Novosti


Budućnost (eZdravstva) je već sada?!

  Kategorije: Događanja


Što se tiče Hrvatske, koja je uz još četiri zemlje najuspješnije u Europi primijenila eRecept, budućnost je zaista već sada tu, istaknuto je na Drugoj regionalnoj konferenciji o digitalnoj medicini, održanoj 7. travnja u Zagrebu uz zapaženo sudjelovanje stručnjaka iz Ericssona Nikole Tesle.

Budućnost je sadaSa starenjem populacije te s porastom troškova vezanih uz nove oblike liječenja, ali i prevenciju, zdravstvo se u cijelom svijetu suočava s brojnim, a posebno s naglašenim ekonomskim izazovima. Održivost cjelokupnog zdravstvenog sustava Europske unije zahtjeva novi pristup u organizaciji te uvođenje digitalizacije u sve segmente svih procesa u zdravstvu. Prema izvješću Europske komisije o zdravstvenoj zaštiti i dugoročnom sustavu skrbi te njegovoj fiskalnoj održivosti, troškovi zdravstva u 2015. godini iznosili su 8,7 posto BDP-a Europske unije, a do 2060. godini mogli bi porasti za dodatnih 45 posto. Kao ključno rješenje za smanjenje troškova u zdravstvu ističe se brža digitalizacija svih procesa što će omogućiti znatno bolju analizu podataka, precizniju i sigurniju dijagnostiku, razvijanje personalizirane zdravstvene skrbi za svakog pacijenta te, u konačnici, bolju kvalitetu života. O svemu navedenom, ali i prelasku s plaćanja po činjenju na plaćanje po učinku, kao i o skoroj serijalizaciji lijekova koja bi od 9. veljače 2019. trebala spriječiti ulazak krivotvorenih lijekova u legalni opskrbni lanac na tržištu EU te time povećati sigurnost i kontrolu kvalitete lijekova, govorilo se na konferenciji koju je otvorio je v.d. ravnatelja HZZO-a, mr.sc. Fedor Dorčić.

Prezentacija e-KartonNo, usprkos raznovrsnim temama, fokus konferencije je neupitno bio usmjeren na eKarton čije je uvođenje preduvjet boljeg korištenja podataka u zdravstvu. Uvodno je o prednostima eKartona govorio Mario Ravić, kompanijski menadžer odgovoran za rješenja u m-zdravstvu. Objasnio je kako će eKarton, kada bude u punoj primjeni, sadržavati cjelovitu medicinsku povijest pacijenta, dijagnoze, planove terapija, informacije o cijepljenjima i alergijama, rendgenske slike, laboratorijske i druge nalaze, a na temelju tih podataka ovlašteni će liječnici moći brže, lakše i kvalitetnije donijeti odluke o daljnjem liječenju, čak i nekontaktibilnih, pacijenta. S druge strane, korištenjem Portala zdravlja, dostupnog preko weba e-Građani, pacijenti se već i sada mogu aktivnije uključiti u sustav zdravstvene skrbi.

Okrugli stolCentralni dio događanja bio je okrugli stol pod nazivom "E-karton, registri pacijenata" u kojem je aktivno i zapaženo sudjelovao Ivan Lupić, direktor ICT rješenja za industriju i društvo u Ericssonu Nikoli Tesli. On je potvrdio koncentriranost kompanijskih stručnjaka na zahtjeve struke, kao i njihovu sposobnost da te zahtjeve, baš kao i u slučaju eRecepta ili CEZIH-a, tehnološki i programerski u cijelosti ispune. Panel rasprava se bavila brojnim još neriješenim pitanjima vezanima uz eKarton, a iz tehnološke i medicinske, obuhvatila je i pravno-zakonodavne aspekte ove složene teme. Kako komplimenti uvijek najbolje zvuče kad dolaze „izvana“ spomenimo još i nastup Jesusa del Vallea iz farmaceutskog giganta Bayera koji je i tijekom okruglog stola, ali i tijekom svog izlaganja o značaju startup-a u digitalizaciji medicine naglasio kako i puno veća Njemačka iz hrvatskih projekata digitalne medicine i iz naših primjera može štošta za naučiti.

Ukratko, konferencija koja je i ove godine razmatrala smjernice za savladavanje nadolazećih izazova i daljnje unaprjeđenje digitalizacije u zdravstvu, još jednom je potvrdila kako je jedini pravi pristup u rješavanju problema koje donosi budućnost, stvaranje odgovarajućih rješenja i odgovora – već danas.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice