Novosti


Nastup Ericssona Nikole Tesle na 20. Mostarskom sajmu

  Kategorije: Događanja


Hrvatska je zemlja partner jubilarnog 20. Međunarodnog sajma gospodarstva - Mostar 2017., jedne je od najvećih gospodarskih manifestacija u Bosni i Hercegovini, koja je jučer svečano otvorena u prisustvu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. Između 800 izlagača iz tridesetak zemalja koji predstavljaju gotovo sve grane gospodarstva, od poljoprivrede, gastronomije i turizma do ICT-a, posebno se, i vizurom i sadržajem, ističe izložbeni prostor Ericssona Nikole Tesle koji je privukao i protokolarno izaslanstvo, ali i veliki broj posjetitelja.

Okrugli stol „Digitalno gospodarstvo“

U okviru prvog dana događanja na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2017. održan je i okrugli stol "Digitalno gospodarstvo" u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske i kompanije Ericsson Nikola Tesla. Uvodnu prezentaciju održala je predsjednica naše kompanije, Gordana Kovačević, naglasivši kako digitalna tehnologija iz temelja mijenja način kako živimo, radimo i poslujemo u svim segmentima društva i u svim industrijama. Kao primjere kojima kompanija realizira svoju strategiju umreženog društva te tako utječe na široki spektar transformacijskih procesa, istaknula je informatizaciju zdravstvenog sustava RH, koja je po kvaliteti prepoznata i na svjetskoj razini te uvođenje zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra na području cijele Hrvatske.

Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta RH, osvrnuo se na potrebu podizanja svijesti o značaju digitalizacije gospodarstva, posebno u segmentu malih i srednjih poduzeća, gdje postoji veliki, zasada još nedovoljno iskorišteni, potencijal za razvoj.

Prorektor za međusveučilišnu suradnju na Mostarskom sveučilištu, prof.dr.sc. Vlado Majstorović, govorio je o reformi sustava obrazovanja kao jednoj od ključnih mjera koje bi osigurale dovoljan broj adekvatno educiranih kadrova za gospodarski rast i razvoj, čime bi se spriječio odlazak mladih ljudi u razvijenije zemlje koje im pružaju bolje uvjete. Moderator okruglog stola Ivan Lupić, direktor Rješenja za industriju i društvo u Ericssonu Nikoli Tesli, pokazao je kako o reformi obrazovnog sustava treba razmišljati u najširim okvirima, a jedan od takvih primjera je i međunarodni Ljetni kamp Ericssona Nikole Tesle kroz koji se studenti već 17 godina susreću s izazovima rješavanja realnih ICT problema na stvarnim industrijskim projektima. Zanimljivo je da su okruglom stolu, u publici prisustvovali i studenti Mostarskog sveučilišta koji su prošle godine sudjelovali u Ljetnom kampu.

Saša Popovac, voditelj Istraživanja tržišta i strateškog planiranja, Hrvatske turističke zajednice potvrdio je izrazito snažan utjecaj ICT-a na turizam, gdje je internet danas najutjecajniji medij: od planiranja putovanja do prenošenja vlastitih iskustava s putovanja. Ne treba, međutim zaboraviti ni ostale sudionike u ovom procesu, pa je TZ uz aplikacije zanimljive turistima razvila i sustav eVisitor koji funkcionalno povezuje sve turističke zajednice u RH.

Član Uprave i izvršni direktor za pokretnu mrežu HT Mostara Goran Kraljević istaknuo je kako operatori više ne mogu i ne žele biti isključivo pružatelji infrastrukture, već moraju proširiti poslovanje i razviti niz novih usluga primjerenih digitalnom gospodarstvu te ponuditi ne samo lokalno, već i globalno, portfelj prilagođen korisnicima zainteresiranima za sudjelovanje u digitalnom svijetu. Dodao je i kako vjeruje da će do kraja godine u Bosni i Hercegovini konačno biti puštena u funkciju LTE mreža, čime će HT Mostar napraviti još jedan korak naprijed u svom poslovanju i pružiti još bolje komunikacijsko iskustvo svojim korisnicima.

Izvršni direktor za Razvoj Elektroprivrede HZ HB d.d. Drago Bago naglasio je kako elektroenergetika stvara preduvjete za gotovo sve ostale vidove (digitalnog) gospodarstva te se upravo ta grana mora što prije prilagoditi suvremenim trendovima pametnih mreža.

Andrea Čordaš, direktorica Poslovnog parka SPARK predstavila je aktivnosti ovog centra kojemu je cilj pretvoriti Mostar u centar informacijskih tehnologija. Svjesna da je do tamo još dug put, naglasila je kako na njemu SPARK želi biti predvodnik  digitalne revolucije u BiH.

IoT dan

Budući da je poljoprivreda jedna od industrijskih grana koja još uvijek nije ušla u puni zamah digitalne transformacije poslovanja, posebno zanimanje posjetitelja vlada upravo za naša rješenja vezana uz e-poljoprivredu i e-okoliš namijenjena rastu produktivnosti i profitabilnosti ovog sektora te konsolidaciji svih dostupnih podataka o okolišu, njihovu obradu i diseminaciju prema svim zainteresiranim stranama. U tom složenom procesu važna uloga pripada i mrežnim operatorima pa se drugog dana sajma održava IoT dan usluga za sektor poljoprivrede, u suorganizaciji HT Mostara i Ericssona Nikole Tesle koji je privukao veliki broj zainteresiranih. Na kompanijskom štandu će tijekom pet dana trajanja manifestacije biti prezentirane različite usluge koje prikupljaju i analiziraju mikrolokacijske agrometeorološke podatke te korisnicima omogućavaju donošenje kvalitetnih i pravodobnih odluka u poljoprivrednom procesu.
 
Rješenja prikazana na izložbenom prostoru kompanije

U segmentu rješenja namijenjenih (i) turizmu prikazana je inovativna digitalna platforma za komunikaciju s tržištem i to već prilikom odabira destinacije, tijekom planiranja putovanja i boravka na destinaciji s fokusom na tzv. "nove medije", odnosno na internet i mobilne uređaje kao kanale s izuzetno brzim rastom broja korisnika. Vizija ove platforme za digitalni turizam jest kreirati nezaboravna iskustva koja će korisnici podijeliti s prijateljima putem interneta i tako dovesti nove goste, ali i poželjeti ponovo doći na istu destinaciju. Prezentacija mobilnog zdravstva obuhvaća čitav niz tehnoloških rješenja, poput aplikacija povezanih s medicinskim senzorima ili sustava za osobno savjetovanje te omogućuje prikupljanje velike količine podataka, kako zdravstvenih, tako i podataka o načinu života, aktivnostima te okolišu. Sadržaj prikazan na štandu objedinjuje iskustva na temu mobilnog zdravstva iz projekata širom svijeta te donosi pregled područja primjene, opis rješenja i koristi koje primjena mobilnog zdravstva donosi pacijentima, zdravstvenim djelatnicima i društvu u cjelini. 
 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

 

 

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice