoznom procesu.

Otvarajući konferenciju, ministar financija Zdravko Marić, ujedno i predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a, spomenuo je da su HBOR i Europska investicijska banka (EIB) potpisale novi ugovor kojim EIB pruža potporu HBOR-u putem garancije. Do sada je EIB u hrvatsko gospodarstvo plasirala više od 4 milijarde eura, a ovo je prvi EIB-ov projekt u Hrvatskoj koji se provodi uz garanciju Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), garantnog fonda uspostavljenog u okviru Plana ulaganja za Europu - tzv. Junckerovog plana. Ministar je naglasio da je to značajan korak naprijed, no poduzetnici i svi ostali u izvoznom procesu, uključujući HBOR te komercijalne banke, moraju se dodatno potruditi da bi adresirali novac koji je sada raspoloživ. Ministar financija je iskoristio skup za poruke gospodarstvenicima/izvoznicima o temeljima porezne reforme te nužnosti da svi zajedno ubrzamo proces njene primjene i implementacije jer je to prvi korak u značajnom rasterećenju gospodarstva te smanjenju porezne presije. Ministar je umjereni optimist te smatra da se ne smije izgubiti niti jedan dan, a kamoli cijela godina za početak reformi. Zato je početak djelovanja nove hrvatske Vlade i započeo konkretnim prijedlogom sveobuhvatne reforme na kojoj su radili brojni stručnjaci nekoliko proteklih mjeseci.

Konkretna izvoznička iskustva i rješenja za probleme izložena su u panelu “Podrška izvoznicima - tko je tko u izvoznom procesu?” uz sudjelovanje Miguela Morgadaoa, direktora za jadransku regiju EIB-a,  Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle, Martine Jus, članica Uprave HBOR-a, Zdenka Adrovića, predsjednika Hrvatske udruge banaka, Alojzija Šestana, direktora Šestan-Busch d.o.o. i Nj.E. Daniela Henry Andrew Maksymiuka, izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Kanade u Republici Hrvatskoj.

Predsjednica Ericssona Nikole Tesle u svom je nastupu naglasila izvoznu orijentaciju naše kompanije te potrebu brzih prilagodbi te velikih promjena u poslovanju uključujući tehnologiju, procese, znanja, poslovne modele i tržišne prilike te dodala: “Za sve to je od strateške važnosti da nas na tržištu odgovarajuće prate svi koji nas mogu kvalitetno podržati. HBOR je naš strateški partner već više godina, suradnja je kvalitetna i razvija se sukladno potrebama i očekivanjima”. Kao prijedlog za unaprijeđenje suradnje, gđa Kovačević je na primjeru otvaranja nekih tržišta npr. ukrajinskog, navela potrebu rane, pravodobne pripreme (znatno prije nego se gospodarstvenici javljaju s konkretnim projektima) za podršku hrvatskim izvoznicima od strane HBOR-a i drugih poslovnih banaka. Taj je prijedlog i od drugih sudionika panela ocjenjen kao kvalitetan doprinos strateškom promišljanju izvoznih aktivnosti.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice