Novosti


Podatkovna abeceda – temelj pametnih rješenja

  Kategorije: Događanja


Lidreova konferencija posvećena pametnim gradovima „SmartCities 2017.“, otvorila je brojna izazovna pitanja o kojima su, kroz niz predavanja, pozitivnih primjera i panela, raspravljali stručnjaci različitih profila, a među njima i predstavnik Ericssona Nikole Tesle Damir Medved.

Transformacija suvremenih gradova u pametne danas ima ishodište u podacima, jer razvoj gradova nije moguće planirati bez analize postojećeg stanja i uvođenja indikatora čijim praćenjem ćemo sagledavati ostvareni napredak. Budući da uvođenje pametnih rješenja košta, nameće se i pitanje kako monetizirati postojeće podatke i time omogućiti realizaciju novih poduzetničkih inicijativa. O svemu ovome, ali i o tome kako od podataka doći do informacija, o (ne) upotrebljivost formata eventualno objavljenih podataka i njihovoj informatičkoj (ne)obradivosti, raspravljali su sudionici panela “Podatkovna abeceda – temelj pametnih rješenja”, održanog sklopu već tradicionalne konferencije koja je 7. travnja na Zagrebački velesajm privukla veliki broj zainteresiranih gledatelja.  

Sudionici su se složili da treba dati punu potporu procesu osvješćivanja administracije koja bi otvaranjem podataka omogućila veću transparentnost i stvorila potrebne preduvjete za realizaciju novih poslovnih ideja i prilika. Brojne studije su pokazale, a primjeri dokazali, pozitivne efekte otvaranja podataka za lokalnu i državnu ekonomiju pa su stoga panelisti zaključili kako treba pojačati aktivnosti na ukidanju nepotrebnih legislativnih prepreka i edukaciji svih razina lokalne i državne uprave. I ovdje se, kao i u brojnim drugim slučajevima uvođenja novih ICT rješenja u sve segmente društva, pokazalo da tehnologija jest izazov, ali zapravo nikada nije problem.

 

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice